Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

150 tisíc pro nové policisty, 50 tisíc pro učitelky i popeláře. Kde vám zaplatí za nástup?

  • Autor: Matěj Hynek - 
    24. 2. 2018
    08:07

    Česká republika se potýká s rekordně nízkou nezaměstnaností. Firmy i stát proto musejí nové pracovníky lákat na čím dál tím zajímavější benefity. Na řadu tak přicházejí štědré náborové příspěvky. Například policie nabízí za připojení do jejích řad až 150 tisíc korun, nové zdravotní sestřičky si mohou přijít na 50 tisíc, stejná částka čeká v Tišicích i na učitelky nebo v Praze na řidiče popelářského vozu.

  • 1.Základní škola v Tišicích v okrese Mělník (50 tisíc)

    Náborový příspěvek pomohl s nalezením vhodného kandidáta na pozici učitele prvního stupně v malé obci u Mělníka. Náborový příspěvek pomohl s nalezením vhodného kandidáta na pozici učitele prvního stupně v malé obci u Mělníka. | iStock

    Nedostatek učitelů trápí velkou část českých škol. Výjimkou nebyla ani základka v Tišicích v okrese Mělník, která personální krizi vyřešila náborovým příspěvkem.

    „Hledání je pro malé školy našeho typu dost náročné,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy ředitel vzdělávací instituce Pavel Jelínek, který zašel s problémem za zřizovatelem školy – vedením obce. Starosta přišel s řešením, že by se novému učiteli měl nabídnout nějaký bonus. V jednání bylo několik variant, tou první bylo dotování nájmu. 

     „Pak jsem navrhl náborový příspěvek ve výši 50 tisíc korun, to se mu (starostovi) líbilo a odhlasovali jsme to na zastupitelstvu,“ dodává ředitel. I díky tomu se škole ozvali tři vhodní uchazeči, ze kterých si škola vybrala nového zaměstnance.

  • 2.Policie České republiky (75–150 tisíc Kč)

    Na náborový příspěvek až do výše 150 tisíc se mohou těšit i noví rekruti policie. Na náborový příspěvek až do výše 150 tisíc se mohou těšit i noví rekruti policie. | Profimedia

    Na náborový příspěvek se mohou těšit i noví policisté. A není divu. „V tuto chvíli nám schází podle volných tabulkových míst téměř 2000 policistů,“ popsala situaci bezpečnostního sboru mluvčí generálního ředitelství Policie ČR Ivana Nguyenová.

    Konkrétní výše náborového příspěvku se odvíjí od toho, jak velký podstav je v daném regionu. „Nejvyšší částku 150 000 Kč tak policisté získají především v Praze a Středočeském kraji,“ uvedla pro Blesk Zprávy Nguyenová. Zkrátka nepřijdou ale policisté ani jinde. V Karlovarském kraji dostanou 110 tisíc a ve zbývajících 75 tisíc korun.

  • 3.Městská policie (50–100 tisíc Kč)

    Noví pražští strážníci se mohou při nástupu těšit na náborový příspěvek až 100 tisíc, jejich kolegové z Brna pak dostanou polovinu. Noví pražští strážníci se mohou při nástupu těšit na náborový příspěvek až 100 tisíc, jejich kolegové z Brna pak dostanou polovinu. | Praha.eu

    Podstavy mají i posádky městských policií v největších českých městech. V Brně tak nové strážníky lákají na 50 tisíc korun, jedinou podmínkou pro ně je, aby zaměstnanci vydrželi v poměru alespoň čtyři roky. „Prvních pětadvacet tisíc uchazeči dostanou okamžitě poté, co se z nich stanou strážníci. Tedy po tříměsíčním rekvalifikačním kurzu a složení zkoušky odborné způsobilosti. Druhou polovinu hned po podpisu smlouvy na dobu neurčitou,“ vysvětloval při zavádění novinky šéf strážníků Luboš Oprchal.

    Dokonce dvakrát tolik pak novým rekrutům nabízí Městská policie v Praze. Ti již dříve dostávali bonus 24 tisíc. V prosinci 2016 se ovšem zastupitelé rozhodli nabídnout novým strážníkům více než čtyřnásobek. „První část příspěvku ve výši 52 tisíc korun bude vyplacena v prvních pěti měsících trvání pracovního poměru a zbytek bude vyplácen po dobu následujících 48 měsíců ve výši 1000 korun měsíčně,“ vysvětlila tehdy mluvčí městské policie Irena Seifertová.

  • 4.Vězeňská služba (100 tisíc Kč)

    Vězeňská služba novým dozorcům nabízí až 100 tisíc. Vězeňská služba novým dozorcům nabízí až 100 tisíc. | Profimédia

    Podobně jako policisté si mohou přilepšit i noví zaměstnanci Vězeňské služby. V obou případech jim to umožňuje novelizace zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Díky té si noví dozorci mohou na začátku kariéry přijít na 100 tisíc korun.

    Výši příspěvku stanovil generální ředitel Vězeňské služby. Vyplácí se ale jen v těch věznicích, kde neobsazenost systematických pozic přesáhne únosnou mez. „Nejhorší je situace v pražských věznicích, kde chybí v obou asi 90 příslušníků,“ dodává k tomu tisková mluvčí Vězeňské služby České republiky Petra Kučerová. Celkem jich pak chybí více než 400.

