Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Marie (101) v životní zpovědi: O mužích, sexu, zradě a lumpech v politice

Autor: Zuzana Zelenková - 
28. března 2018
06:20

Marie Trojánková oslavila o víkendu 101. narozeniny a o rok tak „trumfne“ i Česko. Bývalá kuchařka miluje život, jakkoli přiznává, že se s ní nemazlil. Rodačka z Prahy bydlí v měšickém domově důchodců a má výhled na stromy i rybník. V rozhovoru pro Blesk Zprávy zavzpomínala na to, jak ji manžel a otec jejích dvou dětí opustil, protože „nebyla na postel“. Jak přišla o dceru a pochovala i druhého muže. A také na to, že v domově pro seniory skončila dílem kvůli vlastní dobrotě. Přidala i komentář k aktuální politické situaci.

Bývalá kuchařka ze školky Marie zažívá podzim života, ale už se chce radovat z jara. V mládí byla velkou turistkou, ale dneska se ven bez doprovodu už bojí. Přece jen 24. března oslavila 101 let. Sebekriticky přitom tvrdí, že ji v domově nemají ráji, prý že je přestárlá a protivná.

Rodačka z Prahy se tu ocitla přitom kvůli vlastní důvěřivosti a dobré vůli. „Vzala jsem si k sobě jednu dívku, která neměla kde bydlet, a ona mne vyhodila sem,“ popsala žena.

Ani tak ale ničeho nelituje, v domově jsou prý moc fajn sestřičky, se kterými je mnohdy i legrace. Celkově dnešní dobu ale hodnotí spíš negativně. Lidé prý k sobě nemají tak blízko, nepomáhají si a všechno je jenom o penězích.

Blízcí jí zemřeli, zůstal jí jen syn

O politiku se Marie nikdy příliš nezajímala, přesto ji umí jadrně zhodnotit. „Je to lumpárna. Dneska je politika špatná. Každý to dělá jen pro peníze, ale přesvědčení, srdíčko, aby někdo řekl pravdu, to ne. Dřív to existovalo, za našich mladých let, že byli lidi poctiví. Dneska ne. Každý kouká něco lohnout a neuvědomuje si, komu ublíží, když to ukradne,“ vysvětlila s přáním, že by si lidé měli pomáhat a ne krást.

Recept na dlouhověkost podle ní tkví v tom, že člověk musí zůstávat poctivý a přátelský. Marie toho v životě zažila i hodně špatného. Kromě „vyhazovu“ z vlastního bytu její první manžel utekl s jinou a druhý jí zemřel. Zemřeli i její sourozenci a dcera Eva. Zůstává tak ještě syn Jiří, který prý ženu v domově pravidelně navštěvuje. A na návštěvu chodí i měšický místostarosta Jan Richter, podle něj je stále v dobré kondici. S chodítkem zvládne všechny místní ulice.

Jak jste se dostala z Prahy do Měšic?

Nepomáhej někomu, aby se ti neodplatil. Já jsem si k sobě vzala jednu dívku, která neměla kde bydlet, a ona mě vyhodila sem. Víš, jak to bolí? Já jí říkala, ať mi do bytu nevodí chlapy, že když jednoho bude mít ráda, tak prosím, je to normální, ale tohle ať mi nedělá. A ona hodila jenom hrozný ksicht, na to nezapomenu, a pak mě dala sem.

Ale tady jsou dobrý sestry, milionový, je s nimi i legrace. Jsou to dobré holky. Jenom mám v zádech bolest, od toho mi nemůžou pomoct. Jinak zdravíčko slouží.

Jakou jste měla práci?

Já jsem měla krásnou práci. Vařila jsem dětem v mateřské školce. To je krásná práce, protože když to dítě udělá grimasu tou pusinkou a řekne, že to bylo moc dobrý, to je krásné. To je odplata. Nikdo nemá tak krásné zaměstnání, jako je vaření pro děti, které nesmíte šidit.

Příbuzní a lásky Příbuzní a lásky | Zuzana Zelenková

Jak se díváte na politické milníky, jako byl rok 1968 nebo 1989 a podobně?

To je lumpárna. Dneska je politika špatná. Každý to dělá jen pro peníze, ale přesvědčení, srdíčko, aby někdo řekl pravdu, to ne. Dřív to bylo, za našich mladých let, že byli lidi poctiví. Dneska ne. Každý kouká lohnout a neuvědomuje si, komu ublíží, když to ukradne. Pomáhat si a ne krást.

Pamatujete si na druhou světovou válku?

Já jsem se do tohohle nikdy nemíchala, protože já to nenávidím, to je všechno mezi lidma. Lidi jsou blbí, že pokládají životy za nějaké lumpárny. Nikdy jsem pro tohle nebyla. Tak mě vychovával táta s maminkou, abych nikdy nebyla na lidi zlá, abych byla hodná a pomáhala lidem a ne brát a podobně.

