Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Valentýn se letos „tluče“ s půstem. Zapomeňte na přejídání, vzkazuje církev

Autor: ČTK, ula - 
13. února 2018
07:50

Co si letošního 14. února dát? Čokoládu a šampaňské, nebo se raději postit? To je otázka, kterou si mnozí křesťané budou muset položit ve středu, kdy se slaví den zamilovaných, tedy svátek svatého Valentýna, a zároveň Popeleční středou začne období půstu. Před nesnadnou volbu jsou stavěni poprvé od druhé světové války, podotýká agentura Reuters.

„Nemůžu se dočkat středy. Budu říkat všem: „Jsi milován a zemřeš,“ řekl Christopher James, profesor na teologickém semináři presbyteriánské Dubuqueské univerzity.

Křesťanské církve vyzývají své členy, aby během 40denního postního období, které trvá až do velikonoční neděle, přinášeli různé oběti, včetně omezování se v jídle, rozjímání a větší aktivity v charitativní oblasti.

Americké římskokatolické diecéze, v nichž žije mnoho lidí irského původu, často udělují výjimku, když půst vylučující konzumaci masa začíná v den svatého Patrika, patrona Irska, kdy je dovolena tradiční hovězí sekaná se zelím. Na svatého Patrika je také obvyklá zvýšená konzumace alkoholu. Žádná taková výjimka ale nebyla přijata v roce 1945, kdy se naposledy překrývala Popeleční středa se svatým Valentýnem.

„Popeleční středa a Velký pátek jsou jediné dva dny v roce, kdy je třeba půstu a abstinence,“ upozornil věřící biskup Richard Malone v městě Buffalo ve státě New York. Nic podle něj nebrání těm, kteří jsou zvyklí oslavovat den svatého Valentýna, aby to udělali o den dříve, tedy v úterý.

Video  Dílnička: Jak si vyrobit voňavé valentýnské srdíčko?  - Maminka.cz, Supermámy.cz/Karel Dlabač
Video se připravuje ...


Kalendář přichystal ovšem pro letošek ještě další zkoušku, když velikonoční neděle spadá na apríla, 1. dubna.

flora ( 14. února 2018 11:31 )

Bohužel sis nevšiml, že ty doby přicházejí zase zpět. Potichu a plíživě. Nic neočekávaného, restituce(prachy) mají, dál je živíme a kde jsou prachy, tam je touha po moci. Jinak celý Valentýn je směšnost sama.

agfor ( 13. února 2018 12:16 )

Naštěstí jsou tatam doby, kdy mohla rozežraná církev cokoli nařizovat. Dnes mi můžou ti ***i jen políbit zádel.

andorea ( 13. února 2018 10:04 )

Kašlu na oba. Na Valentýna i na diktát církve.

prycsnima ( 13. února 2018 10:00 )

 A z čeho jsou ti prolhani cirkevnici tak tlustý?Sami si užívají, žerou , sexujou a lidem chtějí poroučet? Vždyť se paktujou i s největším nepřítelem ,s muslimama. Po staletí lžou a chamtí .

Zobrazit celou diskusi