Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tuhle SMS nikdy neotvírejte. Zablokuje vám telefon

Autor: Mii - 
16. února 2018
15:44

Pořádně zavařit dokáže jedna konkrétní zpráva všem telefonům iPhone, tabletům iPad a počítačům Mac. Jakmile ji člověk obdrží, telefonu spadne aplikace, skrze kterou ji dostal, a už nelze spustit. Může za to chyba, kterou obsahuje operační systém iOS 11.2.5. Společnost Apple už pracuje na opravě.

K chybě dojde, pokud člověk obdrží skrze aplikace iMessege, WhatsApp, Facebook Messenger, Gmail a Outlook zprávu obsahující konkrétní písmeno z indického jazyka telugštiny. To je jazyk, kterým na světě mluví odhadem 70 milionů lidí. Skype zasažen není.

Ihned, jak člověk zprávu otevře, aplikace spadne a člověk ji dál nemůže používat. Jediná šance, jak ji znovu zprovoznit, je smazat zprávu z jiného zařízení – například pokud se člověku zablokuje Facebook Messenger, připojit se k Facebooku z počítače a zprávu smazat.

Na chybu poprvé upozornil italský blog Mobile World. Od té chvíle ji potvrdila řada technologických webů, včetně agentury Reuters. Podle nich se může v extrémním případě i stát, že se lidem po obdržení zprávy zablokuje celý operační systém.

Video  Režisér Dannyho parťáků natočil film na mobil. Rozdíl prý běžný divák nepozná  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi