Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proti premiérovi se protestovalo ve 20 městech. Babiš: „Ti lidé nechtějí vést debatu“

Autor: bud, zuz, ČTK - 
9. dubna 2018
20:46

V celkem 20 městech se sešli a protestovali lidé, kteří tvrdí, že v Česku dochází ke zneužívání moci. Akci zorganizovali dobrovolníci nesouhlasící s kroky premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Poukazují na jeho trestní stíhání a kritizují některá rozhodnutí vlády bez důvěry. Například v Praze i Brně se shromáždily tisíce lidí, další stovky pak na dalších místech.

Na náměstí Svobody v Brně dorazilo odhadem 2000 lidí, kteří měli transparenty s nápisy jako „Nechceme estébáka premiérem“. Když řečník v úvodu akce zmiňoval výčet Babišových kroků, lidé křičeli „fuj“ a hvízdali na píšťalky, nejsilněji při výzvě, aby se Babiš vzdal funkce. Chová se jako predátor, nás si ale koupit nemůže, zaznělo z řečnické tribuny na Babišovu adresu.

Několik tisíc lidí se sešlo také na Václavském náměstí v Praze. Protest tady začal v 19 hodin. Na úvod akce mávali demonstranti za víření bubnů papírovými peticemi srolovanými do podoby pendreků. Skandovali například „Babiše do koše!“ nebo „ANO, ne!“.

Výzvy na adresu Babiše si byly podobné, organizátoři například vyzvali poslance hnutí ANO, aby mezi sebou našli vhodnějšího kandidáta na premiéra. Program zakončila zpěvem státní hymny operní pěvkyně Dagmar Pecková.

Na místě byl i reportér Blesk Zpráv Jakub Veinlich:

Další lidé se shromáždili v Hradci Králové a na dalších místech Česka. U katedrály v Plzni se sešlo zhruba 400 lidí všech věkových skupin, včetně místních politiků z různých stran. Odhadem 400 až 500 lidí se shromáždilo také u Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci. Protesty se odehrály celkem ve dvaceti městech, dále třeba v Ostravě, ve Zlíně nebo v Ústí nad Labem.

Petici podpořilo čtvrt milionu lidí

Protesty se ztotožňují s myšlenkami internetové podpisové akce Milion chvilek pro demokracii. Akci podpořilo zatím téměř čtvrt milionu lidí, během příštích necelých dvou měsíců chtějí pořadatelé nasbírat milion podpisů.

Lidé by podle organizátorů měli přijít, aby dali najevo, že jim není jedno, kdo bude v České republice vládnout a jak se bude politická situace v zemi vyvíjet. Měli by přijít prý i proto, aby dali najevo, že jim záleží na demokracii a že je demokracie něco, na co žádný politik nesmí sáhnout.

Babiš: Protestující nechtějí vést debatu

Andrej Babiš v pondělí na závěr návštěvy Královéhradeckého kraje na adresu demonstrantů řekl, že jsou to lidé, kteří nechtějí vést debatu a argumentovat. Demonstrace téměř ve dvou desítkách měst se konají proti vládě bez důvěry a trestně stíhanému premiérovi. „Pro mě je podstatné číslo, že nás volilo 1,5 milionu lidí,“ řekl Babiš v narážce na to, že ANO získalo v parlamentních volbách skoro 30 procent hlasů.

Samozřejmě nechť lidé protestují. Problém je, že většinou tito lidé nechtějí vést debatu a argumentovat. Já s tím nemám problém. Pokud máme jiné názory navzájem, tak se pojďme o tom slušně normálně bavit, ale já jsem žádný zájem z té strany neviděl,“ uvedl premiér.

jajas ( 10. dubna 2018 09:15 )

Souhlas. To jsme totiž už dávno......díky naší politickým inteligentům....

harm10 ( 10. dubna 2018 08:05 )

Jak to tak vidím,tak válka se díky těmto omezencům blíží čím dál tim víc,co je to za "demokracii" když řádně zvolený prazident a hlava strany se musí bát vyjít ven?Co chtějí ,popravy,jinde by už dávno zasáhla policie,ale u nás noviny dělají z těch idiotů hrdiny.Demokracie u nás nikdy nebyla a nebude dokud tito omezenci dostanou prostor.

salto ( 10. dubna 2018 07:41 )

Jestlipak ti protestující vědí, že k demokracii patří to, že menšina se podřizuje (třebas i se skřípěním zubů) většině. Vlády na počátku 90-tých let se ke státu chovaly jako ke kořisti - jak to dopadlo, vidíme všichni. Možná ti protestující chtějí aktivovat článek č.4 (už z neexistující ústavy) a místo "pod vedením KSČ" by rádi viděli větičku "pod vedením TOP, ODS, KDU-ČSL a j.". Jenže by jich bylo hodně a zase by se porvali... Tož asi tak

majojo ( 10. dubna 2018 07:28 )

Ti lidé nechtějí vést debatu. Zkušenost je už mnohokrát poučila, že vést debatu s lumpy je velice kontraproduktivní.

bilakonvalinka ( 10. dubna 2018 05:35 )

Vůbec nechápu, co ti studenti chtějí?? Znovu Kalouska a jim podobným? To jsou vážně tak tupí? Babiš již výsledky má - a ekonomicky dobré, a to je tam chvíli, proti těm starým kádrům. To tohle nikdo nevidí? Nechce vidět? Nerozumím tomu.

Zobrazit celou diskusi