Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kolik životů v politice má slovenský ministr vnitra Kaliňák? Nějak příliš mnoho

6. března 2018
10:30

Kvůli vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a partnerky je nyní pod největším tlakem na odstoupení Robert Kaliňák. Nynější ministr vnitra už podivných kauz během své dlouhé politické kariéry zažil hodně. A všechny zatím ustál. 

Dnes sedmatřicetiletý Robert Kaliňák se  dá označit za nestora vrcholné politiky na Slovensku - pohybuje se v ní od roku 2002, kdy se stal poprvé poslancem. A v roce 2006 se poprvé dostal do křesla ministra vnitra. Slovenský zpravodajský server Aktuálne.sk v souvislosti s tlakem na jeho odstoupení vyjmenoval devět kontroverzních kauz, které dosud byly s jeho jménem spojovány. Z nich nejzajímavější jsou ty popsané níže.

A vyhrává... „nejnižší“ nabídka!

Jako první server zmiňuje podezřelý konkurs, který sama na sebe vyhlásila v roce 2006 zadlužená slovenská firma Kovošrot. Konkursní správce sice vyhlásil na prodej veřejnou soutěž, ale první kolo zrušil, přestože jeden zájemce nabízel 51 milionů korun.

V dalším kole prodal Kovošrot firmě, jejímž jednatelem a vlastníkem byl - Kaliňák. Tentokrát jen za 25 milionů korun (a navíc přesto, že jiný zájemce nabízel 30 milionů). Kvůli podivnému obchodu později konkursního správce nechali vyškrtnout ze seznamu lidí pověřených touto činností.

Jak to vlastně bylo s Hedvigou Malinovou?

Daleko za hranicemi Slovenska se ve stejném roce řešil další případ spojovaný s Kaliňákem. Studentka Hedviga Malinová (dnes Žáková) nahlásila policii, že ji v parku v Nitře napadli a zranili dva muži. Údajně kvůli tomu, že mluvila do telefonu maďarsky. Na halenku jí měli napsat heslo „Maďaři za Dunaj!“.

Kaliňák s Ficem později na společné tiskové konferenci informovali, že Hedviga si celý případ vymyslela. Nakonec se případ úplně obrátil a Hedviga byla obviněna z křivé výpovědi. Při vyšetřování se však ukázalo, že někteří lékařští experti podepsaní pod posudkem jejího zranění neměli k dispozici potřebné poklady.

Nová vláda premiérky Ivety Radičové se v roce 2010 ženě oficiálně omluvila, když přistoupila na dohodu s Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku. Kauza však stále není uzavřena, soud nyní může pokračovat v Maďarsku, kam se Hedviga později přestěhovala.

Policejní trhavina v letadle

Dokonce mezinárodní skandál pak způsobil incident z roku 2010, který následoval po cvičení policejních pyrotechniků na popradském letišti. V rámci něj pyrotechnici do batohů cestujících umístili vzorky trhaviny RXD. Jedna však odletěla v zavazadle Slováka žijícího v Dublinu až do Irska. Spekulovalo se o tom, že slovenští policisté o vzorku trhaviny své irské kolegy neinformovali. Kaliňák tehdy ustál silný tlak na odvolání - a Slovák žijící v Irsku dostal od ministerstva odškodné.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Bejby, vyrob mi článek

Jméno Roberta Kaliňáka sa objevilo i v přepisech odposlechů telefonátů, které unikly z bývalého Vojenského obranného spravodajstva v roce 2011. To dříve odposlouchávalo skupinu novinářů deníku Pravda a šéfa zpravodajské televize Ta3. Mezi odposlechnými telefonáty byl údajně i rozhovor redaktorky Vandy Vavrové s Kaliňákem. Ten novinářku oslovoval Bejby a žádal, aby vyrobila článek o příliš rychlé jízdě služebního auta s exministrom Ľubomírem Galkem. Aktéři telefonátu jeho autenticitu nepotvrdili ani nevyvrátili.

Další vrásky na čele Kaliňákovi mohla přidělávat kauza zvaná DPH, Chovanec a spol. z období první Ficovy vlády. Organizovaná skupina z východního Slovenska podle vyšetřovatelů připravila stát díky nadměrným odpočtům DPH o přibližně 75 milionů eur. Hlavní aktér podvodů Milan Chovanec (souvislost s českým politikem je čistě náhodná) uvedl, že podezřelé obchody kryli i pracovníci daňových úřadů, policisté a soudci. A zmínil i Roberta Kaliňáka. Případ ještě není uzavřen, podle posledních informací však mezi obviněnými není žádný politik.

Byty, na kterých někdo nešetřil

A nejaktuálnější kauzou spojenou se jménem Kaliňák je vyšetřování případu, v němž podnikatel Ladislav Bašternák koupil po volbách v roce 2012 sedm bytů v centru Bratislavy za astronomických 12 milionů eur. Ve skutečnosti měly hodnotu jen zhruba 1,5 milionu eur. Následně Bašternák uplatnil nárok na vyplacení vratky DPH a od státu dostal asi dva miliony eur.

Až nedávno se zjistilo, že Kaliňák měl s Bašternákem obchodní kontakty. Koupil totiž od něj v roce 2013 akcie za 430 tisíc eur. Policie podezření na podvod dlouho ignorovala. Začala ho vyšetřovat až poté, co na něj stále silněji upozorňovala média.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jonn ( 6. března 2018 10:52 )

Mafia má pevné kořeny

Zobrazit celou diskusi