Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Den D pro 135 000 dětí: Začaly zápisy do prvních tříd, jejich odklad zatím nepomohl

Autor: base, ČTK - 
3. dubna 2018
08:39

Na základních školách v úterý začínají zápisy dětí do prvních tříd. Podle odhadů ministerstva by k nim mělo přijít asi 135 000 dětí, tedy o přibližně 13 000 méně než loni. Počet prvňáků tak zřejmě podruhé za sebou klesne. Zápisy potrvají do konce dubna, přesný termín určují ředitelé jednotlivých škol. Podruhé se zápisy konají později ve snaze snížit počet žádostí o odklad,loni to trendnezměnilo.

K zápisu musí letos přijít všechny děti narozené od 1. září 2011 do 31. srpna 2012. Ve výjimečných případech mohou rodiče zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Ministerstvo jich očekává asi 700. Zhruba 23 200 dětí se k zápisu chystá znovu, protože loni dostaly odklad.

Rodiče dětí, které chtějí požádat o odsunutí školní docházky o rok, musí k žádosti předložit posudek z pedagogicko-psychologické poradny a potvrzení od lékaře či psychologa. Měli by to stihnout už v době zápisu, nechat vyšetřit dítě v poradně ale mohou až do konce května. V takovém případě by u zápisu měli alespoň říct, že o odkladu uvažují.

Ubyde letos žádostí o odklad?

Zápisy se letos konají v dubnu druhým rokem. Dříve byly vždy od poloviny ledna do poloviny února. Od posunutí na pozdější termín si ministerstvo slibovalo úbytek žádostí o odklad, loni jich ale naopak mírně přibylo. Jejich podíl se pohybuje každoročně kolem pětiny.

V září by do škol podle odhadů resortu mohlo nastoupit kolem 108.200 dětí. Počet prvňáků by tak meziročně mohl poklesnout o zhruba 3500.

VIDEO: Jak připravit dítě na nástup do školy?:

Video  Jak připravit děti na nástup do školy  - Maminka.cz, Supermámy.cz/Adam Balažovič
Video se připravuje ...


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi