Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hrady a zámky se o Velikonocích otvírají. Jaký program nabízejí ve vašem kraji?

  • Autor: mah - 
    30. 3. 2018
    09:50

    O prodlouženém víkendu začíná turistická sezona na českých památkách. Výletníci se na Velký pátek dočkali, poprvé se jim po zimě otevřela velká část hradů a zámků. Návštěvníci se letos mohou těšit především na akce spojené s připomínáním výročí sta let české státnosti a letošní rok byl rovněž vyhlášen rokem České šlechty v evropské diplomacii.

    „Rok české šlechty v evropské diplomacii je již osmým ročníkem dlouhodobého projektu Po stopách šlechtických rodů,“ upřesňuje mluvčí Národního památkového ústavu Jan Cieslar. Loni se tak připomínala renesanční šlechta a rok 2016 byl rokem Lucemburků.

    „Letos se uskuteční 60 akcí na 40 památkách ve správě NPÚ, kde šlechtičtí diplomaté zanechali své stopy,“ dodává k tomu Cieslar.

    Video  Počasí s Dagmar Honsovou  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 1.Jihomoravský kraj

    Velký pátek je dnem, kdy budou poprvé otevřené brány většiny památek v Jihomoravském kraji. Na řadě míst se výletníci dočkali již dříve. Například na zámku v Lysicích bude o víkendu poslední možnost navštívit výstavu Jaro na zámku v barvách trikolóry. „Tradiční výstava květinových jarních aranžmá jako součást základní prohlídkové trasy bude tentokrát k poctě výročí republiky zářit v barvách bílé, modré a červené,“ vysvětlili památkáři.

    K projektu Století republiky se připojila i vila Stiassini v Brně. Návštěvníci se mohou podívat, které významné československé i další představitele vila hostila. Na výstavu mohou lidé chodit po celý rok. Při prodlouženém velikonočním víkendu se pak v prostorech vily podobně jako na hradech Bítov a Pernštejn, nebo zámcích Rájec nad Svitavou, Lysice a Valtice objeví speciální velikonoční výzdoba.

    Jihomoravské památky během sezony připomenou i českou šlechtu v evropské diplomacii. Na jihu Moravy se k tomu připojí například na zámku Kunštát. Ten zájemcům nabídne speciální kastelánské prohlídky, které představí Jiřího z Kunštátu a z Poděbrad. „Zdůrazněny budou i diplomatické aktivity členů rodu Říšských hrabat Coudenhove,“ dodávají k tomu památkáři. Podobně plánují na zámku v Lysicích představit Erwina Dubského, který sloužil jako diplomat a fregatní kapitán. Zámek rovněž plánuje vydat jeho lodní deníky.

    Zámek Kunštát představí diplomatické aktivity Jiřího z Kunštátu a z Poděbrad Zámek Kunštát představí diplomatické aktivity Jiřího z Kunštátu a z Poděbrad | Profimedia

  • 2.Zlínský kraj

    I ve Zlínském kraji existovaly možnosti pro nedočkavé turisty. Už na začátku března se návštěvníkům otevřel zámecký park v Buchlovicích. Samotný zámek byl navíc otevřen i během dvou víkendů před Velikonocemi. A od poslední březnové středy hostí i květinovou výstavu Tulipománie, ta bude končit na velikonoční pondělí 2. dubna.

    Zámek ve Vizovicích otevřel své brány na Velký pátek. Na své si navíc přijdou i ti, kteří si myslí, že vizovický zámek znají. „Novinkou pro návštěvníky je představení rodové galerie Blümegenů, jejíž součástí je 13 obrazů, nyní prezentovaných na dvou prohlídkových trasách,“ lákají památkáři návštěvníky. Jde přitom o obrazy, které byly dosud od 2. světové války skryté v depozitářích.

    V pátek startuje sezona i na hradě Buchlov. Zde si o prodlouženém víkendu přijdou na své především obdivovatelé klasických řemesel. V neděli a na velikonoční pondělí se lidé mohou těšit na ukázky zdobení kraslic různými technikami nebo malý řemeslný jarmark.

    Svůj provoz naopak již zahájil arcibiskupský zámek v Kroměříži. Jeho slavná Květná zahrada pak připravila pro své návštěvníky k Velikonocím skutečnou nadílku v podobě komentovaných prohlídek, workshopů a kreativních programů pro děti a přednášek.

    Květná zahrada arcibiskupského zámku v Kroměříži pro své návštěvníky na Velikonoce připravila řadu akcí Květná zahrada arcibiskupského zámku v Kroměříži pro své návštěvníky na Velikonoce připravila řadu akcí | Červena / Blesk

  • 3.Královehradecký kraj

    O prodlouženém velikonočním víkendu si lidé mohou připomenout velikonoční tradice v historickém zámeckém prostředí na zámku Hrádek u Nechanic. „Ve velikonočně vyzdobeném zámku jsou návštěvníci seznámeni s historií Velikonoc, s jejich zvyky a tradicemi,“ vypočítává mluvčí Územní památkové správy Lucie Bidlasová.

    Hned v pátek si připomenou českou šlechtu v evropské diplomacii na zámku v Náchodě. Při akci Odemykání zámku s Ottaviem a jeho manželkou mají lidé šanci zúčastnit se tří prohlídek reprezentačních pokojů Piccolominiů společně s knížetem Ottaviem a jeho druhou manželkou Marií Benignou.

    Pokud na Velký pátek vyrazíte na zámek Náchod, máte šanci projít si reprezentační pokoje Piccolominiů společně s knížetem Ottaviem a jeho druhou manželkou Marií Benignou Pokud na Velký pátek vyrazíte na zámek Náchod, máte šanci projít si reprezentační pokoje Piccolominiů společně s knížetem Ottaviem a jeho druhou manželkou Marií Benignou | archiv Blesku

  • 4.Liberecký kraj

    Do velikonočního se vystrojí hrad Grabštejn. Kromě velikonoční výzdoby se ovšem návštěvníci během prohlídek na hlavním okruhu dozvědí i o tradicích spojených s oslavou jara.

    Unikátní prohlídku si památkáři připravili i na zámku Lemberk. Turisté se zde dozvědí o velikonočních oslavách a zvycích šlechticů. Velikonoční výstavu dostane i clam-gallasovské apartmá včetně zámecké kaple. Kromě toho bude po celý prodloužený víkend možnost vystoupat i na zámeckou věž s vyhlídkou do okolní krajiny. Kromě toho památkáři budou celý duben připomínat výstavou postavu Zdislavy z Lemberka, která byla v 90. letech prohlášena za svatou papežem Janem Pavlem II..

    Na hradě Grabštejn se návštěvníci mohou těšit na velikonoční výzdobu i výklad o velikonočních tradicích Na hradě Grabštejn se návštěvníci mohou těšit na velikonoční výzdobu i výklad o velikonočních tradicích | Profimedia.cz

  • 5.Pardubický kraj

    Velikonoční výzdobu budou moci obdivovat návštěvníci zámku Litomyšl. Kromě toho mohou zájemci až do konce Velikonoc obdivovat i květinovou výstavu Renesance v Litomyšli. Ta má připomenout 450 let zámku.

    Kromě toho Litomyšl chystá k významným osmičkovým výročím sjezd automobilových automobilů na zámku, který proběhne v srpnu. Součástí akce, kterou zámek pořádá ve spolupráci s Veterán klubem Litomyšl, bude i vzpomínková jízda, která připomene československé prvorepublikové závodníky Elišku a Čeňka Junkovi.

    Zámek Litomyšl letos slaví 450. narozeniny Zámek Litomyšl letos slaví 450. narozeniny | Profimedia

  • 6.Karlovarský kraj

    V Karlovarském kraji budou připomínat především diplomatické úspěchy rodu Metternichů. Na zámku Kynžvart se tak návštěvníci budou mít možnost seznámit se životem knížete Klementa Václava Metternicha. Ten vedl jednání o uspořádání Evropy po porážce Napoleona a v roce 1840 na zámku Kynžvart vytvořil návrh mezinárodní organizace evropských států.

    Zámek Kynžvart byl svědkem diplomatických jednání knížete Metternicha, který pomáhal uspořádat Evropu po napoleonských válkách Zámek Kynžvart byl svědkem diplomatických jednání knížete Metternicha, který pomáhal uspořádat Evropu po napoleonských válkách | Profimedia.cz

  • 7.Ústecký kraj

    V Ústeckém kraji otevřela většina památek na Velký pátek s velikonočním programem. Větší akce návštěvníky ovšem čekají až později v průběhu roku. „Jsem velmi rád, že zámky Benešov nad Ploučnicí, Duchcov, Jezeří, Krásný Dvůr a Velké Březno mohou přiblížit veřejnosti diplomatické aktivity významných šlechtických rodů,“ řekl k tomu ředitel Územní památkové správy v Praze Dušan Michelfeit.

    V Benešově nad Ploučnicí tak během léta a podzimu představí hraběte Viléma Kinského ze Vchynic a Tetova a jeho roli při spiknutí Albrechta z Valdštejna proti císaři. V Duchcově pro změnu přiblíží postavu legendárního milovníka Giacoma Casanovi.

    Zámek Jezeří pak od července představí osudy příslušníků české šlechty, kteří se zapojili do politické a společenské činnosti po roce 1918. Zámek Krásný Dvůr zase při nočních prohlídkách představí své první majitele z rodu Černínů. K oslavám sta let republiky se připojí zámek Stekník, který na výstavě Jak se češe do vřetele přiblíží dobu, kdy sloužil jako ubytovna pro chmelové brigády.

    Zámek Benešov Nad Ploučnicí připomene roli hraběte Viléma Kinského ze Vchynic a Tetova ve spiknutí Albrechta z Valdštejna proti císaři Zámek Benešov Nad Ploučnicí připomene roli hraběte Viléma Kinského ze Vchynic a Tetova ve spiknutí Albrechta z Valdštejna proti císaři | profimedia.cz, archiv

  • 8.Středočeský kraj

    Velikonoce a začátek sezóny si lidé ve Středočeském kraji mohou užít například na hradě Křivoklát. Bude možné prohlédnout si například velikonočně vyzdobenou kapli. Na hradě se rovněž předvedou i tradiční řemesla nebo zvyky našich předků.

    Na hradě Křivoklát se představí tradiční řemesla a vnitřní prostory se představí ve velikonoční výzdobě Na hradě Křivoklát se představí tradiční řemesla a vnitřní prostory se představí ve velikonoční výzdobě | Profimedia

  • 9.Jihočeský kraj

    Na jihu Čech mohou turisté vyrazit za poznáním zvyků a tradic například do Nových Hradů. Několik prohlídek bude přizpůsobeno i dětským návštěvníkům. Ty ale mají pouze omezenou kapacitu a je proto lepší si své místo rezervovat předem.

    Podobný program nabízí i zámek v Dačicích. Zde se zájemci dozvědí například i to, že se dříve peklo více druhů mazanců, nebo od kdy se v Česku na Velikonoce barví vajíčka. 

    Na zámku v Dačicích se zájemci dozví, že se dříve peklo více druhů mazanců, nebo jak dlouhá je tradice barvení velikonočních vajíček Na zámku v Dačicích se zájemci dozví, že se dříve peklo více druhů mazanců, nebo jak dlouhá je tradice barvení velikonočních vajíček | Profimedia

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi