Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

900 českých kamioňáků zažaluje zaměstnavatele, chtějí doplatit německou mzdu

Autor: nkov - 
22. února 2018
13:05

Německo vyžaduje, aby zahraniční řidiči kamionů pobírali při jízdě po německém území alespoň tamní minimální mzdu 8,50 eura (230 korun) za hodinu. To se ale často neděje. Přes 900 tuzemských řidičů kamionů tak plánuje podat žaloby na zaměstnavatele, kteří jim dávají méně. Jde přitom o reakci na kauzu Jiřího Gabrhela, kterému se podařilo ve sporu vysoudit od německé pošty více než čtvrt milionu korun. Informuje o tom server iDnes.cz.

Zákon o minimální mzdě platí v Německu od roku 2015. Ten stanovuje minimální hodinovou mzdu v přepočtu na 230 korun. Při porušení těchto podmínek může německý soud uložit pokutu jak zaměstnavateli, tak i zákazníkovi, který levných služeb - například tuzemských dopravců - využil.

Z toho důvodu dávají nově německé firmy svým českým spolupracovníkům podepsat prohlášení, ve kterém jim potvrzuje, že si je vědom povinnosti vyplácet zaměstnancům německou minimální mzdu a také tak činí.

„Firma, pro kterou jezdíme, po mně chtěla, abych toto prohlášení podepsal, jinak bych pro ně nemohl jezdit. Samozřejmě, kdybych řidičům platil minimální německou mzdu a ještě k tomu diety, na které mají nárok podle české legislativy, mohu firmu rovnou zavřít, protože v tu chvíli budu muset navýšit ceny a nikdo mi práci nedá. Poláci nebo Rumuni budou pak vždycky levnější,“  sdělil iDnesu nejmenovaný majitel autodopravy z Českých Budějovic.

Souhlasí s ním i sdružení dopravců Česmad Bohemia. Ti také vidí část řešení v zahrnutí diet, které musí zaměstnanec řidiči v zahraničí ze zákona vyplatit a které dělají celkem 45 eur na den, do celkové mzdy řidiče.

„Usilujeme o to, aby se diety započítávaly do mzdy. Kdyby se totiž z toho, že Češi budou úspěšní u soudů, stala obecná praxe, nebudou moci české firmy konkurovat německým,“ sdělil serveru iDnes.cz mluvčí Česmadu Martin Felix.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi