Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpoždění hodin v Česku kvůli sporu Kosovo-Srbsko: řeší to i Evropská unie

Autor: ČTK, tl - 
8. března 2018
11:47

Lidé, kteří v posledeních týdnech chvátali do práce kvůli zpožděnému elektrickému budíku, možná spílali svému přístroji neprávem. Za neobvyklé zpožďování elektrických hodin v domácnostech po celé Evropě mohl spor správců rozvodné sítě v Srbsku a Kosovu, který ovlivnil frekvenci elektřiny v propojené evropské síti. Evropské zpoždění některých elektrických měřičů času se týká také Česka, potvrdila ve čtvrtek mluvčí tuzemského provozovatele přenosové soustavy ČEPS Hana Klímová.

Asociace Entso-e sdružující provozovatele sítí ze tří desítek zemí Evropy včetně Česka vysvětlila, že kvůli nedostatečným dodávkám elektřiny z Kosova kolísala frekvence v celé síti, což od poloviny ledna způsobovalo zpožďování některých měřičů času. Týká se to například radiobudíků, hodin na troubách či mikrovlnných troubách nebo na topeních. Zpoždění způsobené kolísáním v síti mohlo podle asociace nabrat až šest minut.

Vztahy Srbska s Kosovem jsou napjaté již od doby kosovského vyhlášení nezávislosti před deseti lety, které Bělehrad neuznal. Jednou z řady sporných oblastí je i sdílení rozvodné sítě.

Podle Klímové může mít pokles frekvence napětí vliv pouze na hodiny řízené frekvencí elektrického proudu, nepostihuje tak například mobily ani počítače. „K nařízení hodin na správný čas dojde automaticky v momentě, kdy se elektrický a astronomický čas vyrovnají. Tento proces bude trvat několik týdnů a je řízen pravidly synchronní zóny kontinentální Evropy. Předpokladem je, že všichni členové sdružení ENTSO-E v kontinentální části Evropy budou striktně plnit své závazky,“ podotkla.

Členské země sdružení podle ní situaci intenzivně řeší. “Jednání probíhají jak přímo s provozovateli přenosových soustav v Kosovu a Srbsku, tak na úrovni Evropské komise,“ dodala. 

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ve čtvrtek ČTK řekl, že podobný stav často nastával v síti před rokem 1989. „Tehdy bylo velkým hitem přivážet si malé domácí radiobudíky z NDR, a ty byly řízeny právě frekvencí v síti. S ohledem na to, že tehdy v síti kolísala, tak i tyto budíky se buď předcházely, nebo zpožďovaly, a to i o desítky minut. To se po roce 1989 změnilo naším propojením se západoevropskou soustavou, kdy jsme museli prokázat, že budeme dodržovat standardy, včetně frekvence,“ dodal.

Srbsko nedalo Kosovu dost proudu

Srbsko má podle Entso-e povinnost zajistit plynulou dodávku do sítě, když Kosovo nestačí vyrábět dostatek elektřiny, jako tomu bylo v prvních měsících letošního roku. Kvůli sporům však Srbsko nezasáhlo a frekvence začala kolísat, což se podle asociace projevilo nejpatrněji právě na elektrických hodinách.

Tento týden by se podle Entso-e měla situace vracet k normálu, neboť Kosovu se podařilo vyprodukovat dostatek elektřiny.

Zobrazit celou diskusi