Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zubařů z maloměsta je zoufale málo. Ministr Vojtěch je bude lákat na milion

Autor: ČTK, ivm - 
19. února 2018
20:45

Ministerstvo zdravotnictví finančně podpoří vznik zubních ordinací v odlehlejších oblastech a menších městech, kde jich je nedostatek. Během čtyř let chce mezi stomatology rozdělit 100 milionů korun. Dotaci by mohlo získat asi 100 žadatelů. Maximální částka bude 1,2 milionu korun na jednu ordinaci, žadatel se musí podílet nejméně 30 procenty, řekl v pondělí novinářům ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). V ČR je nyní asi 8000 zubařů, více než polovina jich je v Praze a krajských městech.

„Neplatí takové to klišé, že chybí zubaři například na severu Čech či Moravy. Oni nechybí v krajských městech, ale jen v některých okresech,“ řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Hodně je podle něj lékařů seniorů, asi 1500 jich chce prodat své praxe. Dotační program se proto bude vztahovat i na předávání praxí mezi kolegy. Podle Šmuclera bude stabilizace systému trvat nejméně deset let.

Podmínkou pro získání dotace je pětileté fungování ordinace, smlouva zubaře alespoň se čtyřmi zdravotními pojišťovnami, ordinační doba pět dní v týdnu a nejméně 35 hodin týdně. Do dvou let musí lékař registrovat nejméně 1500 pacientů, jinak mu ministerstvo dotaci sníží.

Zubaři chybí na Děčínsku, Chomutovsku nebo Bohumínsku

Cílem je dosáhnout průměrného počtu asi 2000 pacientů na jednoho zubaře. Podle komory je v současné době aktivních asi 8000 stomatologů, na deset milionů obyvatel by jich tak stačilo 5000. Podle statistik je asi 40 procent zubařů v Praze a 53 procent v jiných krajských městech.

Informace o tom, kde lékaři chybí, mohou ministerstvu hlásit i občané. Podněty se bude zabývat komise pro dostupnost stomatologické péče. Podle dat zdravotních pojišťoven je situace špatná například na Děčínsku, Chomutovsku, Českolipsku nebo Bohumínsku.

Podle Šmuclera je nedostatek zubařů také kolem hranic krajů, například Středočeského s Jihočeským nebo Vysočiny s Pardubickým. „Problém není, že máme málo lékařů, v tom jsme nadprůměrní. Koncentrují se ale ve velkých městech,“ dodal ministr. Do řešení situace se podle něj musí zapojit i obce či kraje. Například nabídnout lékaři ubytování.

Stomatologové se koncentrují ve velkých městech

„Ve Zlínském kraji loni zaniklo osm ordinací z 394, chybějí hlavně na Vsetínsku. Problémy jsou také ve Slavičíně, Valašské Bystřici nebo Ratiboři. Všechna tato města nabízejí zvýhodněné podmínky provozu ordinací,“ řekla dnes ČTK mluvčí zlínského krajského úřadu Renata Janečková.

V Libereckém kraji zaniklo pět ordinací a zůstává jich 264, nejvíc chybí na Semilsku. Kraje nový program vítají. „Dotační program vítáme, ale nejsme si zcela jisti, zda posílí motivaci mladých lékařů založit svoji praxi mimo velká města,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

V Karlovarském kraji podle radního Jana Bureše (ODS) zanikly loni čtyři zubní ordinace. Nejhorší situace je na Sokolovku, kde se zavřely tři a dvě další od začátku letošního roku.

Praktiků dotační program přilákal minimum

Řešení komora nevidí ani v příchodu lékařů ze zahraničí. Jde většinou o Rusy nebo Ukrajince, kteří musí složit atestační zkoušku. Uspěje jich podle Šmuclera jen asi desetina, problém je odborný pohovor v češtině.

Většina navíc pracuje v Praze či Brně. Týdeník Respekt ale upozornil na případy z Lázní Bělohrad nebo Lomnice nad Popelkou, kde žádný zubař nebyl, ale ruští a ukrajinští stomatologové zkouškou neprošli a nesmí léčit. Podle nich neoprávněně, neprošli prý kvůli detailům či špatné češtině, což považují za účelový boj proti konkurenci.

Podobný program ministerstvo spustilo v roce 2016 pro praktické lékaře. V prvním roce byly podle Pavlíny Žílové z ministerstva zdravotnictví jen dva žadatelé, v dalších kolem dvacítky. Program by měl pokračovat i nadále.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 19. února 2018 22:20 )

To jsme to v tom Havlokapitlismu dopracovali. Hlavně že jsme drogovou velmocí.

Zobrazit celou diskusi