Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odkud vzal Fico milion eur, které ukázal po vraždě Kuciaka? Dost věcí v tom nehraje

Autor: Darina Jíchová - 
14. března 2018
10:23

Slovenský premiér Robert Fico den po oznámení smrti novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové na tiskové konferenci nabídl za jakoukoliv informaci, která by vedla k dopadení pachatele, milion eur, tedy 25 milionů korun. Peníze si během konference nechal vyskládat na stůl. Nesdělil už ale, odkud peníze má a jak se mu je podařilo sehnat.

„Dámy a pánové, přede mnou leží milion eur. Tato odměna je určená pro člověka, který sebere odvahu a jakýmkoliv způsobem informuje policii o tom, co ví o spáchaném trestném činu,“ řekl Fico, následně ukázal na vyskládané peníze na stole. „Tento milion je uložený v trezoru na ministerstvu financí,“ dodal. Jenže tak tomu nebylo. Peníze přišly z banky a tam se zase vrátily.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Částka se vrátila do Komerční banky, se kterou má státní pokladnou smlouvu o poskytování hotovosti. „Peníze byly za přísných bezpečnostních opatření doručeny na úřad vlády. Transakci zabezpečila státní pokladna ve spolupráci s rezortem ministersterstva vnitra a Komerční bankou. Po ukončení tiskové konference byly peníze zase vráceny do banky,“ uvedlo ministerstvo financí ve svém oficiálním prohlášení. Byla to jejich odpověď na otázku portálu Aktuality.sk, který se zajímal o to, jak se vláda k hotovosti dostala.

Kdo rozhodl o výběru milionu?

Novináři z Aktuality.sk si ale od premiérova úřadu a státní pokladny vyžádali zpřístupnění smlouvy mezi vládou a pokladnou, načež státní pokladna uvedla, že s vládou žádnou smlouvu o milionové odměně neuzavřela. Úřad vlády pak odmítl zodpovědět, jak se tedy premiér dostal k penězům. K situaci se vyjádřil také býalý ministr financí Ivan Mikloš.

„To se musíte zeptat premiéra,“ řekl Mikloš, doplnil, že vůbec nepoznává mechanismus toho, jak se vládě podařil získat tak velký obnos v hotovosti. „Premiéři vlád, ve kterých jsem byl já, nikdy takovou hotovost nepotřebovali,“ vysvětlil Mikloš.

Tah marketingového mága

Bývalý ministr vnitra Daniel Lipšic, ale i další lidé se domnívají, že tímto tahem stojí marketing úřadu vlády. Lipšic v současnosti zastupuje rodiny zavražděného páru. „Jsem přesvědčený, že nápad s vypsáním milionové odměny nepřišel od žádného vyšetřovatele nebo prokurátora, ale od nějakého marketingového mága, kterého úřad vlády zaměstnává,“ poznamenal Lipšic.

Slovenský premiér Robert Fico ukázal na tiskové konferenci k vraždě novináře milion eur Slovenský premiér Robert Fico ukázal na tiskové konferenci k vraždě novináře milion eur | Profimedia

Podle něho můžou „takové nápady“ jen vyšetřování ztížit. Uvedl, že lidé, kteří jsou nějak spojeni s dvojnásobnou vraždou, by nešli vypovídat na policii, protože jim hrozí doživotí. „Svědkové, třeba sousedi, kteří něco náhodně viděli, půjdou vypovídat i bez milionu. Slíbená odměna jen zahltí policii různými spekulanty, kteří jim budou podsouvat svoje věrohodné verze události a klidně i stopy. Vyšetřovatelé pak nebudou mít čas zabývat se skutečnými důkazy,“ doplnil Lipšic.

Ukázka peněz byla přes hranu

Bývalý šéf slovenských vyšetřovatelů, vysokoškolský pedagog a právník Jaroslav Ivor se nechal slyšet, že se Slovensko jen zřídka uchyluje k nabídce peněz za informace o pachateli. Na rozdíl od zahraničí, kde je to docela běžná praktika. „Kdysi tu ale byly případy, kdy odměna za poskytnutí informací skutečně vedla k odhalení pachatele,“ dodal.

Slovenský trestní řád ani zákon o policejním sboru však oficiálně žádnou takovou spolupráci mezi veřejností a policií nezná. „Z hlediska právního řádu se dá ale tento způsob vypsání odměny vzít podle paragrafu 850 Občanského zákoníku,“ vysvětlil Ivor. Na otázku, co si myslí o Ficově nabídce, Ivor reagoval tím, že se premiér asi snažil o „nadstardantní zapojení veřejnosti“. Podle něj je to vzhledem k dvojnásobné úkladné vraždě pochopitelné. „To, že ale na tiskovce ukázal celou hotovost, ale bylo už moc,“ řekl Ivor.

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politiky najdete zde >>>

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

marais ( 15. března 2018 09:39 )

MILION EUR strhne z mezd policistům, kteří si neplnili svou povinnost a nezajistili ochranu, když o ní Kuciak žádal.

alex0800 ( 14. března 2018 17:43 )

Soroš si objednává vraždy novinářů (Slovensko, Maďarsko a Polsko teprve čekají) a využívá to pro rozpoutávání Majdanů a SVRHÁVÁNÍ DEMOKRATICKY ZVOLENÝCH VLÁD.. Jen OVCE může jít demonstrovat za Soroše a proti demokracii !!! Plaecný kompars pana Soroše jako na Ukrajinském Majdanu nepočítejme.. V SR již jeden běží, v ČR se opět zkoušejí rozhořet Tyrkysovou revoluci a Maďarsko je též v plánu.. Takto funguje fašistické nahrazování DEMOKRATICKY VOLENÝCH VLÁD ZA LOUTKY CHORÉHO SOROŠE, KTERÝ SVĚTU PŘINÁŠÍ NOVÝ SVĚTOVÝ ŘÁD ZALOŽENÝ NA LUCIFERIANISMU A GENOCIDĚ SLOVANŮ.. VŠICHNI PODPOROVAČÍ BAREVNÝCH SOROŠOVÝCH REVOLUCÍ MUSÍ OČEKÁVAT, že stejně jako na Ukrajině budou UMÍRAT NEVINNÍ LIDÉ a Soroš se jako KrálKrálů Satanistických obediencí světa bude smát!! A samozřejmě budou umírat i Sorošovi loutky, aby mlčeli;-) Tak to holt chodí, když DAV PLNÍ PLÁNY SVÝCH VRAHŮ..

agfor ( 14. března 2018 13:59 )

To je teda od novináře hloupá otázka. Kdyby žil Standa, tak by mu vysvětlil, že je vše křišť křišťálově čisté - našel je půdě domku po dědovi, nebo David by mu ukázal škatuli od vína.

hades ( 14. března 2018 13:57 )

Jdi do hajzlu.

alexdada ( 14. března 2018 13:36 )

Presne tak !!! Tu na Slovensku sa nič neobnovuje, máme dobré hospodárske výsledky, ale všetky naše prachy a aj eurofondy rozkradne a zhrabne Ficomafia...

Zobrazit celou diskusi