Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záněty ledvin mohou vést k selhání a transplantaci: Ohroženy jsou hlavně ženy

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
8. března 2018
11:39

Na dnešek připadá Světový den ledvin, který upozorňuje na typicky ženská rizika ledvinového onemocnění. Specifikem závislým na pohlaví jsou především záněty močového měchýře, tzv. cystitidy, kterými ženy trpí mnohem častěji než muži. Onemocnění ohrožuje ženy i muže v produktivním věku a chronický zánět ledvin může vést až k jejich selhání a následné transplantaci. Vyšetření ledvin přitom trvá necelých deset minut. Jak vlastně probíhá a kdo by se měl nechat vyšetřit?

V roce 2016 například onemocnělo cystitidami podle údajů VZP takřka 400 tisíc pacientů, z toho 26 % mužů a téměř 74 % žen. Opakované cystitidy přitom mohou vést až k chronickému zánětu ledvin. V 10–15 % případů jsou tyto záněty dokonce zodpovědné za trvalé selhání ledvin a vedou k následné dialýze nebo transplantaci.

„Problematika ledvinových onemocnění by si u nás i ve světě zasloužila více pozornosti. Ohledně specifik chronických onemocnění ledvin u žen, ke kterým patří například lupusová nefritida, tu jde zejména o možnost a perspektivu těhotenství navzdory nemoci,“ říká přednosta Kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Vladimír Tesař.

Proč jsou nemoci ledvin častější spíše u žen? A kdo by se měl nechat vyšetřit. Poslechněte si odpovědi lékaře Vladimíra Vojance, primáře Dialyzačního střediska B. Braun Avitum Bulovka. Zároveň se podívejte, jak vypadá vyšetření ledvin:

Nemocné ledviny jako příčina úmrtí

Chronické onemocnění ledvin postihuje na celém světě přibližně 195 milionů žen. V důsledku této nemoci umírá každoročně téměř 600 000 žen. Chronické onemocnění ledvin je tak celosvětově 8. nejčastější příčinou úmrtí u žen. Může se však rozvinout i u mužů, u kterých je předpoklad 12 %, oproti ženám, kde je 14 %. Dialýzou nebo transplantací je však léčeno méně žen než mužů. Ve většině zemí se choroba týká více než desetiny populace.

Chcete se nechat zdarma vyšetřit? Dnes máte možnost, seznam středisek naleznete na této webové stránce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi