Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

O kauze Skripal promluvil ruský velvyslanec v Praze. Otravu řeší i nový hráč

Autor: ČTK, mah - 
4. dubna 2018
09:30

Do vyšetřování otravy ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala vstoupil další hráč. Na žádost Moskvy ve středu zasedá výkonná rada Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby projednala otravu bývalého agenta nervově paralytickou látkou. Kreml se od samého začátku důrazně brání tvrzení Velké Británie, že za útokem stojí Rusko. A kauza bude také tématem pro ruskou ambasádu v Praze, velvyslanec Alexander Zmejevský se k ní vyjádřil na tiskové konferenci.

Skripal byl se svou dcerou napaden 4. března v anglickém městě Salisbury. Britští experti tvrdí, že útok byl spáchán nervově paralytickou látkou novičok vyvinutou Ruskem, respektive Sovětským svazem. Přesný zdroj nestanovili, nicméně britská vláda je přesvědčená, že za akci je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko, což ale Kreml důrazně odmítá.

Sledujte živě tiskovou konferenci na ruské ambasádě v Praze:

Aféra vedla k rozsáhlému diplomatickému konfliktu mezi Ruskem a západními zeměmi včetně Česka; obě strany si vzájemně vypověděly desítky diplomatů. Motivem rozhodnutí české vlády označit za nežádoucí osoby tři ruské diplomaty bylo mimo jiné i to, že Moskva naznačila možnost, že látka použitá v Salisbury mohla pocházet kromě několika dalších zemí i z ČR.

Ruský prezident Vladimir Putin dal v úterý najevo očekávání, že OPCW se bude záležitostí zabývat co nejpodrobněji. Chce přitom, aby se vyšetřování mohlo zúčastnit Rusko, což, jak doufá, umožní udělat za případem definitivní tečku.

Podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona je však dnešní mimořádná schůze výkonné rady OPCW v Haagu jen taktickým tahem Moskvy. „Tato ruská iniciativa představuje novou taktiku odvádění pozornosti, jejímž účelem je podrýt práci OPCW (při vyšetřování),“ prohlásil šéf britské diplomacie.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 4. dubna 2018 11:09 )

 Janadruhou velmi by mne zajimalo jak s nimi pracovne prichazite do styku,jestli to neni spis Vasi tupou aroganci,pracovne s nimi ve styku jsem dost casto ale jeste se mi nestalo aby se chovali jak popisujete,toto chovani naopak znam od anglickych a nemeckych jednatelu😎

kukukuu ( 4. dubna 2018 11:06 )

Můj známý se vyjádřil o Američanech, kteří koupili perfektně fungující českou firmu (byl v ní jedním z ředitelů) a bleskově ji vytunelovali, že to jsou "Rusové v kravatách".

kukukuu ( 4. dubna 2018 10:52 )

Papouškovat, opakovat co Ti nakukají, to Tě naučili. Poslouchat fakta a zvažovat je selským rozumem - jako třeba Rakušáci (odmítli vyhostit jakékoliv ruské diplomaty), na to nemáš.

kukukuu ( 4. dubna 2018 10:19 )

A myslíš, že pravicí nadelegovaní ideologové do parlamentu jako majitelka papírnictví Miroslava Němcová a pedagog ve výslužbě Gazdík, mají šanci pochopit, jaký je rozdíl mezi "výrobou novičoku pro výzbroj armády", "výrobou výhradně pro laboratorní/obranné účely" a že i množství vyrobené pro laboratorní/obranné účely, když unikne, bohatě stačí na akci jako Skripal ?

kukuku ( 4. dubna 2018 09:37 )

Tak 9:30 už je pár minut pryč a na ČT24 chytá informace z tiskovky ruského velvyslanectví asi jenom Luboš Rosí a jeho abtajlunk v ČT pro demagogii a propouštění jenom informací pro potěšení pražské kavárny.

Zobrazit celou diskusi