Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Muž ji podváděl, partner bil. Eva je na čtyři děti sama, jedno má vzácnou nemoc

Autor: Zuzana Zelenková - 
2. března 2018
05:45

Eva (33) z Prahy si toho už prožila hodně. První manžel od ní a synů odešel za milenkou, přítel nadělal dluhy, nepracoval a skončil ve vazbě. Dohromady má s oběma pět dětí a z toho čtyři ve vlastní péči. Nejmladší syn navíc trpí genetickou nemocí, kvůli které se Eva jen těžko brzy vrátí do práce. Žena také nemá rodinu, která by jí vypomohla. Našla si sociální bydlení a aktuálně neví, co bude, i když se blýská na lepší časy, zapojila se totiž do projektu, který pomáhá samoživitelkám. 

S manželem to nejdřív vypadalo na idylku. Žili si poměrně dobře, muž pracoval jako instalatér a Eva měla dobré místo v restauraci. Její práce však vyžadovala i noční. Nejspíš to byl kámen úrazu, kdy si manžel začal hledat novou partnerku. „Nebyla jsem po večerech doma, asi se nudil, a tak si našel přítelkyni na Facebooku,“ popsala Eva.

Vztah pak po dvou letech skončil. Eva s teď už bývalým manželem mají dvě děti, které jsou dnes už v pubertě. Tadeáše (12) má v péči exmanžel, staršího Daniela (15) Eva. „Syna jsem neviděla už čtyři roky, přestože se u soudu rozhodlo, že se vídat budeme a že sourozenci nemohou být roztrženi,“ popsala žena pro Blesk Zprávy.

Nový přítel ženu týral

Eva si našla nového druha a i tady to vypadalo na začátku slibně, a tak se k němu ráda nastěhovala. Přítel ji však po čase začal fyzicky napadat.

A právě proto přišla o mladšího syna, který se prý nemohl dívat na to, jak druh jeho matce ubližuje. Chtěl jít bydlet ke svému otci. Velké partnerské neshody vyústily v rozchod. Nebylo to hladké, bývalý přítel Evě ještě donedávna podle jejích slov dělal peklo. Aby vůbec zaplatila nájem, musela prodat i auto, protože muž nadělal pořádné dluhy.

S bývalým přítelem má Eva další tři děti: Otu (6), Kristýnku (5) a Tomáška (3). Nejmladší ze synů trpí vzácnou chorobou mikrocefalií. „Diagnózu jsme slyšeli ale až v jeho roce a půl. Tomášek má poškozený sluch, stále nosí plenky a je na tekuté stravě,“ popsala Eva pro projekt Fandi mámám, který ženě pomáhá. I kvůli synovu postižení je pro ni složité sehnat práci nebo alespoň brigádu. Musí se o dítě neustále starat. Chlapec je opožděný ve vývoji, pořádně nesedí a nepostaví se.

Menší hlava a virus zika

„Mikrocefalie znamená, že je malý obvod hlavy. Hlava má malou velikost, je pod určitý percentilový graf. Děti mají buď vrozenou vadu, nebo ta vada vznikne časem, například tím, že dříve srostou švy, příčin tam bude mnoho. Může to být u různých genetických syndromů,“ popsala pro Blesk Zprávy předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Podle lékařky je ovšem spousta dětí, které mají menší hlavu a mohou být úplně zdravé, neznamená to, že každé dítě s menší hlavou musí nutně trpět nějakým postižením.

Jedná se také o jeden z příznaků onemocnění, které přenášejí egyptští komáři takzvaným virem zika. Právě u plodů těhotných žen může tento virus způsobit těžkou mikrocefalii. „Je to jeden z příznaků, k postižení může dojít už v děloze a děti můžou mít příznak mikrocefalie. Je to jeden z příznaků, který je nápadný při tomto onemocnění,“ dodala Hülleová.

Děti s menší hlavou můžou být po všech stránkách v pořádku, protože něco takového mohou mít takzvaně v rodině. Aby měli lékaři jistotu, tak dětské hlavy přeměřují na pravidelných prohlídkách. Podle odbornice je to v roce a půl a potom ve třech letech.

Evě pomohl až dobročinný projekt

Žena nemá rodinu, která by se za ni postavila, a tak pomoc projektu Fandi mámám uvítala. Zaplatili jí například cvičení Vojtovy metody pro malého Tomáška. I tak by ale potřebovala jídlo, výživu pro nejmladší dítě, které jí jen tekutou stravu, ale i oblečení pro všechny potomky. Ota s Kristýnkou navíc půjdou v září do školy a Eva neví, kde na to všechno vezme peníze.

Projekt Fandi mámám pomáhá samoživitelkám, které pomoc potřebují. Žena musí vždy pravdivě vylíčit svůj příběh, který uvedou na webu. K němu vymyslí ve spolupráci se zakladatelkami projektu Petrou a Žanetou pět věcí, které maminka potřebuje a na co jí chybí finance.

„Fandi mámám děláme po večerech, dobrovolně a ve svém volném čase. Teď máme nově několik dobrovolnic, které nám pomáhají. S pomocí se váže také hodně administrativy,“ popsala pro Blesk Zprávy Žaneta s tím, že s tvorbou webu pak pomáhají i jejich manželé. V aktuálním, sedmém kole pomáhají opět pěti maminkám. Projekt má v současné době jednu velkou novinku. Fandimámám začalo spolupracovat s neziskovou společností Aperio a tak maminky dostanou i právní pomoc a veškeré poradentství.