Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Neohrožená učitelka, statečné školačky i zachránci psa v noře. To jsou hrdinové Česka

  • Autor: ula - 
    30. 3. 2018
    05:30

    Prezident Miloš Zeman rozdal na Pražském hradě Zlaté záchranářské kříže za často velmi dramatickou záchranu lidských životů. Mezi oceněnými je například učitelka, která vlastním tělem ochránila svého malého svěřence před popálením od havarovaného vozu, školačky, které zachránily holčičku z ledové vody, a dobrovolníci, kteří se podíleli na vyproštění psa z liščí nory. Přečtěte si 10 příběhů o hrdinství, které napsal sám život.

  • 1.Záchrana života šestiletého chlapce

    V pátek 16. června 2017 odpoledne se na lesní cestě u obce Jívová na Olomoucku proti skupině dětí z mateřské školy doprovázené dvěma učitelkami vyřítilo auto. Vůz jedoucí směrem na Dolany náhle vyjel mimo silnici a pokračoval až na lesní cestu ke skupince dětí.

    Učitelka Darina Nešporová duchapřítomně odstrčila tři děti mimo dráhu vozidla. Jeden chlapec se jí ale pořád držel za ruku a nechtěl ji pustit. V rychlosti okamžitě zareagovala a snažila se ho co nejvíc ochránit, kryla ho ramenem a druhou rukou, aby se nepopálil od podvozku auta, které na ně spadlo.

    Oba vyprostili ještě před příjezdem hasičů svědci nehody i řidič havarovaného vozu. Havarované vozidlo společně nadzvedli a zraněnou a popálenou učitelku vytáhli zpod auta ven. Chlapeček vyvázl jen s lehčím poraněním, paní učitelku transportovala letecká záchranná služba do nemocnice.

    Učitelka Darina Nešporová, která zachránila svým malým svěřencům život Učitelka Darina Nešporová, která zachránila svým malým svěřencům život | ČTK

  • 2.Masáží srdce zachránila mladíkovi život

    6. února 2017 krátce před osmou hodinou ranní havaroval vůz s pěticí studentů, kteří byli na cestě do školy v Chotěboři. U osmnáctiletého řidiče došlo náhle k zástavě srdce. Vozidlo narazilo do stromu, několikrát se otočilo okolo své osy přes střechu a zůstalo stát převrácené na boku. Na první pohled sice vypadala autonehoda dramaticky, spolujezdci ale naštěstí vyvázli jen s lehkými zraněními. Samotný řidič však upadl do hlubokého bezvědomí. Mezi studenty byla i Pavla Henzlová.

    „Když jsme zůstali po nehodě v autě, chtěla jsem všechny rychle dostat ven, zkontrolovat, jestli jsou v pořádku, pomoci jim,“ popisuje své bezprostřední pocity. Společnými silami poté vytlačila s ostatními přední sklo, aby tak pomohli nereagujícímu kamarádovi ven a zavolali záchrannou službu.

    „Zjistila jsem, že nedýchá, takže jsem ho začala ihned resuscitovat,“ vzpomíná na dramatickou chvíli Pavla. Sedmiminutovou masáží srdce a umělým dýcháním dokázala udržet mozek mladého řidiče v činnosti až do příjezdu profesionálů. Muž se nakonec probral do plného vědomí a byl převezen do nemocnice v Havlíčkově Brodě.

    „S bývalým spolužákem jsem stále v kontaktu. Díky té nehodě mu zjistili vrozenou srdeční vadu a vše se tímto dodatečně vysvětlilo. Byl na operaci, dnes má budík a může v podstatě normálně fungovat,“ uzavírá Pavla.

    Pavla Henzlová zachránila život spolužákovi Pavla Henzlová zachránila život spolužákovi | ČTK

  • 3.Školačky zachránily dítě z řeky

    Případ se stal v polovině ledna u řeky Svitavy. Dívka jedoucí na sraz se svou kamarádkou si z okna autobusu všimla ležícího muže na břehu řeky. Se spolužačkou se okamžitě vydaly zpět k místu s tím, že by muž mohl potřebovat pomoct.

    Když dorazily na místo, zaregistrovaly kromě muže i plačící malé dítě, které se brodilo zmrzlou řekou (led se propadal a všude stála voda). Když se jim podařilo holčičku, jejíž oblečení bylo nasáklé ledovou vodou, z řeky vyprostit, volaly na linku 155.

    Svědek, který sledoval jejich počínání z druhého břehu, mezitím volal na linku 158 a vyrazil jim autem na pomoc. Obě dívky dvouletou holčičku objaly (chtěly ji zahřát) a čekaly na příjezd sanitky.

    Izabela Jefímová a Sára Bukovská zachránily malé dítě Izabela Jefímová a Sára Bukovská zachránily malé dítě | ČTK

  • 4.Záchrana řidiče z hořícího auta

    22. ledna 2017 jel Petr Studený jako obvykle do práce. Když se se svým vozem nacházel na silnici č. 379 před obcí Drnovice, již z dálky viděl neobvyklou záři. Po chvíli uviděl osobní automobil, který následkem dopravní nehody hořel a nacházel se mimo vozovku v příkopu.

    Požár byl již rozšířen z motorové části do vnitřního prostoru vozidla. Vedle hořícího vozidla stál muž, který právě telefonoval a na dotaz potvrdil, že uvnitř se nachází osoba. Petr se k vozidlu přiblížil, dveře nebylo možné otevřít, tak nezaváhal a zraněného muže vyprostil z vozidla skrze okénko u řidiče.

    Následně zraněného řidiče odtáhl zhruba 10 metrů od vozidla, kde ho zanechal v péči muže, který se nacházel u nehody již před jeho příjezdem. Pro silné podezření, že je uvnitř vozidla další osoba, se k vozidlu vrátil, provedl průzkum vnitřního prostoru a započal vozidlo hasit prostřednictvím vlastního hasicího přístroje.

    Hašení již bylo pro velkou intenzitu a rozsah požáru neúčinné. Zároveň v době, kdy se pokoušel požár lokalizovat, oznámil událost na tísňovou linku hasičů. Na místo se dostavila jednotka Hasičského záchranného sboru Územního odboru Vyškov a posádka Zdravotnické záchranné služby. Žádná další osoba na místě nehody nebyla již nalezena, požár byl zlikvidován a zraněného muže odvezla záchranná služba do nemocnice na ošetření.

    Petr Studený Petr Studený | ČTK

  • 5.Záchrana muže z vozidla, které sjelo do vodní nádrže

    Příslušníci policie Petr Pohůnek, Jiří Gabzdyl a Barbora Bílková nastoupili dne 4. října 2017 v dopoledních hodinách, v rámci služební přípravy na školení řidičů. V průběhu kurzu se policisté, v několika vozidlech PČR, v prostoru cvičného areálu přesouvali na jiné stanoviště, přičemž při přesunu vozidel dávali přednost jiné výcvikové skupině patřící společnosti Innogy.

    Poté, co kolona vozidel společnosti Innogy minula vozidla Policie ČR, se jedno vozidlo z této skupiny oddělilo a pomalou nekontrolovanou jízdou přejelo přes travnatý povrch a sjelo do blízké vodní nádrže.

    Jakmile vozidlo sjelo do vodní nádrže, policisté okamžitě vběhli do vody a k vozidlu, které ještě plavalo na hladině, doplavali. Jelikož byl řidič havarovaného vozidla v bezvědomí a vozidlo bylo uzamčeno, tak policisté rozbili kamenem okénko spolujezdce a následně Barboru společnými silami vyzvedli a pomohli jí dostat se rozbitým okénkem do vozidla.

    Barbora řidiči odepnula bezpečnostní pás a současně ho vyprostila z místa řidiče. Mezitím se Petrovi a Jiřímu i a jednomu z instruktorů, který policistům připlaval na pomoc, podařilo dveře vozidla otevřít a ihned pomoci Barboře s vytažením řidiče ven z vozidla.

    Barbora Bílková Barbora Bílková | Blesk:TONDA TRAN

  • 6.Záchrana těžce zraněného mladého muže

    Dne 17. července 2017 vyjely dvě výjezdové skupiny zlínské záchranky v k závažnému pracovnímu úrazu. Mezi nimi byla i oceněná posádka - Dorián Pfeifer, Zuzana Nestávalová, Ivana Baťová, Zdeněk Roháček.

    Při příjezdu na místo zjistili, že se jedná o 31letého muže, kterého zranil utržený materiál z obráběcího stroje, který mu způsobil devastující poranění obličeje s masivním krvácením a poruchou vědomí. Na místě se mu snažili poskytnout improvizovanou první pomoc přítomní spolupracovníci.

    Lékař na místě zjistil, že se jedná o plošné ztrátové poranění dolní čelisti, ztrátové poranění povrchových tkání krku spojené s poraněním obličejového skeletu a masivním krvácením z velkých cév, přičemž pacienta ohrožovalo nejen krvácení, ale také s ohledem na lokalizaci zranění zatékání krve do dýchacích cest. Proto v první fázi bylo nutné neprodleně řešit krvácení z velkých cév, které bylo improvizovaně zastaveno naložením svorek (3 peánů) na místa, která způsobovala nejmasivnější krvácení a to ve značně nepřehledném terénu a bez ideálního osvětlení.

