Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Letní čas se vrátil. Experti radí: Jezte dřív, jděte dřív spát a dostatečně pijte

  • Autor: ula - 
    24. 3. 2018
    08:33

    Dnes v noci se posunuly ručičky hodin o hodinu dopředu a lidé tak přišli o hodinu drahocenného spánku. Ti, kdo pracují v neděli, pocítili změnu už dnes, u dalších přijde krize až v pondělí. I když v únoru skupina poslanců Evropského parlamentu udělala první krok k zrušení střídání času, je změna stále v nedohlednu. Zůstává tak celá řada kritiků, kteří poukazují na to, že důvody, kvůli kterým bylo posouvání času zavedeno, už nemají žádný smysl. Lékaři tvrdí, že změny navíc přinášejí řadu zdravotních komplikací. Jaké to jsou a kdy je riziko největší?

  • 1.Riziko infarktu

    Posunutí o hodinu zpět údajně nezpůsobuje tolik problémů jako přechod na letní čas. Nejvíce komplikací podle studie Alabamské univerzity hrozí hlavně v pondělí, po změně času. V tuto dobu nastává nejrizikovější období, během kterého hrozí o 10 % vyšší riziko infarktu.

    Pokud trpíte nadváhou, hrozí vám cukrovka nebo onemocnění srdce, budete reagovat na změnu mnohem citlivěji. Nedostatek spánku může změnit řadu tělesných procesů, včetně zánětlivé reakce, která může vést právě až k infarktu.

  • 2.Snížení výkonnosti a únava

    Hladina hormonu spánku v prvních dnech po změně času klesá asi o jednu hodinu později. Hormon stresu kortizol ale nestoupá. Následkem toho jsme
    unavení a máme nízký tlak. Jedna studie ukázala že o hodinu kratší spánek může zapříčinit snížení školní výkonnosti až o 40 procent.

    Imunologové radí, že v prvních dnech by měly děti chodit spát o hodinu dřív. Nejlépe před 22. hodinou, aby naplno využily fázi hlubokého spánku. Připravujte dětem stravu bohatou na bílkoviny – to zabrání vyplavování inzulínu, což snižuje výkonnost.

    Pokud jste ovšem ranní ptáče a nedělá vám problém vstávat, tak pro vás změna času nepředstavuje nic dramatického.

    Přichází letní čas Přichází letní čas | Profimedia.cz

  • 3.Úředníci z Brna ve výhodě

    Pracovníci radnice městské části Brno-střed budou moci po víkendu od pondělí do čtvrtka přijít do práce o hodinu později. Vedení radnice se tak snaží co nejvíce ulehčit zaměstnancům přechod ze zimního na letní čas, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Nijak to však nezasáhne provoz úřadu.

    V úřední dny v pondělí a ve středu však bude potřeba zabezpečit chod odborů už od 8:00, takže se úředníci musí dohodnout. „Každé oddělení má svého vedoucího, který chod po domluvě se zaměstnanci zajistí. Někomu nevadí přijít hned na ráno, někdo využije možnost přijít až na devátou,“ řekla Dobešová. Podle ní se bude pracovní doba započítávat od skutečného příchodu do zaměstnání.

    V neúřední dny v úterý a ve čtvrtek mohou všichni zaměstnanci přijít až v 9:00 s tím, že se jim příchod do pracovní doby započte už od 8:00. „Kdo možnost přijít později nevyužije, může si dvě volné hodiny vybrat jindy,“ dodala Dobešová.

    Starosta městské části Martin Landa (za Žít Brno) uvedl, že radnice chce usnadnit pracovníkům přechod na letní čas. „Ovšem za podmínky, že provoz agend pro veřejnost nebude nijak omezený. Uvidíme, jak se nám tato akce osvědčí a zda ji kolegové ocení. Navíc bychom také chtěli upozornit na to, že změna času už není v dnešní době nutná. Historické důvody dávno pominuly, a proto doufáme, že bude brzy oficiálně zrušena,“ řekl Landa.


    Podle Dobešové byl letní čas v Čechách zavedený v roce 1940 z důvodu úspor energie. „Důvody však pominuly a dlouhodobě se hovoří o nepříznivém vlivu změny času na biologický rytmus lidského těla jako například zhoršení kvality spánku, zhoršení pozornosti, bolesti hlavy nebo únava,“ uzavřela Dobešová.

    Přichází letní čas Přichází letní čas | Profimedia.cz, Archiv Blesku

  • 4.Imunita trpí

    I náš imunitní systém trpí. Změna času naruší obvyklý rytmus imunitních buněk, jejich přizpůsobení může trvat až měsíc. Člověk je v tomto období náchylný k infekcím a nachlazení.

    Imunitní buňky mají svoje hodiny a jejich odpověď závisí na denní době. Studie prováděné na myších ukázaly, že akutní změna času má nepříznivý dopad na imunitní odpověď. Naštěstí se hodiny v těle nakonec synchronizují. U některých lidí je však tento proces rychlejší, u jiných pomalejší.

