Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šmejdi nabízí žárovky zdarma, pak si účtují tisíce. Experti radí: Dárek odmítněte

Autor: bud - 
13. března 2018
13:19

Senioři, maminky na dovolené i další lidé, kteří přes den zůstávají doma, by se měli mít na pozoru před „žárovkovou“ taktikou šmejdů. Nabízejí úsporné žárovky, které naoko rozdávají zadarmo, ale za jediným podpisem se ukrývají horentní sankce v řádu tisícovek korun. Česká obchodí inspekce radí jakékoliv výhodné žárovky nekompromisně odmítat.

„Dobrý den, ukažte mi váš účet za elektřinu.“ I takto může začít nečekaná návštěva, která zazvoní u bytu nebo domu. Lidem, nejčastěji seniorům nebo matkám na mateřské, se snaží vnutit změnu dodavatele energií.

Nabízejí nejen úsporu peněz, ale také hodnotný dárek v podobě drahých žárovek. „A tady máte ještě dárek – úsporné žárovky zdarma, jen nám to tady podepište a já půjdu,“ zní další z typických prohlášení.

Případně pochválí dobrou spolupráci. Mnozí lidé v radosti podepíšou a výměnou za to získají žárovky za drobný poplatek nebo dokonce úplně zadarmo. Problém je ovšem v tom, že si ani nevšimnou, že zároveň podepsali jak smlouvu na změnu dodavatele, tak nepřiměřené sankce pro případ, že od této smlouvy odstoupí.

Sankce 2000 korun

„Jakmile spotřebitel zjistí, že změna dodavatele energií je pro něj vlastně nevýhodná a chce odstoupit, firma začne upozorňovat na kupní smlouvu na žárovky a často nepřiměřeně tlačit na jejich uhrazení,“ upozornil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich s tím, že jde obvykle o částky ve výši až 2000 korun.

ČOI ale účtování této ceny považuje za neoprávněné a za obcházení zákona. Jde v podstatě o způsob, jak na spotřebitele tlačit a trestat ho za to, že si změnu rozmyslel. Pokud společnost neustoupí a stále za žárovky žádá přemrštěnou částku, nebo dokonce hrozí načítáním penále, sankčními poplatky či exekucí, inspekce radí nic neplatit. A obrátit se na ČOI pro pomoc.

Žárovky rozhodně odmítat

Vůbec nejlepší je, žádné výhodné žárovky nepřijímat. Obchodníci jsou ale velmi přesvědčiví a snadno důvěřivé lidi do nevýhodné smlouvy vmanipulují.

Odstoupit od smlouvy je možné bez následků odstoupit do 14 dnů od uzavření, nebo ji bez sankce vypovědět až do 15. dne od zahájení dodávek energie. Jenže se stává, že spotřebitelé tento postup dodrží a přesto společnost stále za žárovky žádá přemrštěnou částku, nebo dokonce hrozí načítáním penále, sankčními poplatky či exekucí. Inspekce v takových případech rozhodně doporučuje tyto přemrštěné částky nehradit, ale žárovky vrátit.

Mimosoudní řešení

Dodavatel pak může žádat plnou cenu žárovek. „V případech, kdy vznikne spor o obvyklou hodnotu žárovek, které spotřebitel podnikateli nevrátil nebo je vrátil použité či poškozené, doporučujeme podat návrh na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu u České obchodní inspekce,“ radí Fröhlich. Podle něj v posledních týdnech inspekce zaznamenala výrazné zvýšení počtu žádostí o vyřízení.

To svědčí o tom, že se tato praktika „šmejdů“, kterou využívali už dříve, opět rozmáhá. Obchodníci chodí jak osobně do domácností, tak lidem volají. Smlouvu lze totiž závazně uzavřít i přes telefon.

Nabídky s žárovkami je také vhodné hlásit Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ), který se situací zabývá z pohledu dozorového orgánu. „Budeme se tímto podnětem zabývat a situaci prošetříme. A pokud bychom na jednání našli něco nekalého, můžeme na základě toho udělit dotyčné společnosti pokutu,“ upřesnil mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Zobrazit celou diskusi