Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Čechy to zkouší „prozváněcí“ podvodníci. Operátoři: Dejte si pozor na tahle čísla

Autor: mah - 
7. dubna 2018
12:20

Znovu se objevili podvodníci, kteří se pokoušejí vydělat na lidech prozváněním. Před zvýšenou aktivitou pochybných zahraničních čísel varovala v pátek společnost Vodafone. Lidem radí jediné: V žádném případě na neznámá čísla (zvlášť se zahraniční předvolbou) nevolat zpátky.

„V těchto dnech jsme zaznamenali vyšší počet prozvánění z různých telefonních čísel se zahraniční předvolbou,“ informuje na svém webu operátor. Podle Vodafone jde o podvodnou praktiku známou jako wangiri a nelze jí zcela zabránit. „Podvodníci zkoušejí čísla náhodně, takže se mohou dovolat komukoliv,“ upozornil operátor.

„Na neznámá telefonní čísla ze zahraničí nikdy nevolejte zpět,“ varuje Vodafone. Takový hovor by totiž byl zpoplatněný podle ceníku volání do zahraničí. „Kdybyste hovor stihli zvednout, nic se neděje, za příchozí hovory nic neplatíte, pokud jste v ČR nebo v EU,“ uklidňuje společnost.

Jde o praktiku, s níž se operátoři potýkají pravidelně

Před podobnými podvodníky varovala již loni v létě Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Podle ní jde většinou o telefonní čísla s předvolbou ze vzdálených zemí, například z Alžírska, Pobřeží slonoviny, Afghánistánu a dalších.

„Podvodníkům jde o to, aby jim prozváněný zavolal zpět, za což pak tento člověk zaplatí nemalou částku za mezinárodní hovor,“ vysvětluje APMS. Čeští mobilní operátoři se podobná čísla snaží blokovat. Jak ale upozornil Vodafone, nemohou být stoprocentní, podvodníci totiž používaná čísla pravidelně mění.

Dávejte si pozor na telefonní předvolbu neznámého čísla, varují operátoři

„Zákazníci jsou účelově prozváněni. Volající nechá jejich telefon vyzvánět velice krátce a očekává, že zavolají zpět. Pak nastupuje obyčejná lidská zvědavost, slušnost, nebo dokonce pracovní povinnost,“ vysvětluje APMS. Její výkonný ředitel Jiří Grund proto již v létě zákazníky varoval, aby se u neznámých čísel vždy ujistili, že začínají českou mezinárodní předvolbou +420.

Podvodníci, kteří praktiku známou rovněž pod anglickými slovy „one ring and cut“ provádějí, používají alternativní a IP operátory, kterým ukradnou číselný rozsah. „Zákazník, který volá zpět například do Alžíru, hovor do těchto zemí nikdy neuskuteční, protože je přesměrován. Podvodník následně profituje z propojovacích poplatků,“ vysvětluje APMS. Vypátrat tyto podvodníky je přitom prakticky nemožné.

Video  Jak nenaletět internetovým podvodníkům  - Živě.cz
Video se připravuje ...

TeplaBuchta ( 7. dubna 2018 18:16 )

 Jak někdo může být tak mentální a jakkoliv reflektovat na jakákoliv (CZ, mezinárodní) neznámá čísla😂?? Samozřejmě black list to jistí👍 Mně konkrétně se nedovolá nikdo mimo telefonní seznam.

diskutujici ( 7. dubna 2018 18:06 )

Proc, klidne mozno zvednout...Kdybyste hovor stihli zvednout, nic se neděje, za příchozí hovory nic neplatíte.

milka1m1 ( 7. dubna 2018 17:20 )

Zrovna dnes v noci mne nekdo prozvanel.Jeste ze jsem to nezvedla.Bylo to cislo ze zahranici.Zacina +211 Je to JIZNI SUDAN

sores ( 7. dubna 2018 16:32 )

Češi jsou velcí machři v podvodech a zlodějnách, vzorem jsou nám politici,soudci a rychlozbohatlíci podvodné. Takové je Česko.

egyptanka ( 7. dubna 2018 16:08 )

Jo jo já ty čísla blokuji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa