Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fico po vraždě Kuciaka udeřil na Kisku: Lyžovačka, Soros a destrukce státu

Autor: Mii - 
5. března 2018
16:45

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) na pondělní tiskové konferenci rážně odmítl slova prezidenta Andreje Kisky, že motiv vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka je jedno, protože odráží náladu na Slovensku. Podle Fica je motiv naopak velmi důležitý, jelikož si není vědom toho, že by lidé na Slovensku byli vražděni na denním pořádku. Zároveň Kisku vyzval, aby vysvětlil svoji loňskou návštěvu amerického miliardáře George Sorose v New Yorku. A vytkl mu nedávný výlet na lyže.

Fico na tiskové konferenci reagoval na mimořádné prohlášení Kisky, který kvůli vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky vyzval k obměně Ficovy vlády, nebo přečastým volbám. Důvodem k tomuto kroku je podle prezidenta aktuální atmosféra na Slovensku.

„Dnes je nedůvěra lidí vůči státu obrovská. Mnozí nedůvěřují orgánům činným v trestním řízení. Mnozí z osobní zkušenosti. A tato nedůvěra je oprávněná. Překročily se hranice, věci zašly příliš daleko a není cesty zpět. Dospěli jsme do momentu, kdy vnímáme aroganci moci,“ řekl Kiska.

„I kdyby se ukázal být motiv vraždy dvou mladých lidí jakýkoliv, i kdyby byl náhodný, mnoho lidí je přesvědčeno, že tato tragédie v mnohém odráží všeobecnou slovenskou realitu. To je strašná vizitka stavu naší republiky po 25 letech její existence. Něco zlého je pod povrchem, něco zlého je v samotných základech našeho státu,“ uvedl také Kiska.

Tato slova Fico rázně odmítl. Motiv vraždy je podle něj velmi důležitý a slovenské orgány dělají vše proto, aby událost vyšetřily. Slovenské policii s vyšetřováním pomáhá FBI, Scotland Yard, Europol a italská a česká policie. Pokud si Kiska něco takového myslí, podkopává slovenský stát.

„To, co se stalo po vraždě novináře a jeho přítelkyně, naznačuje, že je zde pokus v tomto státě o totální destabilizaci,“ řekl Fico, který neumožnil novinářům klást dotazy.

Premiér také vyzval prezidenta, aby vysvětlil jeho loňskou návštěvu amerického kontroverzního podnikatele George Sorose v New Yorku. Kiska se s ním setkal bez přítomnosti dalších slovenských ústavních činitelů, za což byl některými lidmi kritizován. Podle Fica je na místě, aby prezident ke své návštěvě konečně řádně promluvil. Kiska tehdy uvedl, že se Sorosem hovořil o romské problematice. Soros původem pochází z Maďarska.

Fico si do Kisky rýpl i kvůli tomu, že se dění v případu zavražděného Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny začal věnovat až poté, co se vrátil z „týdenní lyžovačky“.

Vražda novináře rozvířila vedle řady protestů debaty ve slovenské koalici. K rezignaci byl vyzván ministr vnitra Robert Kaliňák, jenž je předsedou Ficovy strany Směr-sociální demokracie. Kaliňák to o víkendu odmítl. Fico se chce politickými souvislostmi vraždy zabývat.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Více o Robertu Ficovi čtěte zde >>>

sestra ( 6. března 2018 15:06 )

Milion euro za dopadeni vraha ? tvl, to sem asi byl ja....

pulsar ( 5. března 2018 20:51 )

Fico uz straca posledne kusky sudnosti, chory clovek. Fico do basy!!!

gabreta ( 5. března 2018 19:42 )

Je třeba odstranit všechny proti imigrační premiéry a hlavy států. Na Slovensku to právě probíhá!!!

doktormediciny ( 5. března 2018 17:39 )

Hm no...Lyzovacka..... Ma mladpoui zrnu.Tak se musi tumlovat

Zobrazit celou diskusi