Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

UFO, kruhy v obilí a mimozemšťané. Jak čeští záhadologové řeší tajemné úkazy

Autor: mah - 
3. dubna 2018
06:30

Čeští záhadologové slaví 26 let svého fungování. Již tak dlouho funguje jejich projekt Záře. Ten se snaží vysvětlit pozorování UFO, kruhů v obilí i údajná setkání s cizími bytostmi. Záhadologové, kteří stáli například za objasněním nedávné nebeské podívané způsobené startem ruské rakety nebo možná nejslavnějšího případu pozorování údajného UFO u Lipenské přehrady před 15 lety, se snaží svou profesi zbavit negativních konotací. I po 26 letech totiž mívají problémy s tím, jak se na ně odborníci dívají.

„Odborníci reagovali tenkrát i dnes velmi individuálně,“ srovnává, co se změnilo, vedoucí projektu Vladimír Šiška. I dnes se tak k projektu někteří z nich staví ze zásady odmítavě, nebo alespoň opatrně. „Ale vždy se nám podařilo najít ochotného odborníka v daném oboru,“ dodává. Uznává ovšem, že po více než čtvrt století je situace již o něco lepší právě díky tomu, že projekt Záře si svou seriózností dobyl určité renomé.

Tam, kde dříve nebyla podezřívavost, navíc projektu komplikovaly práci personální změny. „S armádou naše spolupráce před 26 lety začínala velmi slibně, vojáci dokonce vyčlenili několik kontaktních osob,“ popisuje Šiška. Postupem času se ovšem situace změnila především zásluhou častých změn lidí i jejich funkcí. „Spolupráce tak trochu usnula – dnes se obracíme na tiskové mluvčí,“ dodává záhadolog.

Nejvstřícnější jsou u konzultací astronomové

„Dnes nemáme problém získat konzultace astronomů, meteorologů, Řízení letového provozu, či profesionálních fotografů,“ vypočítává Šiška, kde spolupráce naopak funguje dobře. Nejlépe pak podle něj funguje spolupráce s astronomy. „Snad i proto, že máme trochu podobné cíle jako hvězdárny, a to osvětu,“ zamýšlí se Šiška nad tím, co může stát za dobrou spoluprací.

A právě díky ochotě vědců a odborníků jsou záhadologové z projektu Záře tak úspěšní. Jen za minulý rok řešili 117 různých případů a 160 různých hlášení. V databázi tak mají již více než 4000 tisíce různých záhad. Jako nevysvětlitelné ovšem museli záhadologové označit jen minimum z nich. Například letos objasnili více než polovinu všech případů. Ke zbytku jim pak chyběl dostatek informací. Žádná letošní událost podle nich ale není nevysvětlitelná. 

Naposledy Česko ve velkém zaskočil start ruské rakety

Jedním z posledních úspěchů bylo jejich objasnění podivuhodného světelného vějíře na východní obloze. Ten mohli Češi pozorovat na konci prosince loňského roku. Nakonec se ukázalo, že za tím byl start ruské rakety RS-21M Topol z ruského kosmodromu Kapustin Jar. Díky zaoblení Země tak mohli lidé za tmy pozorovat spaliny z raketových motorů, které v tu chvíli již ozářilo slunce nad více než 2000 kilometrů vzdálenou základnou.

Možná nejslavnějším případem bylo pozorování UFO nad Lipenskou přehradou v létě roku 2003. Ten podle záhadologů jejich schopnosti prověřil zatím možná nejvíce. Tehdejší svědci si nejdříve mysleli, že jsou svědky padajícího letadla, později někteří začali mluvit o návštěvě z cizí planety. „Z počátku neměli žádné vysvětlení ani oslovení odborníci,“ vzpomíná na události před 15 lety Šiška.

Testem schopností se stal „trik“ atmosféry nad Lipnem

Vysvětlení se ovšem nakonec podařilo najít. Česko fascinoval „trik“ atmosféry a malé obchodní letadlo. To bylo přes 80 kilometrů od Lipna a ve výšce přes 12 kilometrů a hlavním viníkem byl kondenzační pruh za letadlem. „V atmosféře pokroucený obraz krátkého kondenzačního pruhu byl nasvícen zespodu sluncem, které již pro svědky pozorování zapadlo a nacházelo se pod obzorem,“ popsal záhadolog.

Na dotaz Blesk Zpráv vzpomněl i několik pozorování, která se dodnes vysvětlit nepodařilo. Připomíná například pozorování z 16. srpna 2005, ke kterému došlo nad Velkým Javorníkem v Beskydech. „Pilot padákového kluzáku spatřil ve vzduchu zvláštní objekt připomínající oboustranně vypouklý disk pokrytý šestiúhelníkovou konturou,“ popisuje Šiška.

To záhadologům nahlásil přímo pilot a lidé z projektu Záře neměli důvod o jeho popisu událostí pochybovat. „Černě ohraničené šestiúhelníky zřejmě zrcadlově odrážely světlo a tak objekt vypadal jako průsvitný, pokrytý sítí šestiúhelníků,“ přidává detaily Šiška.

Podobně bez úspěchu se lidé z projektu Záře pokoušeli objasnit i jednu z nejznámějších záhad v Česku. Konkrétně jde o start vojenského vrtulníku, který v roce 1987 vyrazil k doutníkovitému předmětu nad Vranovskou přehradou. Ten dostala posádka za úkol sestřelit, rozkaz ovšem neuposlechla z obav o lidi, kteří se koupali v přehradě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Miloslav123 ( 4. dubna 2018 14:44 )

To, že naší civilizaci věnují pozornost mimozemšťané, je více méně pravděpodobné. Významná je odpověď na otázku: "Proč mimozemšťané dosud s naší civilizací nenavázali kontakt?" Odpověď je jednoduchá. Vývoj lidstva je chaotický, nekoordinovaný a doprovázený množstvím válek a ozbrojených střetů, které jsou většinově vnímány jako něco samozřejmého a přirozeného. Lidstvo nemá centrální globální vládu s níž by mohli centrálně organizovaní mimozemšťané navázat kontakt. Navázat kontakt s některou lokální vládou by bylo od mimozemšťanů nerozumné. Stávající chaotický a nekoordinovaný vývoj lidstva by to mohlo ovlivnit velmi nepříznivě. Stávající chaotické a nekoordinované mocensko-politické uspořádání lidstva je třeba pokud možno co nejdříve nahradit plánovitě postupující centrálně řízenou globální organizací.. Jednu možnou cestu nastolení uvedené globální organizace popisuje článek: SOUČASNOST A BUDOUCNOST LIDSTVA - http://miloslav7.blogspot.cz/2017/12/soucasnost-budoucnost-lidstva.html V případě, že se vám zdá politický vývoj lidstva popisovaný v uvedeném článku nereálný, potom vám doporučuji seznámit se s TEORIÍ VŠEVÝVOJE - http://miloslav7.blogspot.cz/2014/01/teorie-vsevyvoje.html , což je v podstatě univerzální návod na kreativní řešení libovolně zvoleného problému.

Zobrazit celou diskusi