  • 5.Armáda České republiky (30–250 tisíc Kč)

    Ve vojenském újezdu Hradiště v Karlovarském kraji má do čtyř let vzniknout výcvikové středisko armády se stálou posádkou 200 až 300 vojáků. Ve vojenském újezdu Hradiště v Karlovarském kraji má do čtyř let vzniknout výcvikové středisko armády se stálou posádkou 200 až 300 vojáků. | ČTK

    Dlouhodobým nedostatkem trpí i vojenské posádky. Armáda by potřebovala 2000 nových rekrutů ročně, to se ale ne vždy daří. Chybí například elektrotechničtí specialisté pro dělostřelce a protileteckou obranu.

    Armáda tak láká na příspěvky od 30 do 250 tisíc korun. Jejich výše se odvíjí od dosaženého vzdělání a délky služby. Člověk s výučním listem tak při nástupu dostane 30 tisíc. Pokud ale vydrží sloužit déle než dva roky, dostane za každý další rok 10 tisíc navrch, až do celkové výše 60 tisíc. Vysokoškoláci s magisterským titulem dostanou ihned minimálně 70 tisíc, a pokud vydrží sloužit dlouhodobě, mohou jejich bonusy dosáhnout až na 250 tisíc korun.

  • 6.Lékaři, zubaři, zdravotní sestry, sanitáři (20 tisíc – 1,2 milionu Kč)

    Zákrok u zubaře je už takhle pro mnohé noční můrou, ale co se stalo Evě Rykalové, je neslýchané. Zákrok u zubaře je už takhle pro mnohé noční můrou, ale co se stalo Evě Rykalové, je neslýchané. | profimedia.cz

    Kritické nedostatky pracovníků panují i v českém zdravotnictví. Lékaři a sestry chybí v nemocnicích, na malých městech se zavírají ordinace praktiků i zubařů a noví se na venkov nehrnou.

    Nemocnice tak doktory a sestřičky lákají na náborové příspěvky. Například prostějovská nemocnice nabízí 20 tisíc pro nové sanitáře, 50 tisíc pro všeobecné sestry a dokonce 100 tisíc pro radiology.

    Bídná je i situace mezi praktickými lékaři. Ti patří k zaměstnancům s nejvyšším věkovým průměrem a jejich nedostatek se zejména na venkově prohlubuje. Ministerstvo zdravotnictví se nové lékaře snaží motivovat půlmilionovou dotací na ordinaci a plat sestry, to se ovšem setkalo s minimálním zájmem. Další benefity jako obecní byt nebo ordinaci zdarma pak praktikům zkouší nabízet samotné obce.

    Podobná je situace i mezi zubaři. Těch je v současnosti 8 000, polovina z toho je ale v krajských městech a Praze. Do regionů by je tak měla nalákat dotace na ordinaci, která může dosáhnout až 1,2 milionu korun.

  • 7.Popeláři a řidiči popelářských vozů (30–50 tisíc korun)

    Řidiči popelářských vozů v Praze mohou dostat náborový příspěvek až 50 tisíc. Řidiči popelářských vozů v Praze mohou dostat náborový příspěvek až 50 tisíc. | Komwag a. s.

    Profesionálních řidičů chybí v tuzemsku podle odhadů až deset tisíc a projíždění se městem na stupínku popelářského auta také příliš netáhne. Své o tom ví například společnost Komwag, která zajišťuje svoz odpadů v hlavním městě.

    Pražští popeláři tak nové řidiče vábí na „výhled na krásné centrum Prahy z kabiny moderního vozu“ a náborový příspěvek 50 tisíc korun. Zkrátka nepřijdou ani jejich kolegové na stupínku, kteří se můžou těšit na 30 tisíc. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sachmat ( 24. února 2018 14:05 )

Nesmíte všemu věřit, to jsou jen takové psané reklamní bláboly…V Praze a kor u policie, to mají dobře odšéfované, poněvadž tam sedí ty samé staré struktury, které mají utkvělou představu, že jedině jejich posudek je ten správný, přestože opak může být pravdou. Zrovna tam by rozhodně nebylo od věci, aplikovat do reálného stavu "Škatule, škatule hejbejte se"

vont ( 24. února 2018 12:44 )

 lunatiku, co to je za blábol?! Nebo to je vtip?!

vont ( 24. února 2018 12:41 )

 kvlitní učitele za takové platy neudržíš!

agfor ( 24. února 2018 11:31 )

Na výši příspěvku je jasně vidět, co vládnoucí dobytek potřebuje nejvíc - hlavně policejní mlátičky, které by je ochraňovaly před národem, teprve pak kantoři a uklízeči mrtvol po policejních raziích.

sores ( 24. února 2018 09:52 )

A kolik se přidá dělníkům na kterých stojí fabrika, kolik prodavačkám, kolik řemeslníkům, proč se přidává jen vysokoškolákům?????? Právě ti by bez těch profesí s výučním listem a dělnících by se ani omylem neobešly!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi