Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

URNA, Leoš Mareš či politická „smetánka“. Velikonoce si každý užívá po svém

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
2. dubna 2018
12:15

Vrchol velikonočních svátků je tu. S pomlázkou nebo „mrskačkou“ na koledu a vstříc lidovým zvykům vyrazili mladí i staří koledníci. Největší křesťanské svátky roku si nenechal ujít ani populární moderátor Leoš Mareš nebo policisté z URNY. Předseda hnutí STAN Petr Gazdík se už tradičně navlékl do kroje, tradici velikonoční koledy dodržel ale například i šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Koledníci symbolicky šlehají ženy a dívky zelenými proutky, které údajně přinášejí „pomlazení“. Za odměnu dostávají malovaná nebo čokoládová vajíčka, ale i jiné pochutiny. Na Moravě dodnes nevymizel zvyk polévání studenou vodou, která má člověka očistit od hříchů a osvěžit.

Někdejší učitel a starosta obce Suchá Loz na Zlínsku, nyní poslanec a předseda hnutí STAN se tradičních zvyků drží celý život. I dnes po ránu proto s malým synem oblékl kroj a vyrazil vstříc koledě.

„Obejít se synem celou obec, všechny příbuzné a přátelé je náročné. Když všude dostaneme štamprli…, tak mě snad syn dovede domů. Krásná tradice lidské pospolitosti,“ vzkázal přímo z koledy Gazdík Blesk zprávám.

 

To TOP 09 a Piráti od sebe na Velikonoce nejspíš opisovali. Jejich kraslice jsou totiž dost podobně zdobená. Obě strany zvolili jako potisk své stranické logo. Snad nebude uvnitř pukavec.

 

 

 

Pomlázku nevynechal ani moderátor Leoš Mareš. Na rozdíl od Gazdíka ale vyrazil na koledu v civilním oblečení a to ještě není jasné, jestli fotka nevznikla jen pro efekt na instagramový účet, kde ji „olajkovalo“ během pondělního dopoledne více než 19 tisíc uživatelů.

S pomlázkou vyrazil na Velikonoční pondělí také moderátor Leoš Mareš S pomlázkou vyrazil na Velikonoční pondělí také moderátor Leoš Mareš | instagram/Leoš Mareš

Někdo v nížinách, někdo zas na horách.  Krásná učitelka Iva (25) neunikla tradici ani na vrcholku sjezdovky Ski areálu Kopřivná. Hasič Tomáš (27) svoji přítelkyni pořádně vyšlehal, aby byla zdravá. Po tomhle výprasku určitě bude.

 

A pokud vám u dveří zaklepou „zakuklenci“ v neprůstřelných vestách, nelekněte se, to jsou jen příslušníci URNy, kteří mají podle všeho také nárok na koledu.

 

Velikonoční pomlázka je doložena už ve vzpomínkách pražského kazatele Konráda Waldhausera žijícího ve 14. století. Na Velikonoční pondělí se dodnes koleduje hlavně v těch regionech, které dodržují lidové zvyky, nicméně skupinky chlapců a mužů obcházející sousedy a známé jsou vidět i ve velkých městech.

K Velikonočnímu pondělí se už nevážou žádné zvláštní liturgie a církevní obřady. Ježíšovo ukřižování, připomínané na Velký pátek, je podle křesťanské víry vykoupením smrtí za lidské hříchy. Velikonoce pak vrcholí v noci ze soboty na neděli a v neděli dopoledne slavností jeho vzkříšení a zmrtvýchvstání.

 

Zatímco v České republice vrcholí velikonoční svátky koledou dnes, v Maďarsku mladí muži odění do lidových krojů polévali mladé ženy vodou už včera. Tradici drží například v horské vesnici Hollok zapsané v Seznamu světového dědictví Unesco asi 80 km severovýchodně od Budapešti.

ivoadler ( 2. dubna 2018 15:46 )

Pan kardinál Duka včera řekl, že nedělí Velikonoce končí. Pondělí už je světská záležitost. My jsme u nás na vesnici chodili řehtat od čtvrtka do sobotního rána, kdy jsme taky dostávali koledu. Řehtání bylo náhradou za zvony, které odletěly do Říma. Tady byla ta koleda odpracovaná. Pondělní koleda je chlastačka. Už loni, ne-li předloni jsem napsal, že holky by měly mít koledě sukni, kterou by jim koledníci vyhrnuli a pak teprve našlehali. Šlehat holku v džínách je zhovadilost. Úplně se z toho ztrácí ten erotický podtext.

naidka ( 2. dubna 2018 14:10 )

Napodobuje Mirečka z Básníků.

naidka ( 2. dubna 2018 14:07 )

Feri měl předvést, jaké mají velikonoční zvyky u nich doma v Etiopii.

fotrpjotr ( 2. dubna 2018 13:54 )

Feri má na hlavě čapí hnízdo.

sachmat ( 2. dubna 2018 13:41 )

Ten Dominik Feri mezi dcérečkami vypadá jak pěst na oko, čeče

Zobrazit celou diskusi