Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vitásková a ERÚ mají smůlu: Ústavní soud zamítl stížnost na policejní prohlídky

Autor: ČTK, AKu - 
13. února 2018
16:00

Energetický regulační úřad (ERÚ) a jeho bývalá předsedkyně Alena Vitásková neuspěly se svojí stížností proti policejním prohlídkám. Odehrály se v roce 2015 v souvislosti se stíháním Vitáskové kvůli jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ. Policie tvrdí, že Vesecká nesplňovala zákonné předpoklady pro jmenování do funkce.

Napadené příkazy obsahují veškeré zákonem předpokládané náležitosti a je z nich zřejmé, což je zejména podstatné, proč k nařízení prohlídek došlo,“ řekl soudce zpravodaj Radovan Suchánek.

Ústavní stížnost konkrétně směřovala proti třem soudním příkazům k prohlídkám v prostorách úřadu, které v květnu 2015 vydal Okresní soud v Jihlavě. Dále stížnost mířila proti postupu protikorupční policie při provádění prohlídek. Prý se jich účastnil nepřiměřeně vysoký počet policistů.

ÚS neshledává, že by tato otázka měla ústavněprávní charakter,“ uvedl Suchánek.

Kriminalisté si z kanceláří odnesli data z počítačů, listiny a další dokumenty. Hledali například jmenovací dekret Vesecké. Ústavní soudci nechtěli důvodnost zajištění konkrétních dokumentů hodnotit, považovali to za předčasné, stíhání stále trvá, případ ještě nedoputoval před soud.

Advokát Zdeněk Koudelka v úterý označil prohlídky za šikanózní. ÚS si podle něj nad případem umyl ruce „jako Pilát Pontský“ a úvahy nad zákonností důkazů získaných při prohlídkách přenechal obecným soudům.

Koudelka připomněl rozhodnutí, kterým ÚS v roce 2012 zpětně zrušil soudní příkaz k prohlídce kanceláře v budově České televize. Prohlídku uskutečnilo v roce 2011 ozbrojené komando Vojenské policie. Vyšetřovatelé podle ÚS před prohlídkou nevyčerpali všechny ostatní možnosti, jak se dostat k potřebným informacím.

Koudelku zarazilo, že se soud podobně nezastal také Vitáskové. „Lidská práva jsou o tom, že je mají lidé, a jestliže ÚS upřednostní televizi před člověkem, tak to není správné,“ řekl Koudelka.

Vitásková stála v čele úřadu v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015.

Podle policie neměla bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká odpovídající nejméně sedmiletou praxi v oboru, proto bylo její jmenování v rozporu s energetickým zákonem a státu vznikla vyplácením mzdy Vesecké škoda. Policie tvrdí, že Vitásková porušila povinnosti při správě cizího majetku a zneužila svou pravomoc.

Vitásková je aktérkou ještě jedné trestní kauzy. Kvůli podezřelému udělení licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově a pozdějšímu zastavení přezkumu licenčního řízení jí Krajský soud v Brně vyměřil trest 8,5 roku nepodmíněně. Vitásková se odvolala a Vrchní soud v Olomouci ji zprostil obžaloby.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi