Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi kvůli mrazům extrémně zatížili elektrickou síť. Nejvíc za 30 let

Autor: bud - 
2. března 2018
19:05

Kdo mohl, schoval se tento týden před mrazy do nějaké budovy. Češi nadměrně topili, svítili nebo třeba koukali na televizi či do počítačů. A dali proto zabrat celé elektrické přenosové síti. Ve středu dopoledne spotřebovávali dokonce nejvíce elektřiny za posledních bezmála 30 let. Na 12 000 MW, které proudily vedením, by bylo potřeba hned šest Temelínů.

Dispečeři české přenosové soustavy byli tento týden v pozoru, protože elektrickým vedením proudilo tolik elektřiny, jako už dlouho ne. V úterý kolem deváté hodiny dopoledne padl první rekord, ve středu ve stejnou dobu hned druhý. Celkem Česko spotřebovávalo v průměru 11 968 MW, což je zhruba o třetinu více, než činí spotřeba v létě.

Ve středu v 9:55 šlo dokonce o více než 12 000 MW. Tolik elektřiny v jednu chvíli nebylo spotřebováváno nikdy od roku 1990. Předchozí rekord byl z ledna 2017, kdy byla spotřeba 11 769 MW. Naproti tomu minimální spotřeba byla loni na konci července, konkrétně 4884 MW, což je téměř třikrát méně.

Rekordní spotřeba elektřiny v uplynulých dnech Rekordní spotřeba elektřiny v uplynulých dnech | ČEPS

„Žrouti“ z průmyslu

Spotřebu elektřiny žene nahoru hlavně výrobní průmysl, ale i třeba velké skladové prostory, které rostou kolem měst. I proto jsou maxima dosahována ve všední dny dopoledne. „Na vyšší spotřebu v zimním období má kromě spotřeby v průmyslových provozech vliv zejména vytápění,“ vysvětlila pro Blesk Zprávy Hana Klímová, mluvčí společnosti ČEPS, která spravuje tuzemskou přenosovou soustavu. A to přesto, že v Česku topí elektřinou jen nízké procento domácností.

Podle Klímové se ve chvílích extrémní spotřeby využívají speciální rezervy elektřiny, které tyto požadavky domácností a firem pokryjí. Jinými slovy, tuzemské elektrárny jely v posledním mrazivém týdnu naplno. Zatímco v jiném období Česko běžně několik tisíc megawattů prodává do zahraničí, nyní se kryla hlavně domácí spotřeba.

Video  Tito muži chrání Česko před blackoutem. Jak vypadá řídicí centrum?  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Pokud tyto historické spotřeby atakovaly hranici 12 000 MW, pak týden předtím v úterý to bylo na úrovni 11 220 MW, tedy o 800 MW méně. To je výkon velké uhelné elektrárny – Dětmarovice nebo Tušimice II,“ upřesnil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Pro porovnání, dva reaktory jaderné elektrárny Temelín mají výkon 2133 MW.

Takto se mění elektrická spotřeba Česka během roku:

Obvyklá spotřeba elektřiny v Česku v jednotlivých týdnech roku Obvyklá spotřeba elektřiny v Česku v jednotlivých týdnech roku | ČEPS

Blackout kvůli mrazu nehrozil

Přestože zatížení přenosové sítě bylo extrémní, dispečeři neměli podle ČEPS s hlídáním sítě problémy. „Zvýšenou spotřebu zaznamenávají dispečeři každou zimu a jsou na ni připraveni,“ uvedla mluvčí Klímová s tím, výpadek sítě či dokonce rozsáhlý blackout v těchto dnech nehrozil.

Na pokraji energetického kolapsu bylo v tomto tisíciletí Česko už dvakrát. Experti ve svých analýzách očekávali, že by letošní zima mohla být pro tuzemskou síť náročná. Důvodem je hlavně to, dispečeři se dlouhodobě potýkají s neočekávanými přetoky elektřiny z Německa. I z toho důvodu loni ČEPS na hranicích loni zprovoznil obří transformátor za 1,6 miliardy korun, který před nebezpečnými přetoky Česko chrání.

Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny.  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi