Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi chválí svoji ekonomiku, lépe to ve středu Evropy cítí jen Poláci

Autor: ČTK, AKu - 
28. března 2018
12:23

Z obyvatel středoevropských zemí současnou ekonomickou situaci nejlépe hodnotí Poláci následovaní Čechy, Maďary a Slováky. V Česku je situace dobrá pro 44 procent lidí, špatná pro 15 procent. Jako ani dobrou, ani špatnou ji hodnotilo 39 procent dotázaných, zjistil průzkum, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ve všech čtyřech zemích bylo hodnocení optimističtější než v polovině loňska.

V Polsku vidí nynější ekonomickou situaci jako dobrou 57 procent lidí, jako špatnou sedm procent. Dobrá je také pro 29 procent Maďarů, špatná pro pětinu z nich. Pouze na Slovensku převažuje záporné hodnocení s 34 procenty nad kladným s 28 procenty. Průzkumy ve všech čtyřech zemích se uskutečnily v lednu pod zastřešením skupiny CEORG (Central European Opinion Research Group).

Očekávání budoucího ekonomického vývoje se na rozdíl od hodnocení současné situace podle CVVM v jednotlivých zemích tolik nerozcházejí. „Vesměs převažují optimistická očekávání nad pesimistickými, ovšem na Slovensku, v Maďarsku a v České republice se největší část veřejnosti tvořící zhruba polovinu kloní k názoru, že se v nejbližším období ekonomická situace nezmění,“ uvedli autoři průzkumu. V Česku změnu neočekává právě polovina dotázaných, zlepšení předpokládá 27 procent a zhoršení 16 procent.

Materiální životní podmínky svých domácností nejlépe hodnotí Poláci, obyvatelé Česka jsou s odstupem druzí před Slováky a Maďary. Jako dobré vidí podmínky v Polsku 62 procent lidí, v Česku 51 procent. Pod polovinou je pozitivní pohled na Slovensku s 39 procenty a v Maďarsku s 36 procenty. Ve všech zemích však platí, že materiální zabezpečení lidé hodnotili častěji kladně než záporně. V Česku je špatné podle 13 procent dotázaných, dobré ani špatné podle 36 procent.

K budoucímu vývoji materiálních podmínek domácnosti se Češi vyjadřovali poněkud méně optimisticky než Maďaři, Poláci a Slováci. „Ve všech zemích mírně převládají pozitivní očekávání nad negativními a největší část veřejnosti předpokládá udržení stávající úrovně,“ uvedlo CVVM. V Česku zlepšení čeká 23 procent lidí, zhoršení 17 procent a zachování nynějšího stavu 56 procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 28. března 2018 13:19 )

 Jen mimochodem ten kdo opravdu sleduje co se deje vi ze se nase ekonomika tezce zadychava,tahnou ji domacnosti pujckama a hypotekama prumysl a firmy stoji z 69% na automobilovem prumyslu az prijde recese bude to velmi zajimave.😦

Zobrazit celou diskusi