Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Osm čínských křesťanů získalo v Česku po dlouhém čekání azyl. 70 neuspělo

Autor: ČTK, nkov - 
22. února 2018
09:09

Ministerstvo vnitra udělilo azyl v České republice osmi čínským křesťanům, dalších 70 žádostí odmítlo. Zbylých 14 Číňanů vzalo již dříve své žádosti zpět a tuzemsko opustilo. Na jejich vyhodnocení se totiž čekalo více jak dva roky. Deníku Právu to řekl ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). 

Křesťané patří v Číně k dlouhodobě pronásledovaným a perzekvovaným osobám, na církve ostatně dohlíží tamní tajná policie. Náboženské vyznání však nebylo podmínkou pro uznání azylu, hlavní roli hraje právě to, jestli konkrétní osobě hrozí nebezpečí ze strany státu.

„Část z nich skutečně čínskými křesťany nebyla, ale ani být nemusela. Protože v rámci tzv. doplňkové ochrany lze udělit azyl i osobám, kterým v jejich vlasti hrozí ze strany státních orgánů pronásledování, nebezpečí, ale i třeba mučení či dokonce trest smrti,“ sdělil deníku Právo ministr vnitra.

Délku azylového řízení omlouvá ministerstvo rozsahem přezkoumávaného materiálu. „Byly to stovky písemností, a vzhledem k tomu rozsahu i kvůli kapacitním možnostem našeho ministerstva to trvalo déle,“ komentoval pro Právo ministr.

Spekulovalo se ale o jiných důvodech, které by mohly za zdržením stát, jsou jimi například české obchodní zájmy v Číně, či prověřování, zdali mezi azylanty nejsou nasazeni agenti tajných služeb.

„Vnitro využilo všech zdrojů k ověření těch lidí, zda s Českem nehrají nějaké hry. Ověřovalo to i přes české tajné služby,“ sdělil redakci Práva nejmenovaný zdroj.

Sedmdesát neúspěšných žadatelů o azyl může nadále zůstat legálně v České republice až do doby, než soudy pravomocně rozhodnou o správních žalobách, které mohou na jejich adresu podat. U těchto osob z materiálů dostupných ministerstvu vyšlo najevo, že nejsou ze strany státu perzekvováni.

„Těch sedmdesát negativních rozhodnutí bylo vydáno proto, že materiály předložené žadateli byly důkladně prověřovány v zemi původu a nebylo zjištěno, že tyto osoby jsou pronásledovány státními orgány ve své vlasti,“ uvedl pro Právo Metnar.

Video  Křesťané z Iráku v Česku: Zabíjeli jim příbuzné, u nás hledají bezpečí  - Daniela Soukalová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi