Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Filmy z procesu se Slánským jsou na světě. Našly se ve zkrachovalé továrně

Autor: ČTK, tl - 
20. března 2018
16:29

Několik desítek kilometrů filmových materiálů z politických procesů z roku 1952 se našlo ve zkrachovalé továrně ve středních Čechách. ČTK to v úterý řekl Michal Bregant, ředitel Národního filmového archivu (NFA), který záznamy převzal a bude je chtít zpřístupnit. Základní identifikace dokumentů ukazuje, že jde o záznam procesu s Rudolfem Slánským. O existenci tohoto materiálu se spekulovalo celá desetiletí. Archiv objev představí ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Nalezené bedny obsahovaly různorodé materiály – negativy obrazu a zvuku, duplikační kopie, magnetofonové pásy, kombinované kopie a také přefocené kopie archivních dokumentů z provenience ÚV KSČ.

O existenci materiálu z politických procesů odborníci podle Breganta dlouho spekulovali, respektive tušili, že je někde schovaný. Do zmíněné továrny se krabice dostaly pravděpodobně záhy po revoluci v roce 1989 a zůstaly v ní ukryté 29 let, uvedl Bregant.

S Barborou Novotnou ze společnosti Insolvenční správci v úterý Bregant podepsal předávací protokol a materiály jsou nyní bezpečně uloženy. Archiváři začnou materiál třídit a zjišťovat podrobný technický nález, další kroky budou směřovat k jejich zabezpečení a zpřístupnění.


PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘED SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově | Blesk

Nezadat ( 21. března 2018 09:37 )

Mnoho povyku pro nic,jen debilní komouš co se nedostal ke korytu,ale k provazu.

bre-burda ( 20. března 2018 16:57 )

Kolikpak soudruhů se tam asi pozná. Já "miluju" Urválka, ten havran mne přímo fascinuje!

Zobrazit celou diskusi