Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Naučí se Češi jíst cvrčky? Ministerstvo nově radí, jak na hmyzí pochoutky

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
4. března 2018
05:50

Smažení cvrčci, červi v čokoládě nebo žvýkačka z housenek. Tyto a další pokrmy nabývají po světě na popularitě. A Česko by nemělo být výjimkou. Je to levné, rychlé a nutričně bohaté, argumentují experti. Všimlo si toho i ministerstvo zemědělství, které chce vztah Čechů a hmyzu zlepšit. V nové příručce radí, jak si takovou farmu například potemníků moučných určených ke konzumaci založit.

Nejen kuřata, vepřové nebo hovězí je možné chovat pro lidskou konzumaci. Chovatelé v Česku můžou zabrousit i do méně tradičního segmentu – jedlého hmyzu. Na rozdíl od například krav produkce takové stravy nevyžaduje tolik prostoru a péče.

Stále ale platí určitá pravidla, o kterých pojednává ministerstvo zemědělství v novém dokumentu. Vysvětluje informace týkající se pravidel hygieny a bezpečnostní produkce hmyzu. Zájemci se také dozví, jak nejšetrněji chované tvory usmrcovat, proč je třeba brouky pasterizovat nebo jaké vyhlášky se k chovu vztahují.

Dokument ministerstva neřeší konkrétní druhy, ale doporučuje začít u pětice základních – potemníka moučného, potemníka stájového, cvrčka domácího, cvrčka krátkokřídlého a cvrčka banánového. Patří mezi nejméně náročné a chuťově nejvíce oblíbené.

Příbuzní krevet

Pojídání hmyzu se odborně nazývá entomofágie. Jde o záležitost obvyklou ve většině zemí světa, od Afriky přes jihovýchodní Asii po Latinskou Ameriku. Jen Evropa se k trendu přidává až nyní. V západním světě totiž dlouho panovala představa, že exotické země hmyz pojídají proto, že kvůli bídě nemají na vybranou.

Skutečnost je ale taková, že hmyz je vyhledávaná lahůdka, které holdují i „vyspělé“ země jako Japonsko. Obsahuje velké množství vysoce kvalitní bílkoviny, a to až v 80 % množství. Obsah tuku se pak různí, například potemník moučný už svým názvem slibuje kalorickou bombu.

Málo známým faktem je, že řád Insecta, tedy hmyz, je příbuzný krevetám a humrům. Do jisté míry i tyto živočichy chuťově připomíná. Určité hmyzí pokrmy zná dokonce tradiční česká kuchyně – polévku z ponrav nebo chroustů.

Cvrček jako nová potravina

Hmyz jako jídlo řeší nové evropské nařízení, které platí od začátku letošního roku. Podle něj jde o potravinu nového typu, kdy je takovou potravinou považován produkt, který se významně nekonzumoval před květnem 1997. Kompletní seznam těchto potravin určuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Video  Ochutnávka hmyzu v europarlamentu: Vývar z cvrčků  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

cotoje ( 5. března 2018 23:10 )

Ministerstvo si dělá asi pr.delku z lidí, doporučuji jim sežr.at kldině i kilo hmyzu denně

rockyshowman ( 4. března 2018 10:21 )

Jsem EVROPAN ČECH a Thajsko a jeho kultůru a zvyky nehodlám praktikovat. To nechám pro sluničkáře !

tezza ( 4. března 2018 07:08 )

 Trávím 10 měsíců v roce v Thajsku a smažené kobylky a cvrčky si rád dám. Dobře ochucené jsou mňamka. Brouky nebo nějaké larvy ani náhodou. Přileťte se podívat a zkuste, je to jako dobré chipsy.

Zobrazit celou diskusi