Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prokurátor promluvil o vrahovi u domu Kuciaka. A řekl, co tu nehraje

Autor: Darina Jíchová - 
26. března 2018
15:33

Jeden z prokurátorů z Úřadu speciální prokuratury v pondělí mimořádně promluvil o případu úkladné vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové (†27). K tomuto kroku prokuraturu podle jeho slov vedlo velké množství nepřesných a zavádějících informací, které se objevily v tisku. Tvář ani jméno prokurátora nebyly zveřejněny, uvedl také, že nebude odpovídat na žádné otázky.

Prokurátor uvedl, že ke smrti Kuciaka a Kušnírové došlo ve středu 21. února, jakkoli původně bylo medializované datum 23. února, které zmiňoval i patolog. Jen matka Martiny od začátku uváděla 21. únor.

Kušnírová byla zasažena jednou do hlavy a Kuciak dvakrát do srdce. Oba byli zastřelení zepředu stejnou zbraní ráže 9 milimetrů. Uvedl také, že byl zdokumentován pohyb pachatele kolem domu. Prokurátor řekl, že více informací o domnělém vrahovi nemůže prezentovat, neboť by to mohlo mít negativní vliv na další vyšetřování.

Video  Záběry z místa činu: V téhle ulici někdo zastřelil slovenského novináře a jeho přítelkyni.  - Joj TV, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„V neděli večer na výzvu rodiny obětí na místo dorazila policejní hlídka a skrze okna zahlédla ležící ženu,“ popsal prokurátor.

Policie se podle jeho slov domnívala, že jde o otravu plynem a zavolala hasiče a záchranku. Ukázalo se však, že se v domě nachází dvě mrtvá těla, hlídka proto zavolala jednotku z Trnavy, která místo zajistila.

Dům nenese stopy zápasu

V domě nebyly žádné stopy po násilném vniknutí nebo po zápasu,rovněž nebylo nic odcizeno, oznámil prokurátor. Všechno svědčí o tom, že se jednalo o vraždu na objednávku. Zajištěny byly dvě nábojnice a několik nepoužitých nábojů. Policie v současnosti pracuje s několika verzemi a každé věnuje stejnou pozornost.

Vyšetřovatelé obdrželi desítky oznámení poté, co expremiér Robert Fico nabídl milionovou odměnu (25 milionů korun) tomu, jehož informace povede k dopadnutí pachatele. „Ne, všechna oznámení byla seriózní, ale prověřili jsme každé z nich. Do dnešního dne jsme provedli přes 200 výslechů,“ řekl novinářům.

Byl vytvořený speciální tým, který se skládá z 10 vyšetřovatelů, 50tičlenné operativy a šesti analytiků. Slovenský tým úzce spolupracuje se zahraničními kolegy. „Mnoho zemí nám nabídlo spolupráci, udělali jsme všechno pro to, abychom se co nejdříve dohodli na podmínkách společného vyšetřování. Pracujeme s Italy a Europolem,“ oznámil prokurátor. Dodal také, že probíhá podrobná analýza Kuciakova počítače, detaily ale neuvedl.

Prokurátor média vybídl ke zdrženlivosti

Co se týče medializace případu, nechal se prokurátor slyšet, že novináři i vyšetřovatelé mají společný cíl: zajistit zavražděným spravedlivost a dopadnout pachatele. Každá skupina má však jiné postupy a prostředky. Oznámil, že informační embargo je u tak velkých případů samozřejmostí. Všechny unáhleně publikované informace, pravdivé nebo zavádějící, mohou pomoci pachateli před soudem. Vybídl proto novináře ke zdrženlivosti.

papouskova ( 26. března 2018 22:15 )

Bože vy jste tady snůška idiotů - balika, oxygenie a spol. Co to tady melete za moudra. Tahle " fakta" uvádí bulvár a jsou kecy v kleci. Jasně bylo řečeno, že se nebudou podávat přesné informace, aby to neztížilo pátrání a vy tady kejháte jak husy. Nikdo z vyšetřovatelů teď naplno neřekne, jak se tam vrah dostal a další indicie a stopy. A nevím, proč by měla být matka podezřelá - jasně řekla, že 21.2 se jím už nedovolala, ani oni nevolali zpět, tak zcela logicky usoudila den smrti A správně na rozdíl od prvního lékaře, který byl přivolán. Neserte se do toho a laskavě nějaký čas počkejte a hlavně nesuďte žvásty bulváru.

sany12 ( 26. března 2018 22:08 )

Matka Martiny , podle mne, reaguje velice zvláštně. Nevím, proč to matka nenahlásila dřív a všechno je takové divné, jak se chová a předvádí..

flora ( 26. března 2018 22:02 )

Nechápu proč pořád prohlížejí jeho počítač . Ona neměla třeba NTB? Ten je nezajímá? A pochybuji, že vrah šel nejdřív do sklepa , tam ze dvou metrů zastřelil jeho a vrátil se do pokoje a zblízka zastřelil ji. Tahle posloupnost nemá logiku. Zrovna tak nemá logiku to, že matka se jim 4 dny nemohla dovolat, rodina tušila něco zlého, ovšem policii nakonec (když už měli oba vybité mobily) chtěla volat až v pponělí ráno.Pak zavolala rodinné známé, která tam bydlí, aby ona zavolala policii. A ten konec je v tom článku nejlepší - věděli hned proč, nevědí kdo, věděli ale hned že to bude mít dohru. To ten Kuciak byl tak investigativní, že celé široké příbuzenstvo do všeho zasvěcoval ? https://presov.korzar.sme.sk/c/20769263/bratia-zastrelenej-martiny-namiesto-svadby-vybavujeme-po hreb.html

gogo56 ( 26. března 2018 15:55 )

to ví snad každý co dělal u domu -čekal na vhodnou chvíli !!!to jsou titulky !!!

Zobrazit celou diskusi