Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chřipka v Česku začala zabíjet: Lze se ještě očkovat a jak jinak se nemoci bránit?

  • Autor: ula,ČTK - 
    13. 2. 2018
    06:02

    Chřipková epidemie dál svírá Česko. V jihlavské nemocnici zemřela v sobotu starší žena, které kvůli chřipce typu B selhaly orgány. V dalších krajích platí částečný nebo úplný zákaz návštěv v nemocnicích a dalších sociálních zařízeních. Epidemie mírně polevila v Praze, kde jsou momentálně jarní prázdniny a děti se tak nezdržují ve školách. Nedávno se objevila i zpráva, že k nám míří nový kmen nebezpečné chřipky. Je už pozdě na očkování? A jak lze chorobu léčit? Můžete i jídlem.

  • 1.Chřipka v Česku zabíjela

    V souvislosti s chřipkou typu B zemřela v sobotu v jihlavské nemocnici žena narozená v roce 1941, řekla Alena Dvořáková, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice kraje Vysočina. Žena měla onemocnění srdce a plic, kvůli chřipce byly ale orgánové komplikace takové, že nepřežila, uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

    V kraji je chřipková epidemie, hygienici evidují 1851 případů akutních respiračních infekcí na 100 000 obyvatel. Ještě před týdnem žádný z okresů práh epidemie, který je na Vysočině 1700 případů, nepřekročil. Údaj za celý kraj byl 1534 nemocných na 100 000 obyvatel. Nejvíc nemocných přibylo za poslední týden na Pelhřimovsku, místo 1398 je nyní nemocných 1879 lidí ze 100 000.

    Nejvyšší nemocnost má Havlíčkobrodsko, hygienici tam evidují 1986 nemocných na 100 000 obyvatel. Kvůli vážnému průběhu nemoci bylo doposud hospitalizováno šest lidí. V 18 zařízeních v kraji už platí zákaz návštěv, jsou mezi nimi nemocnice, domovy seniorů i pečovatelské domy.

    Jihlavská nemocnice původně návštěvám uzavřela jen některá svá zařízení, dnes ale zákaz rozšířila na celou nemocnici. Hygienici očekávají, že bude nemocných přibývat, šíření nemoci by mohly ukončit jarní prázdniny, které na Vysočině začnou 26. února.

    V souvislosti se zvýšeným výskytem respiračních infekcí vyhlásila ode dneška nemocnice v Ostrově na Karlovarsku zákaz návštěv.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

     

  • 2.Smrtící virus i u nás?

    Náměstek ministerstva zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula v minulém týdnu v MF Dnes varoval, že do Česka míří agresivní typ chřipky, nazvaný hongkongská chřipka (odborně H3N2), která aktuálně řádí v USA. Ta mezi lety 1968 a 1969 zabila celosvětově téměř milion lidí.

    „Virus A (H3N2) cirkuluje v populaci již desítky let. Každoročně dochází k jeho malým mutacím, tak jako u jiných kmenů chřipky A (např. H1N1). V Evropě momentálně dominují obě linie typu B a z A zatím hlavně H1N1. Viry, které cirkulují v této době v USA, jsou geneticky shodné s viry, které se vyskytují i v jiných částech světa,“ řekl Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něj jsou úmrtí jako následek chřipky poměrně běžný stav.

    „Kmen H3N2 doposud způsobil v USA více než 50 úmrtí dětí, to je však poměrné běžný stav. To, co způsobila chřipková epidemie vloni v zimní sezoně v Austrálii (naše léto, je to jižní polokoule) a letos v USA, je zatím v kontextu dlouhodobých statistik. Vloni chřipce podlehlo v USA dětí dokonce ještě více,“ uvedl Maďar a dodal: „Virus H3N2 od roku 1968/1969, kdy způsobil velkou pandemii, se kontinuálně vyskytuje v lidské populaci. Mezitím se však tak geneticky změnil, že ho nemůžeme označovat jako hongkongský.“

    Americký virus H3N2 je tedy schopný způsobit těžkou a dokonce až smrtelnou chřipku i u nerizikové části populace, to je však podle epidemiologa pro chřipkové epidemie běžné skoro každoročně.

    USA stihla epidemie nebezpečné hongkongské chřipky. USA stihla epidemie nebezpečné hongkongské chřipky. | Reuters

  • 3.Má cenu se ještě očkovat?