    Posun času Posun času | Profimedia

  • 5.Ovliňování biologických hodin

    Každá buňka v těle má své vlastní hodiny, které jí umožní předvídat, kdy se něco stane a jak se na to připravit. Když dojde k posunu času dopředu, chvíli trvá, než se buňky zase seřídí. Vnitřní hodiny v nich se musí připravit na stres nebo nějaký podnět − ve chvíli, kdy se čas posunuje dopředu, buněčné hodiny očekávají další hodinu spánku, ale nedostanou ji, což má negativní dopad na organismus.

    Posun času Posun času | Profimedia

  • 6.A co psychika?

    Změna času působí zejména na citlivé a labilní jedince. Australský výzkum zveřejněný v magazínu Sleep and Biological Rhythms dokázal, že se v prvních týdnech po změně času zvyšuje počet sebevražd, a to hlavně u mužů.

    Kanadští vědci v New England Journal zveřejnili studii, podle níž po změně času narůstají dopravní havárie o osm procent. Je to zřejmě také způsobeno o hodinu kratším spánkem. Pozitivní je, že díky delšímu světlu nás opouštějí jarní deprese a špatná nálada.

    Posun času Posun času | Profimedia

  • 7.Úspora energie? Žádná!

    O to, jestli letní čas přináší nějaké úspory, se energetici přou už delší dobu. Podle měření Pražské energetiky je úspora elektrické energie pouze v období
    okolo rovnodennosti (přibližně 1 procento). V létě nemá letní čas na spotřebu elektřiny v podstatě žádný vliv. Přirozené světlo je totiž i tak dost dlouhé.

    Podle studie v americkém státu Indiana způsobuje letní čas celkové zvýšení energetických nákladů o asi 1 %, neboť úspory energie potřebné na osvětlení jsou převáženy zvýšenou spotřebou energií na topení a klimatizaci.

    Pokud se ukáže, že je změna času škodlivá, Evropská komise ji možná zruší. Pokud se ukáže, že je změna času škodlivá, Evropská komise ji možná zruší. | Profimedia

  • 8.Jak přežít změnu času ve zdraví?

    • Změňte denní režim. V pondělí se pokuste vstát o 30 minut dříve.
    • Jezte dříve. Hlavní jídla posuňte o 30 minut dopředu. Tučná a ostrá jídla zbytečně zatěžují krevní oběh. Dejte si raději luštěniny. Jezte více ovoce. Méně konzumujte alkohol, kávu a sladkosti.
    • Dostatečně odpočívejte, cítíte-li se unavení, dejte si po obědě dvacet.
    • V prvním týdnu po změně si neplánujte nic, na co je třeba se soustředit, např. zkoušky, podpis důležité smlouvy.
    • V neděli běžte na procházku či si zasportovat, více se unavíte a snadněji usnete. Uvařit si můžete i bylinkový čaj (meduňka, kozlík lékařský).
    • Jako prevenci před srdečním infarktem dostatečně pijte (33 až 40 ml na kg hmotnosti).
    • Na případnou nervozitu a napětí vyzkoušejte babské rady – čaj z třezalky tečkované, ke snídani či dopolední svačině banán, mlsání v podobě citronu s medem.



naidka ( 25. března 2018 08:02 )

Je vidět, že máš české a vegetariánské zvíře. V TV ukazovali ty kočky americké, které si spletly okurku s hadem a leknutím vyskočily metr vysoko. K tomu času - já funguji podle toho, kolik mám v kuchyni na hodinách hodin a všechno ostatní se tomu přizpůsobí.

Olin Blaha ( 24. března 2018 21:54 )

Souhlasím -NEHÝBAT s časem, nechat to někde v polovině, aby nikdo nemohl rencat a je klid.

Olin Blaha ( 24. března 2018 21:45 )

Pro allina: každý člověk je jinak citlivý na denní dobu,není rozmazlený. Jestli MÁTE děti, tak na nich tu hodinu poznáte, že jim chybí. To vám potvrdí každá máma.

Olin Blaha ( 24. března 2018 21:37 )

Pro allina: kolik je Ti let a jakou máš poslední vychozenou školu proboha, že z pracujících lidí děláš tu největší lůzu. Díky nim tahle zem ještě jakžtakž funguje. Kdyby v pekárně někdo nevyrobil pečivo, nepodojil by někdo krávy a někdo z toho mléka neudělal mléko nebo sýr, tak budeš o hladu. Uvědomuješ si to vůbec? Bez elektroniky, auta, daní, úředníků a politiků člověk přežije, bez jídla nikoli.

vehr ( 24. března 2018 20:12 )

 Stejně se nic neušetří den bude mít stále 24 hodin

Zobrazit celou diskusi