... což mu žena dovolila ... což mu žena dovolila | Zuzana Zelenková

Co vaše krásná vzpomínka?

To jsou takové chvilky. Já jsem rodila císařským řezem. Hrozně jsem se těšila, aby to už přestalo, protože tohle zkusili a tamto zkusili. A pak na konci, když mi syna dali do náruče, to bylo tak nádherné, to byl tak nádherný pocit, když jsem ho mohla přivinout, dát mu pusinku na tu tvářičku. To jsou vzpomínky, na které nezapomínám.

Kolikrát jste byla vdaná?

Dvakrát jsem byla vdaná. Jednou mi manžel odešel za jinou, protože jsem nebyla na postel (Přesto spolu měli dvě děti, pozn. aut.). Doktor mi tenkrát řekl, že jsem k němu měla přijít, že byla někde chyba, a já opáčila, že nevím, co by mi mohl pomoci.

Když jsme se s mužem líbali, hladili, tak to bylo dobré, ale jak mělo dojít na tohle, to ne. Další doktor ze mě vypáčil, jestli mi to něco říkalo. To jsem odpověděla, že nevím, co mi to mělo říkat. Já jsem nevěděla, co to je. No a druhý manžel mi zemřel. Měla jsem to v osudu a s tím se nedá nic dělat. I kdyby to člověk vytrhl, tak je mu to houby platné.

pekaaaros ( 28. března 2018 18:09 )

nebojte, Marie. Já jsem relativně mladej a odmítl jsem práci, kde bych si vydělal velký peníze, ale právě za to, že bych lidem spíš ubližoval a otravoval je. Nejsou všichni takoví, i když jim teď svět patří. Nebojte. Nevím, kdo u toho ještě bude, myslím, že už ani já ne, ale kapitalismus se jednou zhroutí pod tíhou vlastní provšivenosti. Nevím, co bude pak. Jestli totální anarchie, nebo totální tvrdá ruka. Asi to budou celkem krušné chvíle. Ale bude to pořád lepší, než neustále se nafukující bublina kapitalismu, která možná dělá lidi solventnější, ale rozhodně ne štastnější a klidnější. Prožil jsem v kapitalismu celé dětství a v dospělosti jsem byl do kapitalismu vržen po hlavě. Musím říct, že to pro mě není. Je to opravdu svět příležitostí, který můžete nepromrhat. Ale pokud je nepromrháte, znamená to obětovat svůj čas, svůj klid, svoje psychické zdraví.. Rozjede se vám kolotoč, který vám možná vynese pokladničku na zlatej klíček, ale za jakou cenu? Že na svý cestě nebudete vždy jednat fér? Budete často nevinné beránky odrážet ostrými lokty? Bude s vámi nelehké vyžití? Budete mít pořád napřaženo a nabito? A proti komu vlastně? Svět je postaven na bankovních korporacích a na pár "tvářích kapitalismu" které ho propagují prostřednictvím drahých aut. Někdo to sežere i s přílohou, někdo zůstane nepolíbenej. A někdo to sežere a jak to pozřee tak to i vyblije. I tací jsou, co nabudou majetek a pak to mecenášsky rozdaj a odjedou do Indie meditovat. Manželka prosí psychiatry, aby ho zastavili, jenže to jsou právě ti, co berou ty jeho keše.. každopádně je to někdy zajímavý, jak některý úspěšný manažery osvítí a odevzdaj majetek lidem a odjedou hledat duchovno. Je to správná cesta. Hledat duchovní smysl života.

nicnezpravda ( 28. března 2018 14:01 )

Prostě se o tom nemluvilo..ženy to jen pretpely..no dnes mnohdy taky..ale tehdy ani neznaly orgasmus a podobně..bylo to tabu.. stejně jako ženská onanie..

spania ( 28. března 2018 13:20 )

Paní Marii přeji všechno nejlepší k narozeninám a snad jí zdravíčko a radost ze života ještě dlouho vydrží Moc nechápu jak ji cizí dívka mohla vyhodit z jejího vlastního bytu a proč si to paní nechala líbit,ale v DD má aspoň pravidelnou péči,stravu a nemusí se bát,že by byla sama,kdyby se jí něco stalo.

ivoadler ( 28. března 2018 11:41 )

Chtěl bych se takového věku dožít a být aspoň v takové kondici jako ona. Čím jsem starší, tím menší mám potřebu lhát. Na té paní je to evidentní, že nelže. Snad se k tomu propracuji.

sairait ( 28. března 2018 11:31 )

Zobrazit celou diskusi