Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Chodí k nám i lidé s 250 kily.“ Liposukce obezitu neřeší, varuje expertka

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
15. února 2018
05:14

V jaké chvíli by měli Češi s nadváhou vyhledat lékařkou pomoc? Podle primářky Petry Šrámkové je vhodné o tom uvažovat při 10 až 15 kilogramech navíc. V rozhovoru ve studiu Blesk řekla, že léčba je potřebná zejména v případech, kdy nadváha nebo obezita způsobuje zdravotní problémy. „Chodí k nám i mladé 40leté ženy, které jsou kvůli cukrovce způsobené obezitou na inzulinu,“ uvedla.

Češi patří mezi nejtlustší národy v Evropě. Podle primářky pražské OB Kliniky, která se léčbou obezity zabývá, má nadváhu zhruba polovina populace, čtvrtina se pak dokonce potýká s obezitou. „Obezita zpočátku nebolí a je kosmetickým projevem. Proto spousta lidí léčbu odkládá,“ řekla Petra Šrámková.

Podle ní přehlížená obezita způsobuje řadu onemocnění, která pak lidem mohou značně komplikovat život. Nejčastěji jde o cukrovku druhého typu, která trápí prakticky 10 procent české dospělé populace.

„Dále se s obezitou pojí kardiovaskulární nemoci, jako jsou vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cévní příhody, ischemické choroby nebo zvýšené srážení krve. Vyskytují se také obtíže se žlučníkem, u žen pak jde o močovou inkontinenci nebo poruchy v plodnosti nebo komplikace v těhotenství,“ řekla pro Blesk Zprávy.

Lékařka je přesvědčená, že běžnou nadváhu do 10 až 15 kilogramů není potřeba léčit. „Nadváhu nebo obezitu prvního stupně je možné zvládnout úpravou jídelníčku nebo fyzickou aktivitou,“ říká s tím, že při větší nadváze je už potřeba odborná pomoc. „Je možné předepsat určitá farmaka. U pacientů s vyšší nadváhou je pak potřeba chirurgie obezity, která je v rámci zdravotního pojištění zdarma.“

Operace obezity je náročná jako žlučník

„99 % operací se provádí laparoskopicky pomocí čtyř vpichů do břicha. Operace trvají hodinu až hodinu a půl,“ vysvětlila s tím, že řada pacientů je už po jednom dni propuštěna domů. „Jsou to operace srovnatelné třeba s operací žlučníku nebo slepého střeva,“ dodala Šrámková.

Upozorňuje ale na to, že běžná liposukce není operačním zákrokem pro léčbu obezity. „Jde o úpravu určitých tělesných partií tak, aby se to dotyčnému líbily. Ale odsávání tuků neřeší metabolický stav. Více nás trápí tuk v oblasti břicha a okolo orgánů, který je hormonálně aktivní,“ popsala lékařka.

Většina pacientů, s nimiž se setkává, se léčí mezi 45 až 55 lety. Často proto, že v té době už mají zdravotní problémy – nejčastěji cukrovku. „Ale výjimkou nejsou ani mladé 40leté ženy, které už jsou na inzulinu,“ uvedla Šrámková. „Několikrát do roka potkáme i pacienty, kteří mají třeba 250 kilogramů. Kupodivu většina z nich je pohyblivá,“ dodala v rozhovoru.

Obezita může způsobovat i rakovinu. Podívejte se na vysvětlení v druhé části rozhovoru:

Video  Lékařka o obezitě: Tlustí Češi často marodí, hrozí jim cukrovka i rakovina.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...