Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel známý vydavatel. Fidelis Schlée (†69) patřil k nejbohatším Čechům

Autor: jer, ČTK - 
30. března 2018
19:30

Ve věku 69 let v pátek po dlouhé nemoci zemřel právník a vydavatel Fidelis Schlée. Webu Lidovky.cz to řekl jeho přítel Aleš Pohořal. Schlée by v sobotu oslavil sedmdesátiny, zemřel tak pouhý den před nimi. V 90. letech byl vydavatelem několika novin, stál u zrodu Anglo-německé obchodní akademie nebo humoristického časopisu Sorry.

Schlée vystudoval Právnickou fakultu UK a mezinárodní právo v Cambridge. Mezi lety 1971 až 1976 působil jako soudce a poté byl právníkem na Obvodním ústavu národního zdraví na Praze 4. V roce 1988 se stal advokátem. V 90. letech, kdy patřil podle médií k nejbohatším Čechům, byl vydavatelem Večerníku Praha a Lidové demokracie.

Podle vlastních slov zbohatl na prodeji tištěných verzích zákonů a dalších odborných knihách o podnikání. Proslul sbírkou luxusních vozů Rolls-Royce. Jako první v Československu jezdil vozem této značky. V roce 1994 byl stíhán za údajný daňový podvod, stíhání ale bylo zastaveno.

Tweetoval do poslední chvíle

Fidelis Schlée byl mimo jiné i známý provokatér. Například odpadní potrubí v koupelně si nechal vyrobit ze zlata. Svými názory se také netajil, byl aktivním uživatelem Twitteru. V posledním tweetu před smrtí, který publikoval ve čtvrtek, se zhrozil nad novou příručkou pro sociální pracovníky. Podle té by od 15 let měli rodiče respektovat životní volby svých potomků, i kdyby se třeba rozhodli bydlet ve squatu, nestudovat, nepracovat nebo brát drogy. „Který ministr je takový blbec, že to schválil?“ podivil se Schlée.

Negativně se Schlée na sociálních sítích vyjadřoval také k islámské migraci, České televizi, či komunistům. Než nástup komunistů k moci, radši by podle svých slov viděl spolupráci ANO s ODS. Občanské demokraty ale rovněž opakovaně kritizoval, zejména za průběh jednání o koalici. Obul se také do herců po udílení cen Český lev nebo do účastníků nedávných studentských protestů.

oldedek ( 31. března 2018 09:27 )

No ten Fidel se ale má, hrob bude mít plnej prachů ...

zada ( 31. března 2018 09:17 )

No to se moc nedožil, jsou tady hodně chudý lidi a pán bůh jim dá daleko více let... je vidět , že prachy nejsou všechny a život ti neprodlouží.... zdar

dvix ( 31. března 2018 00:18 )

Namysleny podvodnicek.. nikoho nezajima ze uz prdi do kytek

karel ( 30. března 2018 23:35 )

Právo v Anglii mohl studovat v době, kdy se smělo jezdit na Západ. Sponzoroval dlouho tenkrát skvělý časopis Sorry (teď už jen žumpa). Jinak byl asi hodně velkej křivák

lynx ( 30. března 2018 23:23 )

Hm, takže lump...

Zobrazit celou diskusi