Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rath se stížností na Zemana neuspěl ani u Ústavního soudu. Střetli se o krabici s vínem

Autor: ČTK, Mii - 
6. dubna 2018
11:25

Stížnost Davida Ratha kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana o prošetřování exhejtmanovy kauzy u Ústavního soudu (ÚS) neuspěla. Soud to uvedl na svém webu. Rath, jenž čelí obžalobě z korupce a devíti letům ve vězení, ji podal před více než rokem. Požadoval, aby se Zeman zdržel jakýchkoli přímých či nepřímých zásahů do sledovaného případu. 

Rath konkrétně poukazoval na Zemanovy výroky o možnosti podat kárnou žalobu na soudce Martina Zelenku, jenž zrušil prvostupňový verdikt o Rathově vině. Dále stížnost zmiňovala třeba Zemanův citát, podle kterého se prezidentovi zdá, že „když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm milionů korun, jsou diskuse o jeho vině či nevině poněkud nepatřičné“.

ÚS označil stížnost za nepřípustnou, Rath totiž nevyužil všechny procesní prostředky k ochraně svých práv. Soud naznačil možnosti, které nabízí civilní, správní i trestní právo. „Je přitom především na jeho vlastní (Rathově) úvaze, které z nich by použil a v tomto směru ÚS není oprávněn jej jakkoliv ‚navádět‘,“ stojí v usnesení.

Podle usnesení je nutné brát ÚS spíše jako záchrannou brzdu, kterou lze použít teprve poté, co selžou všechny ostatní prostředky. Ústavní stížnost nemůže být pomyslnou „zkratkou“, uvedli soudci.

Rozsudku se Rath dočká v červnu

Stížností se zabývalo plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Důvodem je to, že podle rozvrhu práce plénum řeší všechny stížnosti, kde jako účastník nebo vedlejší účastník figuruje prezident.

Rath čelí obžalobě z korupce. Popírá, že by přijímal úplatky a ovlivňoval zakázky ve Středočeském kraji ve prospěch předem dohodnutých firem. Nový rozsudek nad Rathem a dalšími obžalovanými vynese Krajský soud v Praze 27. června.

Původní verdikt, který pro Ratha znamenal 8,5 roku ve vězení, zrušil Vrchní soud v Praze kvůli použitým odposlechům. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který konstatoval, že odposlechy použít lze.

O Rathovi hovořil Zeman i v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kamjdu ( 27. července 2018 17:51 )

Prezident mě zklamal pokud jde o dr. Ratha. Vždyť musí vědět, že tu máme v policii, justici a mezi politiky zločinecké klany schopné všeho.

iFender ( 6. dubna 2018 12:16 )

Cely zivot delal Rath veci "dobre" a vse mu vychazelo.Az jednou uveril tomu ,ze je neomylny a ,ze ma vse vlastne v ruce.Az jednou.....Hloupy neni brani se chytre to nebude ale stacit.Ne,urcite ne!

Zobrazit celou diskusi