Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obří kolaps systému, evropské lety nabraly zpoždění. Problémy hlásila i Praha

Technická porucha asi zpozdí až polovinu letů v Evropě.
Technická porucha asi zpozdí až polovinu letů v Evropě.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
3. dubna 2018
21:15

Výpadek systému plánování letů evropského řízení vzdušného provozu v úterý způsobil zpoždění u velkého množství leteckých spojů na kontinentu. Podle odhadů se potíže mohly dotknout až poloviny všech letů, přesná čísla budou známa ve středu. Podle evropské organizace pro leteckou bezpečnost Eurocontrol byla příčina potíží v počítačích brzy zjištěna a systém byl naplno obnoven po zhruba pětihodinovém výpadku. Problém se podle mluvčího pražského letiště týkal i Prahy.

Na dnešek bylo naplánováno v evropském prostoru na 29 500 letů. Plány letů podané před 12:26 SELČ ale ze systému zmizely a aerolinky je musely nahlásit znovu. Po pětihodinovém výpadku, kdy fungoval zpomalený pohotovostní režim, Eurocontrol na twitteru oznámil, že od 17:20 SELČ byl přístupový systém v normálním režimu znovu otevřen.

V systému, který pomáhá řídit leteckou dopravu porovnáváním poptávky a kapacity různých sektorů řízení letového provozu, tak vznikl dočasný přetlak vedoucí ke zpožďování. Ve večerních hodinách se vše postupně vracelo do normálního stavu.

Problém se dotkl i pražského letiště. Opožděno bylo několik příletů a odletů, přesný počet dotčených spojů bude podle informací Letiště Václava Havla znám až ve středu. Kolem 20:30 v důsledku výpadku systému Eurocontrol čekalo v Praze ještě šest spojů na odlet. „Jedná se například o linku do Londýna, Varšavy či Paříže. Doba zpoždění se v tuto chvíli pohybuje kolem 60 minut, oznámil mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Přestože byl provoz systému Eurocontrol plně obnoven, Pacvoň doporučil cestujícím, aby nadále sledovali aktuální informace o příletech a odletech na webu letiště.

Eurocontrol neupřesnil příčiny kolapsu systému, které jsou ale podle agentury AFP nevídané. Vyloučit se tak ani nedá případný hackerský útok.

Situaci v evropském leteckém provozu přitom již tak částečně zkomplikovala stávka zaměstnanců francouzské letecké společnosti Air France, jejíž odbavovací kapacity se snížily zhruba o čtvrtinu.

draco17 ( 3. dubna 2018 20:45 )

myslím že v tom žádný hacker nebude,jen se jim všem těm hajzlům hroutí Matrix ,jejich lži,brzy lidé uvidí jaké jsou loutky.!!

draco17 ( 3. dubna 2018 20:40 )

copak??..CERN otevřel neznámý portál a začíná kolabovat??..to je dobře

Zobrazit celou diskusi