Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Narkomané se mění v „zombie“. Sjíždí se spreji proti hmyzu, mohou pak i vraždit

Autor: Mii - 
25. března 2018
08:00

Nejen lepidla nebo ředidla se ocitají v zájmu závislých. V drogovém průmyslu začínají mít své místo i spreje proti hmyzu typu Off nebo Raid. Když se zkombinují s ostatními drogami, dokáží mít efekt, kdy se z lidí stanou prakticky zombie. Nevnímají, nemluví, neslyší. Epidemii požívání insekticidů aktuálně řeší úřady v USA a varují před jejím rozšířením do zbytku světa. Jen ke konci loňského roku registrovaly 5000 případů předávkování.

Říká se tomu KD nebo Wasp neboli Vosa. Člověk vezme nějakou jednoduše dostupnou drogu, jako je tabák nebo marihuana, a tu bohatě postříká sprejem typu Raid, který má každý doma. Výsledkem je intenzivnější stav, než kdyby sprej nepoužili.

Ačkoli to může znít relativně bezpečně, bezpečné to v žádném případě není. Naopak se jedná o velmi rizikové chování a řada uživatelů se již podivným mixem otrávila. V lidech totiž látka navodí stav, který američtí policisté popisují jako „zombie“.

„Nacházíme uživatele úplně mimo, s věcí ještě v ruce. Tak rychlý efekt to má,“ vyprávěl televizi FOX šéf indianapoliských hasičů Chris Major. „Lidé se pomalu pohybují, jsou letargičtí. Úplně přestávají fungovat. Sundavají si oblečení, jí trávu, hrabou hlínu ze země a tu také konzumují…“ pokračoval Major a dodal, že droga je vysoce návyková. 

Podle něj stačí jen malé množství, aby se člověk předávkoval. Látka totiž způsobuje problémy s dýcháním, záchvaty, svalové křeče nebo rovnou kóma. V extrémním případě dokonce agresi, což zažili minulý rok obyvatelé Tennessee – 35letý uživatel drogy ze spreje proti hmyzu zdevastoval náhodný dům a snažil se podříznout přítomnou matku čtyř dětí. Když efekt drogy odezněl, nic si nepamatoval.

Tento uživatel ale použil variantu, kdy smíchal metamfetamin se sprejem proti hmyzu – další varianta, která se mezi lidmi objevuje.

Varování jsou už na obalech sprejů

Ačkoli se problém aktuálně vyskytuje jen v Americe, tamní odborníci upozorňují, že nemusí trvat dlouho a dostane se do dalších koutů světa. Ať už kvůli internetu nebo faktu, že výroba drogy je extrémně jednoduchá a spreje proti hmyzu patří mezi volně prodejné zboží. Dalším problém pak je, že standardní testy nedokážou látku v těle člověka odhalit.

Sprej proti hmyzu by se přitom k jiným účelům než proti hmyzu v žádném případě užívat neměl. Varují před tím i upozornění na obalech těchto výrobků.

V těhotenství v žádném případě

Drogoví uživatelé spreje používají proto, že obsahují vysokou koncentraci pyrethrinů. Jde přesně o ty insekticidní látky, které hmyz odpuzují. V malé koncentraci jsou pro lidský organizmus neškodné, ve větší ale můžou způsobit těžkou otravu.

Existují také studie, které před dlouhodobým a zvýšeným užíváním insekticidů varují. Jedna z roku 2006, která vyšla v časopise Occupational and Environmental Medicine, například upozorňuje, že byla zjištěna souvislost mezi vystavením insekticidům v těhotenství a dětskou leukémií. Jiná z roku 2008 zas ukazuje na korelaci mezi pyrethriny a autismem.

Video  Alergie na bodnutí hmyzem: Co všechno se vám může stát?  - Eva Fraňková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

sores ( 25. března 2018 12:12 )

Ať zhebnou všichni ti narušený kterým chutnají drogy. Jsou to podlidi bez vůle,pryč s nimi.

ianadruhou ( 25. března 2018 10:30 )

Pravda a laska zvitezila.

mikimaus321 ( 25. března 2018 10:29 )

Dárek pod stromeček sprej+švihadlo

majka60 ( 25. března 2018 09:37 )

..to jo, ale taky mohou někoho i zavraždit. Na tohle ani nepotřebují hromadu prachů, vše je lehce dostupné.

majka60 ( 25. března 2018 09:34 )

..dali ještě návod jak se mohou mladí lidé lehce a docela i bez větších výdajů zfetovat.To je teda hnus.

Zobrazit celou diskusi