Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman mě letos dvakrát požádal o vydání hackera Nikulina Rusku, řekl Pelikán

Autor: ČTK, nkov - 
23. února 2018
20:30

Prezident Miloš Zeman letos dvakrát žádal ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby vydal údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Ruska, a nikoli do Spojených států. Pelikán to řekl serveru Aktuálně.cz. Na začátku týdne za ním kvůli tomu byl i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Nikulin je nyní v pražské pankrácké věznici.

Třicetiletého Rusa zadržela v říjnu 2016 v Praze česká policie na základě amerického zatykače. USA ho viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012–2013. O jeho vydání žádají Spojené státy i Rusko.

Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy, konečné slovo bude mít český ministr spravedlnosti. Nikulin se vydání do USA brání tvrzením, že v zámoří nebude spravedlivě souzen.

Je pravda, že tento rok proběhly dvě schůzky, kdy mě prezident žádal, abych nevydal ruského občana do USA, ale do Ruska,“ řekl serveru Pelikán. Potvrdil také, že ho na začátku týdne navštívil hradní kancléř. Mynář serveru sdělil, že ministrovi předal dopis Nikulinovy matky.

O dopisu informoval minulý týden ruský list Izvestija. Ljubov Sokirdonovová v něm Zemana upozorňuje na údajně nezákonný postup české policie a prosí ho o pomoc.

Podle serveru Pelikán o „nepřípustném tlaku ze strany prezidenta“ informoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Babiš před dvěma týdny řekl, že je pro vydání Nikulina do USA. „Mluvil jsem o tom s Pelikánem a určitě preferuji vydání do USA. Ale nemám na to žádný vliv,“ řekl tehdy serveru Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janetazahro ( 30. března 2018 16:41 )

Jsem všemi deseti PRO

jana999 ( 24. února 2018 17:07 )

ty jsi ale hlupák

jana999 ( 24. února 2018 16:58 )

zajímaví, že ten zakuklený islámec, toho islámce amíkům nevydal, a pustil ho zdrhnout do afriky, to je ministr spravedlnosti, fuj kvůli týhle zrůdě bych nikdy ani nevolila

tgbg ( 24. února 2018 09:50 )

Zeman- ruský toaletní papír.

vrahrychtar ( 24. února 2018 08:13 )

Eman Putinovi do prde.le neleze...on uz vubec nevylejza...z m r d..

Zobrazit celou diskusi