Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vražda Kuciaka a Ficův boj o přežití. Podívejte se, jak na Slovensku sílí krize

  • Autor: ČTK,jmik,jer - 
    11. 3. 2018
    10:40

    Slovensko zažívá nejvýraznější odpor vůči vládě od listopadu 1989, aspoň podle počtu demonstrantů na náměstích. Podívejte se, co všechno se odehrálo od vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (oba †27) ve dvou týdnech, které otřásly našimi sousedy. Nabízíme vám přehled klíčových událostí včetně rostoucího tlaku na premiéra Roberta Fica (53) den po dni.

  • 1.Pondělí 26. února: Zpráva o popravě slovenského páru

    Slovenská média informovala o vraždě slovenského investigativního reportéra Jána Kuciaka, který pracoval pro online zpravodajský portál Aktuality.sk, a jeho životní partnerky Martiny Kušnírové. Vše se podle generálního prokurátora Jaromíra Čižnára zřejmě odehrálo ve čtvrtek 22. února večer, objevily se i informace, že pár byl zavražděn v pátek 23. února.

    Oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou. Policejní hlídka našla pozůstatky v novinářově bydlišti v západoslovenské obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v neděli 25. února. Zavolala matka Kuciakovy přítelkyně, které se nedařilo od středy 21. února s dcerou spojit. Vražednou zbraň policie nenašla.

    Za nejpravděpodobnější motiv označila policie reportérovu práci. Patrně první vraždu novináře v novodobých slovenských dějinách odsoudili slovenští politici, špičky EU i český premiér Andrej Babiš. Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou k dopadení vraha.

    Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina. Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina. | reprofoto/twitter

  • 2.Úterý 27. února: Případ má přesah do Česka

    Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar řekl novinářům, že případ má určitý přesah do Česka. Oznámil, že Slovensko již navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku, Itálii a také s Europolem.

    Portál Aktuality.sk napsal, že Kuciak se naposledy věnoval článku o podnikatelských vazbách Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který byl prý napojen na italskou mafii 'Ndrangheta. Napsal také, že na východním Slovensku podnikají zástupci několika rodin z prostředí italské Kalábrie, včetně klanu Vadaly, a spojují je aktivity v zemědělství, na které pobírají miliony eur na dotacích. Fico se svých spolupracovníků zastal.

    Podle webu Respekt.cz je zmíněným přesahem do ČR míněna novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová, která s Kuciakem na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii spolupracovala.

    Video  Češka, kterou chrání po vraždě Kuciaka: Den před smrtí mi řekl, že našel spojení na politiky  - tv Joj
    Video se připravuje ...

  • 3.Středa 28. února: První rezignace ve vládě

    Slovenský ministr kultury Marek Maďarič oznámil demisi. Řekl, že se nedokáže vyrovnat s tím, že za jeho působení na ministerském postu byl zavražděn novinář.

    Do vyšetření případu opustili svá místa Jasaň a Trošková. Jejich odchod požadovala opozice, ke které se přidala i koaliční strana Most-Híd. Bezpečnostní prověrku Jasaně začaly zkoumat slovenské úřady.

    Video  V kauze Kuciak padají první hlavy: Na úřadu vlády končí Trošková a Jasaň, ministr kultury odstoupil  - tv Joj
    Video se připravuje ...

    Policejní prezident Gašpar na tiskové konferenci upozornil, že policie se nemůže soustředit jen na jednu verzi vyšetřování. Zároveň řekl, že nejpravděpodobnější je varianta, že čin souvisí s působením italských občanů na Slovensku.

    Premiér Fico obvinil opozici, že téma vraždy novináře a jeho partnerky zneužívá v politickém boji s cílem převzít moc.

  • 4.Čtvrtek 1. března: Zadržení Italové

    Policie při raziích na východě země zadržela v souvislosti s případem sedm Italů. Média informovala, že mezi zadrženými je i Vadala. Zadržení byli 3. března propuštěni.

    Video  Italská mafie, Ferrari v obýváku a spojení s vraždou novináře? To vše policie prověřuje  - TV JOJ
    Video se připravuje ...
     
  • 5.Pátek 2. března: Desítky tisíc Slováků vyšly do ulic

    Slováci vyšli do ulic, aby uctili památku zavražděných. Shromáždění v centru Bratislavy, na které přišlo podle organizátorů 20 tisíc lidí, se zúčastnil i prezident Andrej Kiska. Aktivisté svolali pietní akce i do desítek dalších měst, shromáždění se konala i v zahraničí, včetně České republiky.

    Kuciakova snoubenka byla pohřbena ve vsi Gregorovce na východním Slovensku.

    Demonstrace na náměstí SNP v Bratislavě se otočila i proti členům vlády Roberta Fica (9. 3. 2018) Demonstrace na náměstí SNP v Bratislavě se otočila i proti členům vlády Roberta Fica (9. 3. 2018) | ČTK

  • 6.Sobota 3. března: Kuciak pohřben, Kaliňák se brání demisi

    Kuciak byl pohřben ve své rodné obci Štiavnik na severozápadě Slovenska.

    Ministr vnitra Robert Kaliňák dal znovu najevo, že nemíní odstoupit, jak ho k tomu vyzvala jedna ze tří koaličních stran a opozice.

    Video  Rakev spustili do hrobu, rozezněly se zvony. Při emotivním loučení se zavražděným Kuciakem tekly slzy  - Jan Jedlička, David Malík
    Video se připravuje ...

  • 7.Neděle 4. března: prezident vs. premiér

    Prezident Kiska vyzval k zásadní rekonstrukci vlády, anebo k předčasným volbám. Premiér Fico návrh odmítl jako popření výsledků demokratických voleb, Kiska se podle něj přidal na stranu opozice, která volá po „převratu."

    Video  Směr kritizuje Kisku: Postavil se na stranu opozice, která plánuje převrat  - tv Joj
    Video se připravuje ...

  • 8.Pondělí 5. března: Za všechno může Soros

    Fico kritizoval prezidenta Andreje Kisku za jeho loňské setkání s finančníkem a filantropem Georgem Sorosem bez přítomnosti dalších slovenských politiků.

    Video  Kiska chce novou vládu nebo předčasné volby. Fico ho obvinil z tajné schůzky se Sorosem  - tv Joj
    Video se připravuje ...

  • 9.Úterý 6. března: Fico: Jsou to mocenské hry!

    Fico prohlásil, že prezident Kiska se po vraždě novináře věnuje mocenským hrám, dělá opoziční politiku, destabilizuje zemi a nechrání její dobré jméno v zahraničí.

    Slovenský premiér Robert Fico Slovenský premiér Robert Fico | Foto: archiv

  • 10.Středa 7. března: Vládní krize

    Fico chce, aby v koalici zůstala strana Most-Híd, která v souvislosti s vraždou novináře Kuciaka vybídla k rezignaci ministra vnitra Kaliňáka.

    Video  Vládní krize na Slovensku: Opozice podala návrh na vyslovení nedůvěry  - tv Joj
    Video se připravuje ...

  • 11.Čtvrtek 8. března: Další rána pro Kaliňáka

    Kiska vybídl k podpisu deklarace s Ficem a předsedou parlamentu Andrejem Dankem s cílem vyřešit politickou krizi v zemi.

    Elitní prokurátor Vasiľ Špirko obvinil Kaliňáka, že politik v minulosti vydal pokyn k jeho diskreditaci kvůli vyšetřování podezření v případu možného uplácení Kaliňáka a exministra financí a dopravy Jána Počiatka v souvislosti s veřejnou zakázkou na ministerstvu vnitra.

    Stovky lidí se k demonstraci za nestranné a důsledné vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka sešly i před slovenskou ambasádou v Praze Stovky lidí se k demonstraci za nestranné a důsledné vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka sešly i před slovenskou ambasádou v Praze | Alexandr Malachovský - Blesk

  • 12.Pátek 9. března: Masivní demonstrace

    Tisíce lidí demonstrovaly v Bratislavě proti Ficově vládě a za nezávislé vyšetření vraždy Kuciaka a jeho partnerky. Podle médií přišlo přes 30 000 lidí, některé odhady hovoří až o 50 000 účastnících. Šlo tak o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989.

    Vrcholní slovenští politici se na společné deklaraci neshodli. Text, který navrhl Kiska, Danko uvítal, Fico ale přišel na jednání s vlastním návrhem, který Kiskův text neobsahoval. Premiér také oznámil, že o víkendu chce s koaličními partnery hledat řešení politické krize.

    Video  Slováci v Praze demonstrovali před slovenskou ambasádou. Chtějí změnu vlády.  - Eva Fornálová
    Video se připravuje ...

  • 13.Sobota 10. března: Soudní lékaři se bouří

    Slovenská média již dříve upozornila na fakt, že těla snoubenců neohledával koroner, ale běžný lékař. Tuto skutečnost obhajoval i policejní prezident Tibor Gašpar, který tvrdil, že dostatečnou kvalifikací pro práci na místě vraždy je, že zdravotník absolvoval několikahodinové školení. Dokonce uvedl, že někdy je ku prospěchu věci, pokud soudní lékař „není dotčený místem činu“.

    S tím ovšem naprosto nesouhlasí Slovenská soudnělékařská společnost, která kvůli tomu vydala prohlášení. „Přítomnost soudního lékře na místě trestného činu vraždy považujeme za nanejvýš potřebnou a opodstatněnou elementární logikou samotného vyšetřování,“ uvedla podle serveru Aktuality.sk.

    Policejní prezident SR Tibor Gašpar Policejní prezident SR Tibor Gašpar | ČTK

auslak ( 11. března 2018 15:10 )

Nechápu , proč se Fico neptal prezidenta , když se v říjnu nebo v září vrátil z USA co tam dělal ? Na co čekal až do konce února a to ještě museli být zavraždění dva lide. Jeden novinář , který psal o činnosti a korupci lidi napojených na vládní stranu.

tosto ( 11. března 2018 12:47 )

píšeš , píšeš , ale text ti nějak uniká

hades ( 11. března 2018 12:06 )

Bacha na chemtrail, dnesk budou práškovat.

hades ( 11. března 2018 12:04 )

Kolik hloupostí napovídají lidé jen proto, že chtějí říct něco chytrého! Voltaire

lesanka ( 11. března 2018 11:48 )

Médiá robia štvavú kampaň. Už radšej ani nečítam a ani TV nepozerám.

Zobrazit celou diskusi