Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mafie na Slovensku: Itala z posledního Kuciakova článku zadrželi se samopalem

Autor: Darina Jíchová - 
4. dubna 2018
18:18

Mezinárodní tým investigativních novinářů #AllForJan pokračuje v práci zavražděného Jána Kuciaka (†27). V poslední době se zaměřuje zvláště na italské podnikatele na východním Slovensku. Dalším z Italů, o němž Kuciak psal, je Carmine Cinnante. Cinnante má vazby na Antonina Vadalu, kterého Kuciak ve svém posledním článku označil za přímou spojkou mezi slovenskými politiky i podnikateli a kalábrijskou mafií 'Ndranghetou.

Cinnanteho v roce 2004 zadržela policie, zajistila u něj plně funkční samopal s laserovým zaměřovačem a odstraněným sériovým číslem. U soudu tehdy dostal podmínku, za nedovolené ozbrojování byl rovněž vyšetřován v Itálii. V rámci případu byly odhaleny jeho kontakty s 'Ndranghetou. Zbraň, kterou u něj nalezli Italové, byla podle všeho použita při jedné dvojnásobné vraždě. Není ale jasné, zda to byla vražedná zbraň. V roce 2010 byl v Itálii vyslýchán kvůli obchodování s drogami.

Vydírání, zastrašování a obchod s drogami

Postava Cinnanteho sice zůstává ve stínu Vadaly a Diega Rody, jeho vazby na mafii jsou ale nepopiratelné, píší slovenští novináři. Pochází přímo z Kalábrie a před lety přesídlil na Slovensko, do Itálie už jen dojíždí. Při jedné z jeho cest u něj policejní hlídka našla československý samopal ČZ vzoru 26, 50 nábojů a plný zásobník. Ze zbraně bylo odstraněno sériové číslo a byla uložená ve speciálním kufříku.

Policie proti němu zahájila trestní stíhání. Cinnante před soudem využil právo nevypovídat, během výslechů však popíral jakoukoliv vinu. Uvedl, že vůbec „nechápe, jak se mu věci dostaly do auta“. Kufřík prý viděl poprvé a auto skoro vůbec nepoužívá, tvrdil policii.

„Úmyslně porušil právní vztah chráněný zákonem spočívající v ochraně bezpečnosti společnosti a lidí před možným ohrožení vyplývajícím z nekontrolovaného držení zbraně,“ stojí v jeho rozsudku. Při udělování trestu soud přihlédl k polehčující okolnosti, podle všeho až do teď „vedl řádný život a dodržoval všechny zákony“. Prokurátor navrhoval vyhoštění, ale Cinnante skončil s podmínkou.

Problémy s italskými úřady

Kdyby se soud o něco protáhl, mohlo vše dopadnout jinak. Od října roku 2004 se totiž jeho jméno začalo objevovat v italském tisku ve spojitosti s kalábrijskou mafií. Cinnante měl podle všeho pašovat zbraně pro mafiánského bosse Guirina Ionu, samopal kalašnikov i s náboji měl obstarat šéfovi 'Ndranghety Giuseppe Pizzutovi. Vyšetřován byl znovu v roce 2010, policie z odposlechu zjistila, že kromě zbraní Cinnante obchodoval i s drogami.

Podle obchodního registru Ital na Slovensku působí u dvou firem Agro Camigli a Coop Petelia, do roku 2017 pracoval ještě u třetí společnosti Agromal. Ta však ukončila svou činnost. Agro Camigli a Coop Petelia sídlí na jedné adrese v obci Dvorianky v okrese Třebišov. Cinnante je jediným vlastníkem Agro Camigli, poslední údaj o společnosti je z roku 2009, kdy byla ve ztrátě necelé 3 tisíce korun. Cinnante je spoluvlastníkem společnosti Coop Petelia, jeho partnerem je Giuseppe Tesoriere.

Cinnanteův klan

Tesoriera podezřívá italská policie z vydírání a zastrašování, tamní média o něm napsala, že se často uchyluje k tzv. mafiánským metodám. Poté, co s jeho transportní společností STT odmítla firma Biomasse prodloužit smlouvu, měl vyhrožovat smrtí jejímu majiteli. Podle policie byla celá společnost STT „infiltrována osobami z prostředí organizovaného zločinu“, domnívali se, že jde o 'Ndranghetu.

Během výslechů Tesoriere uvedl stejnou slovenskou adresu jako Cinnante. Tesoriere byl nakonec propuštěn a mohl se vrátit na Slovensko, kde pokračuje ve svém podnikání, jeho společnost Coop Petelia je ale v několika tisícové ztrátě.

Na Slovensku se usídlil i Cinnanteho bratr Pietro. Jeho jméno zmínil Vadala během výslechu kvůli obchodování s drogami. „Já Pietra Cinnanteho ani neznám, jen jsem o něm teď četl v novinách,“ řekl. Podle obyvatel Dvorianok se však Vadala stýkal s oběma bratry Cinnantovými, pravidelně prý za nimi jezdil do firmy Agro Camigli.

 

Video  Rozhovor s podnikatelem Vadalou: Odmítá obvinění, věří ve vyšetření Kuciakovy vraždy  - tv Joj
Video se připravuje ...

hanka666 ( 4. dubna 2018 19:12 )

Zlatí komáři, zlaté dráty. Komanči to měli dobře ošefované, nějací taliáni by neměli šanci tady dělat bordel, čmoudi žádní, drogy žádné.Bože, my jsme ch uji

Zobrazit celou diskusi