Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mládí s jointem a ve squatu je na „pohodu“. Sociálka má nové instrukce

Autor: ivm - 
29. března 2018
00:25

Pokud se budou mladiství počínaje 15. rokem věku potloukat ve vybydlených domech a kouřit marihuanu, není to něco, do čeho by se měl stát „montovat“. V takovém duchu je napsaná nová metodická příručka pro kurátory z Orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Dětem po ukončení školní docházky podle ní například není nutné mluvit do toho, jestlu budou chodit i na střední školu, nebo ne. Nemusí studovat, nemusí pracovat a hlavně je nikdo nemůže k něčemu nutit, uvádí dokument, na který upozornil web Aktuálně.cz

Brožura radikálně mění zavedené postupy. Zaměstnanci OSPOD ji obdrželi zhruba před rokem a nestačili se divit, ministerstvo práce a sociálních věcí jim předložilo dokument, který výrazně mění jejich práci.

Kurátoři mají podle příručky respektovat názor dítěte i v případech, ve kterých by případně zakročili. Názor dětí by jejich rodiče měli brát jako hotovou věc i tehdy, pokud si myslí, že jde o špatné rozhodnutí. Je na teenagerovi, aby se rozhodl, kam se jeho život bude ubírat dál, jestli se rozhodne nastoupit na střední školu nebo žít ve squatu s kamarády a užívat drogy nebo něco jiného.

Vlastní život už od 15 let

„Může nám to být jedno, ale bohužel se na nás obrací zoufalí rodiče dětí, kterým potomci třeba chodí za školu. Jak je dítěti patnáct a má absolvovanou základní školní docházku, nikdo s tím nic neudělá,“ řekl Aktuálně.cz kurátor Josef ze Středočeského kraje.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vidí jako daleko větší výchovný problém, když rodiče nerespektují názory svého dítěte, než třeba záškoláctví, užívání návykových látek nebo bydlení ve squatu. „V případě, že se rozhodne nestudovat, má toto dítě i stejné právo rozhodnout se nepracovat,“ uvádí příručka. 

Kurátoři si stěžují, že se některé pokyny vylučují s jinými zákony. Rozpory jsou podle nich v úmluvě o právu dítěte i občanském zákoníku. Ministerstvo příručku hájí s tím, že nemá intervence pracovníkům zakazovat, pouze pozměnit jejich formu.

Kurátoři by měli zasahovat podle situace

Příručka budí kontroverzi, podle ministerstva se prý není čemu divit. „Brožura netvrdí, že by kurátor pro děti a mládež neměl v případě nepříznivé situace dítěte zasahovat, právě naopak. Důležité je však přemýšlet o podobě zásahu, a to i s ohledem na věk dítěte," sdělil mluvčí ministerstva práce Vladimír Řepka. 

Cílem je podle úřadu zvýšit motivaci dětí, aby chtěly samy zlepšit svou životní situaci. Dítě od patnácti let může nyní kromě případů závažného činu umístění do ústavu odmítnout. Někteří odborníci tento přístup schvalují, podle nich má smysl dítěti menit názor v nižším věku, v pubertě to však může být kontraproduktivní.

Jednotlivé kraje si příručku vykládají po svém. Jedna skupina kurátorů stále rizikové chování patnáctiletých dětí řeší, druhá půlka jim dává větší autonomii, z nejednotného postupu však vzniká chaos. Kurátoři také upozorňují na to, že jedno takové deviantní dítě ve třídě muže stáhnout ostatní s sebou. 

„Ministerstvo si je vědomo toho, že ne všichni kurátoři pro děti a mládež v současnosti plně respektují principy a pravidla popsané v metodické příručce, a právě z tohoto důvodu bude nyní pořádat dvoudenní vzdělávací semináře pro pracovníky," dodal mluvčí úřadu Řepka. Změny v publikaci se zatím nepřipravují.

Video  Pietní pochod studentů v Brně uctil v pátek v podvečer památku zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

jana999 ( 29. března 2018 09:05 )

to nevíš, rodiče nesmějí kecat ale živit ho musejí

Antonin Blaha ( 29. března 2018 07:11 )

 Takze totalni destrukce spolecnosti s posvecenim uradu,parada mame se opravdu na co tesit🤐

taupan ( 29. března 2018 05:56 )

Čssd si buduje voličskou základnu. Podle norského vzoru.

flora ( 29. března 2018 05:56 )

S tou antikoncepcí bych nespěchala. Začíná být jasné, že tenhle stát dává zelenou netáhlům , fetkám a drzým a nevychovaným egoistům. Tak je potřeba aby se taky rozmnožovali.

fotrpjotr ( 29. března 2018 05:18 )

Ještě by měli mít zdarma neomezený příděl jehel,prezervativů a antikoncepce.

Zobrazit celou diskusi