Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechy už zase přitahuje stavební spoření. Můžou za to i drsné hypotéky

Autor: Mii - 
27. března 2018
14:35

Úbytek stavebních spoření se v Česku po letech zastavil. Smluv, které Češi podepsali u jedné z pěti stavebních spořitelen, bylo v lednu a únoru meziročně o 28 procent více. Odborníci se tak domnívají, že nastal zlom a dlouhodobý úbytek stavebních spoření letos skončí. Informují o tom úterní Hospodářské noviny.

Na konci roku 2017 mělo stavební spoření 3,2 milionu Čechů. V době jeho vrcholu v roce 2003 to bylo přes šest milionů. „Jsme v nové situaci. Klienti se vrací, protože se i tímto způsobem snaží po zpřísnění hypoték Českou národní bankou zajistit úspory, které budou potřebovat v budoucnu na bydlení, a zároveň můžou mít možnost získat i úvěr s garantovanou sazbou,“ sdělil pro Hospodářské noviny předseda Asociace stavebních spořitelen Jan Jeníček.

„Lidé často využívají k řešení svého bydlení úvěry ve vazbě na spoření,“ dodala mluvčí Modré pyramidy Hana Vaněčková.

Na hypotéku více úspor

Česká národní banka loni přistoupila ke zpřísnění podmínek pro udělení hypoték. Po bankách chce, aby jejich klienti měli minimálně 20 % z částky našetřeno, plus se snaží docílit toho, aby lidé hypotéky nedofinancovávali dalšími úvěry. Hypoték s 80 % a 90 % je navíc výrazně méně.

Zvýšená poptávka po stavebním spoření s tím jde ruku v ruce. Lidé si uvědomili, že došlo ke zvýšení nároků na vlastní úspory. „Počet nových úvěrů v únoru dosáhl pěti tisíc, zatímco nových smluv na spoření 39 tisíc. Většina nových klientů chce nejdříve spořit a nebere si hned úvěr,“ popisuje Petr Kielar, provozovatel webu Stavebky.cz.

Vývoj podle Jeníčka podporuje i fakt, že rostou příjmy domácností, které je chtějí bezpečně zhodnocovat. Aktuálně se jim totiž při optimálním měsíčním příspěvku 1700 korun dostane zhodnocení 3,2 procenta za rok, což je při srovnatelném objemu úspor a délce spoření nejvyšší na trhu. Konkurenční spořicí účty nabízí jen kolem jednoho procenta.

Letošek bude zlomový

O nové klienty mají zájem i spořitelny. V minulých letech své úvěry masově propagovaly a i díky zpřísnění hypoték se jejich objem meziročně zvedl o 18 procent na téměř 60 miliard korun. Za leden a únor byl růst ještě větší, zvedl se o 23 procent. „Počítáme s dalším růstem zájmu o úvěry, proto chceme získávat spořící klienty,“ říká mluvčí Českomoravské stavební spořitelny Tomáš Kofroň.

Zájem o nové smlouvy roste od loňského srpna. Celý rok 2017 ale zůstal podprůměrný, i nyní meziročně znamená propad o desetinu. „Vše nasvědčuje tomu, že nové smlouvy na spoření za celý letošní rok vzrostou o 20 až 25 procent. Očekávám proto, že letos se zastaví úbytek platných smluv klientů, který trvá od roku 2004, protože lidé před snížením státní podpory uzavírali smlouvy do zásoby,“ dodává Kielar.

Zobrazit celou diskusi