    „Jednoznačná odpověď na danou otázku v tomto období není. Je to totiž časově na hraně. Sice v těchto týdnech může vrcholit chřipková epidemie, pořád však platí, že většina populace ČR se s virem chřipky zatím nepotkala a v následujících týdnech se tak stále může stát. Ochranná hladina protilátek nastupuje za dva až tři týdny po očkování. Dá se však předpokládat, že kdyby došlo k nákaze dříve, např. za 7–10 dnů po vakcinaci, poloviční hladina protilátek pomůže nemoc aspoň zmírnit a sníží infekčnost pacienta,“ říká Rastislav Maďar.

    Podle něj rovněž nelze vyloučit, že po ústupu aktuální chřipkové vlny přijde ještě druhý vrchol v následujících týdnech

    „Bez váhání bych očkoval osoby, které jsou v kontaktu s velkým množstvím lidí (některé profese) nebo se plánují účastnit hromadných akcí. Ostatní klidně taky, ale po uvedeném poučení, aby si nemysleli, že za jejich případnou nemoc může vakcína. Zájemcům o očkování bych tedy vakcínu neodepíral, ale za podmínky důkladného vysvětlení situace, ať od toho neočekávají nemožné. Vakcinace může stále někomu zachránit život. Zbytečný odklad tohoto výkonu však už rozhodně nedoporučuji. Za pár týdnů už moc velký smysl mít nebude,“ popsal.

    Proti chřipce se dá očkovat. Teď už je ale podle lékařů na vakcinaci příliš pozdě. Proti chřipce se dá očkovat. Teď už je ale podle lékařů na vakcinaci příliš pozdě. | Blesk - Pavel Ryšlink

     

  • 4.Jak můžeme chřipce předejít?

    Důležitou prevencí proti chřipce je především posilování přirozené imunity, a to např. pravidelným sportováním, otužováním se a vyváženou stravou bohatou na vitaminy a minerály.

    V zimním období je důležité podpořit imunitní systém užíváním vyšších dávek vitaminu C, zinku, bioflavonoidů (vysoký obsah mají ostružiny, maliny, brusinky, citrusové plody a jiné ovoce), léčivých přípravků s hlívou ústřičnou, betaglukany či echinaceou.

    Důležitá je i hygiena jako prevence šíření chřipky – opakované a časté mytí rukou, omezení pobytu v prostorách s velkou koncentrací lidí (MHD, obchodní centra aj.), zvýšený příjem ovoce a zeleniny, vzájemné nepředávání sklenic, příborů, mobilních telefonů, kapesníků apod.

    Jak můžeme chřipce předejít? Jak můžeme chřipce předejít? | profimedia.cz, www.zloutenky.cz

     

  • 5.Jaké léky užívat?

    Při léčbě chřipky je důležitý odpočinek, dostatek spánku, zvýšený příjem vitaminu C (ať již v ovoci, či ve formě léčivého přípravku) a symptomatická léčba teploty a bolesti.

    „Ke snížení horečky (teplota vyšší než 38 °C) je vhodné použít přípravky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu, který tlumí nejen horečku, ale také poskytuje úlevu od bolestí. Oblíbený bývá také acylpyrin – snižuje teplotu, potlačuje bolest, mírní projevy zánětu (není vhodný pro osoby s citlivým žaludkem a pro děti mladší 16 let),“ radí farmaceuti z portálu Lékarnické kapky.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

     

  • 6.Horké nápoje

    Velmi oblíbené jsou léčivé látky ve formě horkých nápojů, které taky dostanete v lékárnách. Tyto přípravky obsahují obvykle paracetamol na snížení teploty a ještě další složky (např. fenylefrin, kofein), které zmírňují bolest a uvolňují nosní dutiny, nebo vitamin C. Kombinované přípravky je možné zakoupit také v tabletách.

    Horké nápoje pomohou. Horké nápoje pomohou. | profimedia.cz

     

  • 7.Pseudoefedrin jen s občankou

    Specifickou skupinu tvoří přípravky obsahující pseudoefedrin. Jsou to přípravky určené pro tzv. výdej s omezením (v lékárně je možné je zakoupit bez lékařského předpisu na základě předložení občanského průkazu).

    Výdej těchto léků je omezen také množstvím, které je možné pacientovi vydat. Toto omezení je nutným opatřením z hlediska možného zneužití léku pro výrobu drog.

    Tyto léky mohou být vhodné u pacientů, kteří jsou kromě běžných příznaků chřipky či nachlazení obtěžováni navíc ucpaným nosem, zalehlými dutinami a špatně se jim dýchá. V těchto případech mohou léky s pseudoefedrinem uvolnit i ucpaný nos a navodit úlevu. Nehodí se však pro každého (nevhodné jsou pro malé děti, starší pacienty, kardiaky), proto je vždy nezbytná konzultace o jejich užívání s lékárníkem či lékařem.

    Pseudoefedrin jen na občanku Pseudoefedrin jen na občanku | profimedia.cz

     

  • 8.Jídlem proti chřipce

    Pokud chemii neholdujete, můžete chřipku „zajíst“.

    „Céčko“ je základ a jeho zvýšení posílí imunitu. Dejte si šípkový čaj, papriku, brokolici, černý rybíz, kiwi, rajče, špenát, brambory nebo citrusy. Můžete si vymačkat sklenku čerstvé ovocné šťávy. Odborníci radí, že doporučená denní dávka vitaminu C je 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže.

    O česneku je známo, že je přírodní antibiotikum zneškodňující viry i nebezpečné parazity. Obsahuje látky ničící infekce, např. allicin. Denním příjmem alespoň jednoho stroužku česneku snížíme riziko nachlazení.

  • 9.Pšeničné klíčky

    Čtvrt šálku je téměř polovina doporučené denní dávky zinku – základního minerálu obnovujícího buňky a posilujícího imunitu. U lidí pravidelně užívajících zinek probíhá nachlazení mírněji. Zdrojem zinku jsou i ryby, žloutek, listová zelenina, celozrnné pečivo.

    Pšenice Pšenice | Profimedia.cz

  • 10.Dýně a sladké brambory

    Jsou zdrojem vitaminu A, zásadního bojovníka proti infekcím. Jeho vstřebávání zvýšíme konzumací jídel bohatých na zinek.

    Dýně Dýně | iStock.com

  • 11.Houby

    Reishi, šiitake, maitake jsou zásobárnami tří stovek účinných látek, startujících imunitu. Aktivizují bílé krvinky v boji s chřipkou.

    Houby Reishi Houby Reishi | Shutterstock.com

  • 12.Mléko a ryby

    Vitamin D v nich obsažený posílí imunitu, předchází nachlazením. V případě jeho nedostatku hrozí infekce horních cest dýchacích. Zdrojem déčka je sluneční světlo – pro dostatek tohoto vitaminu jezte i tablety.

    Mlékem proti chřipce Mlékem proti chřipce | Profimedia

  • 13.Oves a ječmen

    Obsahují přírodní imunostimulátor beta-glukan. Tato vláknina působí antioxidačně, známá je echinacea. Posílí imunitu, zvýší účinky antibiotik, urychlí hojení ran.

    Ovesné vločky Ovesné vločky | iStock

  • 14.Ryby a korýši

    Zdroj selenu, pomáhajícího bílým krvinkám produkovat proteiny a zbavujícího tělo virů. Tučné ryby (makrela, herink, losos) obsahují omega-3 mastné kyseliny, aktivující bílé krvinky a bojující proti chřipce. Zlepšují také proudění vzduchu v plicích a chrání před respiračními infekcemi.

    Losos obsahuje důležité omega 3-mastné kyseliny, které jsou důležité pro vývoj mozku, zabraňují depresím a mají skvělé protizánětlivé účinky. Dále je bohatý na bílkoviny a vitamin D. Losos obsahuje důležité omega 3-mastné kyseliny, které jsou důležité pro vývoj mozku, zabraňují depresím a mají skvělé protizánětlivé účinky. Dále je bohatý na bílkoviny a vitamin D. | iStock

     

  • 15.Horká slepičí nebo kuřecí polévka

    Polévka je grunt, říká se o ní také, že je dobrá na nachlazení, bolavou duši, lepru i hemoroidy. Těžko říct, zda je tomu tak, nicméně faktu, že působí pozitivně během nachlazení, můžete věřit. Lehce stravitelný domácí drůbeží vývar má mnoho vitaminů a minerálů. Aminokyselina cystein, uvolňující se z kuřecího masa při vaření, má podobné složení jako lék na bronchitidu acetylcystein: ředí hlen, usnadňuje dýchání i odkašlávání.

    Vývar je skvělý na lepší trávení. Vývar je skvělý na lepší trávení. | Shutterstock.com

  • 16.Co byste rozhodně neměli jíst?

    Sycené nápoje: Uhličitan sodný brání schopnosti bílých krvinek ničit bakterie.

    Extra kalorie: Obézní lidé jsou ohroženější typickými zimními nemocemi (chřipka, viróza, nachlazení). Nadváha způsobuje hormonální nestabilitu i záněty, ztěžující imunitnímu systému boj s infekcí.

    Sklenka alkoholu navíc: Pití alkoholu zpomaluje činnost imunitních buněk. Po mejdanu je náš imunitní systém utlumen na 24 hodin.

    Virus chřipky se rád mění, aby se na něj nemohl náš imunitní systém připravit. Virus chřipky se rád mění, aby se na něj nemohl náš imunitní systém připravit. | Profimedia.cz, archiv

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi