Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Volební komisaři si polepší, tvrdí ministr. Navíc by mohli mít až 210 korun

Autor: ČTK, nkov - 
1. března 2018
20:35

Odměny volebních komisařů by se podle ministra vnitra Lubomíra Metnara (za ANO) měly zvýšit o více než desetinu dosavadní sumy. Náklady na jedny volby by se tak podle odhadů zvýšily až o 200 milionů korun, řekl ve čtvrtek poslancům ministr. Míra zvýšení bude záležet na dohodě s ministerstvy financí a práce, uvedl Metnar.

„Při desetiprocentním navýšení odměn oproti stávajícímu stavu se jedná o částku cca 1200 korun navíc na jednu okrskovou volební komisi,“ uvedl ministr. Členové komisí by si tak podle svého zařazení polepšili o 130 až 210 korun, poznamenal.

Řadovému volebnímu komisaři náleží odměna 1300 korun hrubého, zapisovateli volební komise 2000 korun a předsedovi 2100 korun za jedny volby

V případě dvoukolových voleb dostanou příplatek za finále 200 korun, v komisi ale musí odpracovat tak jako při prvním kole minimálně 17 hodin, upozornili kritici z řad starostů i samotných komisařů. Kvůli nízké odměně se tak prý do komisí nedaří sehnat adekvátní zájemce.

Proti nízké odměně bojuje petice

Kvůli navýšení odměn, ke kterému vyzvaly ministerstva v lednu Svaz měst a obcí nebo Liberecký kraj, vznikla také petice. Požaduje po vládě, aby každému z řadových volebních komisařů za prezidentské volby doplatila 500 korun, o které ministerstvo vnitra navýšilo odměny pouze předsedům a zapisovatelům komisí.

Stát by měl podle petice navíc zaplatit komisařům 1600 korun za druhé kolo voleb. Komisí je zhruba 15 tisíc, mají v průměru osm členů.

Video  Selekce novinářů při Zemanově volbě: „To není můj problém,“ odbyl média prezident.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi