Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pokuty za papírový recept u lékaře? Letos naposledy ještě nespíš nebudou

Autor: base, ČTK - 
14. února 2018
12:45

Pokuty za předepsání papírového receptu místo povinného elektronického předpisu nejspíš lékařům letos hrozit nebudou. Dočasné zrušení sankcí ve středu doporučily ke schválení beze změn senátní výbory ústavně-právní i zdravotnický. Horní komora o novele rozhodne ve čtvrtek.

Přechodné zrušení pokut za porušení nové povinnosti vydat recept v elektronické podobě vychází z úpravy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Návrh také předpokládá, že pokud by Státní ústav pro kontrolu léčiv do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno.

Vojtěch senátorům řekl, že do konce května má jeho ministerstvo vládě předložit novelu týkající se lékového záznamu, která zajistí sdílení dat o tom, jaké léky pacientovi různí lékaři předepsali. Aplikace má od příštího roku zabránit vícečetnému předepisování stejného léku různými lékaři a vyloučit nevhodnou kombinaci léků.


Roční odklad sankcí za vystavení papírového receptu místo e-receptu už uvítalo Sdružení praktických lékařů. Má ale obavy, zda se fungování elektronického receptu během letošního roku zlepší, nadále je pro variantu nepovinného e-receptu. Tu ale poslanci odmítli a ze senátorů ji nikdo nenavrhoval. Senátoři ze zdravotnického výboru pouze upozorňovali na rozdíly z hlediska počítačového vybavení i zázemí - ambulantní lékaři jsou v tomto ohledu znevýhodněni oproti lékařům v nemocnicích.

Původní vládní předloha by měla zvýšit jakost a bezpečnost transfuzních přípravků. Novela vychází ze směrnice EU, členské státy ji měly začlenit do svého práva do poloviny února. Transfuzní stanice budou muset podle novely dodržovat pravidla správné praxe pod hrozbou postihu. Například budou muset postupovat podle nejnovějších vědeckých a technických poznatků.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO, JAK FUNGUJE eRECEPT:

Video  Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty  - SÚKL
Video se připravuje ...

gogo56 ( 14. února 2018 13:02 )

co si přinesu tedy do lélárny ,fíkový list , když ne na papíře , na čem bude napsaný "recept "

Zobrazit celou diskusi