    Druhá fáze představovala zajištění dýchacích cest, přičemž s ohledem na charakter zranění bylo nutné pracovat i s variantou, že běžné zajištění dýchacích cest tzv. intubací bude prakticky nemožné právě pro poranění struktur obličeje a bude nutné zajistit dýchací cesty chirurgicky. Proto bylo nutné zajišťovat dýchací cesty při zachované spontánní dechové aktivitě pacienta, ale s jeho dostatečnou sedací, aby toto zajištění toleroval.

    Zajištění dýchacích cest bylo finálně provedeno bez nutnosti chirurgického zásahu, přestože terén dýchacích cest nebyl optimálně přístupný. Po celkovém zajištění byl pacient transportován do spádového trauma centra v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, kde se podrobil šestihodinové operaci spočívající ve stomatochirurgické rekonstrukci poraněných tkání.

    Po operaci se pacient postupně ze svého zranění zotavoval a byl 35. den po úraze propuštěn do domácí péče, přičemž ve svém aktivním životě není nijak limitován.

    Ceremoniál udílení cen Záchranářského zlatého kříže Ceremoniál udílení cen Záchranářského zlatého kříže | Blesk:TONDA TRAN

  • 7.Záchrana loveckého psa z liščí nory

    Dne 3. července v odpoledních hodinách na procházce nedaleko obce Skalany v Českém ráji vyrušil pes lišku, za kterou ihned prudce vyrazil a pronásledoval ji až do její nory. Majitelka volala psa zpět, ale ten už nevyběhl. Bylo zřejmé, že se pes z neznámých důvodů nedokáže dostat z nory vlastní silou.

    Dva dny se majitelka společně s přáteli pokoušela psa z nory vyprostit, třetí den se obrátila telefonicky s žádostí o pomoc na Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje.

    Jednotky hasičů se zapojily do výkopových prací a pokusily se prozkoumat prostor liščí nory. Zjistili, že liščí noru tvoří zhruba sedm metrů dlouhá skalní vodorovná spára  v podzemí ve svahu za skalní stěnou. Možnost rozšíření prostoru byla v podstatě nereálná.

    Zásah hasičů musel byl tedy prozatím ukončen, ale představa, že Bárt zemře v noře hlady po dlouhých útrapách, vyprovokovala velitele zásahu k další akci. Pomocí napojených vodovodních trubek byl vytvořen systém pro zachycení kamenů v závalu. Po několika pokusech se podařilo zával v liščí noře rozvalit. Zvířatům tak byl konečně umožněn volný průchod ven z nory. Bohužel Bárt se z nory neozýval.

    Záchranáři museli konstatovat, že již není další pomoci a zásah bude muset být po vynaložení veškerého úsilí po 16 dnech ukončen. V tu chvíli se ke skupině pomalu přišoural pes. Jeden záchranář vykřikl: „Vždyť to je border-teriér“! A tak se vlastně pes Bárt stal sám sobě zachráncem.

    Pes Bárt se svými zachránci Pes Bárt se svými zachránci | ČTK

  • 8.Záchrana muže, na kterého se převrátil traktor

    V obrovskou rodinnou tragédii se mohlo změnit jedno středeční odpoledne v září loňského roku. V obci Řemíčov na Táborsku se do zemědělských prací na poli pustili nedaleko od sebe pan Jaroslav Kášek a pan Jiří Vrána st. Ani jeden z nich toho dne netušil, jak se jejich životy během pár minut prolnou. Pan Vrána pracoval na svém pozemku, když s traktorem uvízl.

    Na pomoc si zavolal svého syna, pana Jiřího Vránu ml., který je policistou sloužícím na obvodním oddělení v Mladé Vožici a ten den nebyl ve službě. Syn chtěl otci pomoci s vyproštěním traktoru, který se ale převrátil a policistu Jiřího Vránu ml. přimáčkl k zemi volantem v oblasti břicha.

    Pan Vrána st. byl z nehody, ve které šlo o život jeho syna, naprosto v šoku a v tu chvíli nebyl schopen rychle zareagovat. Toho neštěstí, které se odehrávalo opodál, si všiml pan Kášek, který nezaváhal ani minutu, svým traktorem přejel otci a synovi na pomoc, vyprostil těžce zraněného policistu, přivolal zdravotnickou záchrannou službu a do příletu vrtulníku zdravotnické záchranné služby se o zraněného muže staral.

    Ceremoniál udílení cen Záchranářského zlatého kříže Ceremoniál udílení cen Záchranářského zlatého kříže | Blesk:TONDA TRAN

  • 9.Záchrana popáleného muže a evakuace 26 lidí z hořícího objektu

    Za nevydařený, ovšem se šťastným koncem, mohou označit zaměstnanci i obyvatelé Domu s pečovatelskou službou v Novém Boru  pátek 13. 1. 2017.

    Po osmé hodině ranní uviděl soused z protějšího domu plameny šlehající ze spodního okna třípodlažní budovy Domova s pečovatelskou službou. Okamžitě proto předal informaci pečovatelce, která měla zrovna službu. Pečovatelka nečekala ani vteřinu a zalarmovala všechny dostupné složky Integrovaného systému.

    Jako první ovšem přispěchali na pomoc právě sloužící strážníci Městské policie Nový Bor Martin Rasel a Karel Bouška. Když zjistili, že v objektu opravdu hoří, že se v zasaženém bytě  nachází i jeho nájemník a že vlastně celý obytný dům je plný seniorů, nezbývalo jim nic jiného než okamžitě jednat.

    Pečovatelka otevřela dveře a oba strážníci odvážně vstoupili do obytného prostoru. Pokoj s kuchyní byl silně zakouřen a plameny v té době dosahovaly téměř ke stropu. Oba muži díky kouři téměř nic neviděli. I přes to se jim po hmatu podařilo najít osobu, která ležela zaklíněná mezi lůžkem a stěnou. Společnými silami vyprostili muže zaklesnutého pod nábytkem a vynesli ho ven. Zachránili mu tím život.

    Oběma v té chvíli do smíchu jistě nebylo. Měli za sebou náročný zásah, nadýchali se kouře, dusil je silný kašel, motala se jim hlava. Věděli však, že musí pomoct kolegům ze záchranných sborů, kteří již byli na cestě. Že ještě zdaleka není konec.

    Spolu se zaměstnanci DPS tedy začali s okamžitou evakuací přízemí, kde v tu chvíli stále hořelo. Strážníci postupně vyváděli z budovy nájemníky a pomáhali starším, vystrašeným i částečně imobilním klientům DPS dostat se ven. Orientace v prostoru byla značně ztížená, protože všudypřítomný kouř jim práci ani v nejmenším neusnadňoval.

    Strážníci poté předali hasičům velmi cenné informace o místě zásahu, včetně pravděpodobného počtu osob, kteří v domě zůstali a  popisu situace v budově (umístění únikových cest, dveří, schodů). Tyto informace byly pro jednotky k nezaplacení.  Ale Martin s Karlem se nestáhli do ústraní. Po dohodě s pečovatelkami zřídili místo pro zachráněné a evakuované osoby v levém křídle budovy, které nebylo požárem ani kouřem zasaženo. Pomáhali s evidencí postižených obyvatel domu a podávali potřebné informace hasičům i záchranářům.

    Hasiči likvidovali požár a ze třetího patra bytového domu zachránili dalších sedm lidí, kteří by si bez jejich pomoci nevěděli rady. 

    Martin Rasel a Karel Bouška Martin Rasel a Karel Bouška | ČTK

  • 10.Záchrana života Terezky za využití defibrilátoru

    Dne 6. června 2017 krátce před druhou hodinou nad ránem požádal dispečink Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje operační středisko Krajského ředitelství policie Libereckého kraje o vyslání policejní hlídky s defibrilátorem k dvanáctileté dívce se zástavou srdeční činnosti. Tu postihla náhlá zdravotní příhoda v době, kdy spala doma v posteli.

    Rodiče okamžitě volali linku 155. Rodina bydlí na Mimoňsku, proto na místo vyjeli policisté obvodního oddělení policie Mimoň ve složení Jan Kohoutek - velitel hlídky a Václav Serdel - řidič. V domácnosti byli čtyři minuty poté, co je operační středisko vyslalo.

    Dívenka byla v bezvědomí a měla jen lapavé dechy. Policisté okamžitě zahájili nepřímou srdeční masáž i umělé dýchání a zároveň použili defibrilátor. Přístroj vyhodnotil fibrilaci a doporučil výboj. Po něm policisté pokračovali v resuscitaci, při které došlo k obnovení základních životních funkcí, a po příjezdu sanity pacientku předali do péče zdravotnické záchranné služby.

    Záchranáři dívku stabilizovali a transportovali do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem na jednotku intenzivní péče dětské kliniky. Zdravotníci pak cestou operačního střediska policie policistům za jejich pomoc poděkovali. Svým včasným příjezdem a kvalitním poskytnutím první pomoci dali dívce šanci na přežití.

    Záchranářské kříže udělil Miloš Zeman za pomoci Andreje Babiše Záchranářské kříže udělil Miloš Zeman za pomoci Andreje Babiše | Blesk:TONDA TRAN

Zobrazit celou diskusi