Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace. Alcron o ni přišel

Autor: ČTK - 
27. března 2018
07:17

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field; o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron. V tiskové zprávě zaslané ČTK o tom informovala agentura Weber Shandwick s tím, že to uvádí aktuální vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu. Stejně jako v uplynulých letech inspektoři Michelinu hodnotili v České republice výhradně restaurační zařízení v Praze.

Alcron, který hvězdu držel od roku 2012, má nicméně v průvodci ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru, což je nejvíce ze všech hodnocených pražských podniků. La Degustation Boheme Burgeoise a Field mají shodně po dvou těchto symbolech.

Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Celkem tak hvězdu doposud získalo pět pražských restaurací.

Restaurace může dostat jednu až tři hvězdy

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace ale dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe kromě hvězd a příborů uděluje i další ocenění, a to Bib Gourmand, které patří restauracím nabízejícím „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Takových restaurací je v Praze podle letošního vydání průvodce šest – Divinis, Eska, Maso a Kobliha, Na Kopci, Sansho a nově od letošního roku Bistrøt 104. O tento symbol naopak letos přišly restaurace SaSaZu a také Aureole. Zatímco SaSaZu drží symbol dvou příborů, Aureole letos zůstala zcela bez ocenění.

„V letošním průvodci Main Cities of Europe bylo ohodnoceno celkem 33 českých restauračních zařízení. To je méně než v loňském roce, ale seznam zaznamenal významné změny a objevila se v něm čtyři nová zařízení. Kromě již zmiňovaného Bistrøt 104 se jedná rovněž o CottoCrudo, Café Savoy a Lokal Inn,“ uvedla v tiskovém prohlášení agentura Weber Shandwick. Restaurace CottoCrudo obdržela symboly dvou příborů, Café Savoy jeden příbor a Lokal Inn pak ocenění „restaurace s dobrým jídlem“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lucianela S ( 27. března 2018 13:46 )

 Zacotomame - a čí je asi Divinis a Cafe Savoy? Aby měl Zdeněk Pohlreich hvězdu a be ocenění Bib, tak by musel ještě výrazně zvednout ceny. A Divinis je už dost drahý i tak. Michellinská hvězda je totiž super snobárna.

Zobrazit celou diskusi