Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uhlobaron Koláček o Mostecké uhelné: „Čekal jsem podporu Miloše Zemana“

Autor: E15 - 
9. března 2018
08:14

Ještě letos by měl bývalý čelný představitel Mostecké uhelné společnosti Antonín Koláček nastoupit do švýcarského vězení za způsob privatizace těžařské firmy. Doly skupině někdejších uhlobaronů prodala v roce 1999 vláda Miloše Zemana. „O náš případ se ‚postarali‘ především lidé z byznysu a určitě také lidé pohybující se na rozhraní mezi byznysem a rozvědkami,“ říká ke kauze Koláček v rozhovoru pro E15.

Proč si myslíte, že to není spravedlivé, když jste byli odsouzeni?

Protože jsme nikoho nepoškodili. Všem akcionářům MUS jsme jejich akcie zaplatili v dohodnuté výši. S českou vládou jsme se dohodli, že odkoupíme zbytkový státní podíl v MUS za cenu 650 milionů korun a zaplatili ji.

Nechápu, jak může Švýcarsko rozhodnout, že je to málo a že jsme se nezákonně obohatili. Pokud by tomu tak bylo, tak by Švýcarsko mělo soudit českou vládu za špatnou správu státního majetku. Jenže v té době nešlo o peníze, ale o účinnost privatizace, aby se co nejdříve dokončila transformace české ekonomiky a aby podniky spravovali lidé, kteří je v tržním prostředí dokážou stabilizovat a rozvíjet.

Dnes je po dvaceti letech zcela jasné, že jsme to dokázali a že jsme z Mostecké uhelné vytvořili ekonomicky silný a zdravý podnik, který je stabilní součástí české energetiky. Trošku to vnímám tak, že jsme se stali jakýmsi obětním beránkem za celou privatizaci.

 

V jakém smyslu obětním beránkem?

V celém procesu privatizace a transformace české ekonomiky nemůžeme hledat nějakou spravedlnost. Byla to situace plná příležitostí, které využili lidé pracující na místech, kde se transformace uskutečňovala. Byla to tak trochu otázka štěstí a samozřejmě schopností jednotlivých lidí přetvářet socialistické podniky do tržních podmínek. Důležité bylo zachránit co nejvíce podniků, aby v konkurenčním prostředí obstály a zůstaly naživu. A my jsme MUS zachránili.

Proto mě mrzí, že se za nás nikdo nepostavil. Ani z podnikatelů, ani z politiků. Nikdo neřekl: „Tady se děje něco divného, jak jste mohli připustit, aby Švýcarsko posuzovalo a odsuzovalo proces transformace české ekonomiky?“ Celkově nás transformace české ekonomiky stála 500 až tisíc miliard korun, za které nebyl nikdo odsouzen.

Čekal jste podporu od Miloše Zemana, který stál v čele vlády, jež vám tehdy MUS prodávala?

Samozřejmě, čekal jsem podporu i od něj. A také od všech, kteří u toho tehdy byli. Od všech, kteří rozhodovali, jak bude vypadat privatizační proces. Od ODS přes ODA, KDU-ČSL až k sociální demokracii. Mnoho lidí mělo množnost se za nás postavit a říci, že vyšetřování privatizace MUS a její odsouzení ve Švýcarsku je nesprávné, že si to v České republice vyřešíme sami.

„Postaral“ se o váš případ někdo z byznysu?

Ano, myslím, že to byli především lidé z byznysu a určitě také lidé pohybující se na rozhraní mezi byznysem a rozvědkami. Trošku se o to nejspíš postarali také mí bývalí spolupracovníci jako Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský. Vyšetřování ve Švýcarsku se naplno rozjelo ihned poté, co se MUS prodala Pavlu Tykačovi a peníze přišly na naše účty. Původně jsem si myslel, že na nás byl vytvářen tlak, abychom MUS prodali někomu jinému. Od roku 2008 však šlo už jen o peníze. Někdo se hodně snažil, abychom o ně přišli.

Celý rozhovor čtěte na E15.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi