Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Brně budou učit dějiny podle herního hitu Kingdom Come. O kurz je obří zájem

Autor: bud - 
16. března 2018
21:40

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity letos začnou vyučovat české dějiny podle nové hry Kingdom Come, která se odehrává ve středověku. Studentům budou například pouštět ukázky, aby si dovedli představit, jak se žilo na přelomu 14. a 15. století. O unikátní kurz je už nyní mezi studenty obrovský zájem.

Hru Kingdom Come: Deliverance vytvořilo české herní studio, které vede vývojář Daniel Vávra. Příběh se odehrává v roce 1403, tedy po smrti krále Karla IV. Reálné zobrazení tehdejších reálií zaujalo pedagogy z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity natolik, že se rozhodli odstartovat samostatný studijní kurz, který bude vyučovat české dějiny podle této hry. Na tuto skutečnosti upozornil na sociální síti sám Vávra.

„Chceme, aby si studenti odnesli představy o tom, jak vypadala česká společnost v pozdním středověku. A druhý cíl je, aby si odnesli představy o tom, jak s prameny nakládá historik a jak kriticky přistupuje ke všem zdrojům, které má k dispozici,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Stanislav Bárta, historik působící právě na filozofické fakultě.

První přednášky by měly začít už v letošním roce na podzim a předběžný zájem mezi studenty je obrovský. Bárta čeká, že bude překračovat počet míst v aule, kde se budou přednášky odehrávat.

Studenti budou koukat na ukázky hraní

„Budeme používat ukázky ze hry a například ukazovat, jak se používala písemná kultura nebo jak probíhala komunikace,“ uvedl Bárta s tím, že studenty budou upozorňovat i na nepřesnosti, které se ve hře objevují. „Můžeme studenty upozornit, jak nad tou dobou uvažovat. Historie a obraz o době se neustále dotváří,“ dodal.

Podívejte se, jak hra zobrazuje středověk:

Hra to schytala od části kritiků

Na hru se krátce po jejím vydání snesla i kritika části veřejnosti, například některých herních webů a fanoušků, kteří upozorňovali na některé historické nepřesnosti, případně na extremistické či sexistické vyznění. Ve hře se například neobjevují černoši, což někteří z nich dávali do souvislosti s údajným Vávrovým názorem směřujícím k extrémní pravici. Vývojář však cokoliv takového odmítá.

Česká hra Kingdom Come: Deliverance vyšla v polovině února a už týden po vydání hlásili přes milion prodaných kusů. Hra se prodává v průměru za zhruba 60 dolarů za kus, a podle serveru je tedy pravděpodobné, že tržby už přesáhly miliardu korun. Celkové náklady na vývoj se pohybovaly v řádu stovek milionů korun, což z titulu dělá jednu z nejnákladnějších českých her v historii.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi