Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Špinavý řemeslník, který má hned čas? Takového nebrat. Odborník radí, kde hledat machra

Autor: Zuzana Zelenková - 
21. února 2018
05:45

Sehnat kvalitního fachmana není prý v dnešní době vůbec nic snadného. Potvrzuje to i ředitel cechu malířů a lakýrníků Pavel Žatečka. Dostal se k němu například příběh seniora, který pětinásobně přeplatil novou toaletu. Podle všeho ale není zcela nereálné sehnat dobrého řemeslníka. Nejlépe prý funguje šuškanda, tedy reference známých. Na rady z internetu a hodinové manžele ale raději zapomeňte.

Žatečku zaráží, že lidé často do svojí domácnosti nechtějí investovat příliš mnoho peněz a raději si pořídí například předraženou navigaci, kterou potřebují jenom občas, přičemž v bytě obvykle stráví mnohonásobně více času než na cestách.

Odborník v rozhovoru pro Blesk Zprávy upozornil na jeden příklad z praxe. „Senior chtěl novou toaletu. Objednal si firmu, ta mu nainstalovala novou a zaplatil za to celkem 25 tisíc korun. U této práce by se ale řemeslník měl vejít asi do pěti tisíc korun,“ popsal neradostný příklad. Ovšem i tohle je možné podchytit dopředu, existují publikace „Vím za kolik“, ve kterých se spotřebitel dočte vše o cenách řemeslníků. Sehnat se dá snadno na internetu (třeba na: pro-rozpocty.cz).

Čisté montérky a profesionální „vercajk“

Jak tedy zhodnotit a vybrat fachmana, který práci udělá dobře a navrch nás neokrade? V podstatě se jedná o tři základní věci. „V současné době jsou dobří řemeslníci na několik měsíců objednání, neměl by tedy mít čas hned. Pokud střelí cenu od oka, ani se do bytu nepřijde podívat, to je další indicie,“ prozradil Žatečka.

Ovšem pozor i na vzhled. Podle experta by ten správný řemeslník, ať už je to malíř, nebo obkladač, měl dbát na čistotu. Měl by tedy přijít v čistých montérkách a ne v ušmudlané mikině a džínách. Stejně tak o něm hodně prozradí profesionální „vercajk“.

Lidé mají údajně také lepší pocit, pokud je v partě řemeslníků dívka. V zahraničí je prý běžné, aby v učňovských oborech byla až polovina dívek.

Žatečka dále doporučuje, aby si lidé brali odborníky z cechů. V případě jakéhokoli problému je potom snazší reklamace. A to potvrzuje i Eva Svobodová z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Pomůže mistrovská zkouška?

„Doporučujeme, aby zákazníci vybírali ověřené řemeslníky. Nejvíc samozřejmě funguje šeptanda, tedy doporučování kontaktů. Pokud lidé nechtějí vybírat někde na internetu, tak je dobré vybírat řemeslníky přímo z odborných cechů. Pro vstup do cechu jsou totiž určité podmínky, jako vzdělání v oboru, bezúhonnost a tak dále. Zákazník má tedy také vyšší záruku, že dostane kvalitní práci,“ vysvětlila Svobodová a také upozornila na jednodušší možnosti reklamace.

Hodinové manžely podle expertky lidé vybírat můžou, ovšem spíš na práce, jako je sekání zahrady, nebo sestavení kuchyňské linky. Neměli by se „vrtat“ v elektřině, ani spravovat například karmu. To už jsou specializované práce, na které je zapotřebí mít člověka s patřičným vzděláním.

Svobodová pohovořila také o dalších výhodách cechů. „Cechy své členy také dál školí. V současné době se jedná například o mistrovské zkoušce. Jedná se i za účasti ministerstev školství a průmyslu a obchodu. Měla by jít o nejvyšší úroveň řemeslného vzdělání. Skládala by se z několika úkolů, mezi ty patří vyhotovení mistrovského díla i teoretická část,“ popsala pro Blesk Zprávy Svobodová.

Pro mistrovskou zkoušku je i Žatečka. Z jeho pohledu dětem chybí vzory, a tak by taková zkouška měla hned několik významů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 21. února 2018 12:45 )

Společnost řízená stbáky nechce řemeslníky, jsou to svobodní občané kteří díky šikovnosti a hlavně nezávislosti na darmošlapech v řidících funkcích státu si mohou myslet a volit kohokoliv. Proto jim napereme EET,kontroly a stálé zdražování nemocenského (většina z nich minimálně marodí na rozdíl od st. správy ) a důchodového pojištění. Stbákům s poctivě nabytými miliardami chybí otroci do kolbenek a špinavých provozů, myslící jako stádo a za koblihu ochotných volit jejich vykořisťovatele. Po převratu deklasovali učňovské školství na něco podřadného. Kdo nemá titul, jakoby nebyl. Společnost stále chrlí bezpočet vysokoškoláků, mnohdy zcela nepoužitelných a dobrých řemeslníků ubývá. Díky technologii jich možná nebude tolik potřeba ale šikovní se asi uplatní vždy a v každé době. Nepotřebují ke své práci nažehlené odboráře, stbáky, a vlastně skoro nikoho, jen šikovné ruce a hlavu. V tom vidí dnešní vládní garnitura jisté nebezpečí.

kocdivoka ( 21. února 2018 11:44 )

A jak můžu vědět , že tenhle odborník , je odborníkem na slovo vzatý! Když má čas takhle radit tak asi taky žádná sláva ne??😂 A tak nějak na okraj...paní chtěla zkrátit jedinou nohu, od konferenčního stolu. Můj partner,to udělal hned, páč nebyl problém jeden den vynechat na dřevostavbě. Stejně pršelo a zajet udělat staré paní radost, byla pro něj hračka. Myslím, že tahle, to má hodně dobrých řemeslníků.

skaara ( 21. února 2018 10:00 )

No, tak "moji" řemeslníci tedy nemají čas téměř nikdy, přesto se vždycky nějaká ta skulinka najde a jsou tedy všichni zatraceně dobří. A ten nejlepší toho má nejvíc a ještě k tomu smečku tažných psů, takže s ním vždycky tiše trpím, ale práci odvádí skvělou, takže bude moc chybět, až se odstěhuje na hory.

flora ( 21. února 2018 09:41 )

... neměl by tedy mít čas hned. Pokud střelí cenu od oka, ani se do bytu nepřijde podívat, to je další indicie... Myslím že se řemeslníkama v ČR to už nemá řešení Přitom pan odborník ví, že výměna záchodové mísy by měla být do 5 tisíc a ne za 25 Doteď bylo normální se zeptat na orientační cenu předem,samozřejmě že až po prohlídce na místě se může dohodnout cena jiná. Ta prohlídka vyjde ale na 1000 na ruku. Někdo žije jen z těch prohlídek

Zobrazit celou diskusi