Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko ničí obezita. „Tlouštíkům“ hrozí rakovina či inkontinence, varuje lékařka

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
11. února 2018
05:51

Česko patří mezi skupinu zemí s nejtlustšími obyvateli v Evropě. Většina lidí ovšem nadváhu a později obezitu podceňuje, a proto se u nich rozvíjí nemoci. Velmi často jde o cukrovku, ale tlouštíkům více hrozí i rakovina. „Obezita zpočátku nebolí a je kosmetickým projevem. Proto spousta lidí léčbu odkládá,“ řekla ve studiu Blesku primářka Petra Šrámková, která se léčbou obezity zabývá. Podle ní se Češi málo hýbou a nepřidává jim ani typický kalorický jídelníček.

Přehlížená obezita způsobuje řadu onemocnění, která pak lidem mohou značně komplikovat život. Nejčastěji jde o cukrovku druhého typu, která trápí prakticky 10 procent české dospělé populace. Podle lékařky Petry Šrámkové, primářky pražské OB Kliniky jde ale o vrcholek ledovce.

Dále se s obezitou pojí kardiovaskulární nemoci, jako jsou vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cévní příhody, ischemické choroby nebo zvýšená srážení krve. Vyskytují se také obtíže se žlučníkem, u žen pak jde o močovou inkontinenci nebo poruchy v plodnosti nebo komplikace v těhotenství,“ řekla pro Blesk Zprávy Šrámková.

Až čtyřikrát větší riziko rakoviny

Podle ní se málo myslí také na onkologické nemoci. „Dvakrát až čtyřikrát vyšší procento karcinomů se vyskytuje u pacientů s nadváhou. Souvisí to s tím, že tuková tkáň, hlavně v oblasti břicha, vyrábí mnoho látek hormonální povahy, které zvyšují chronický zánět. A ten se může podílet na karcinogenezi,“ vysvětlila lékařka.

Obézní Češi nad 50 let obecně mnohem častěji marodí, v průměru až 31 dnů v roce. Toto číslo je podle nedávno vydané studie OECD rekordní nejen v Česku, ale v celé Evropské unii. Jednoznačnou souvislost mezi kilogramy navíc, potížemi se zdravím a délkou nemocenské potvrzuje i lékařka: „Pracovní neschopnost u obézních pacientů je dvakrát častější i dvakrát delší. Spousta jich také odchází do předčasného důchodu.“

Lidé s nadváhou a obezitou přesto problém velmi často podceňují, protože zdravotní problémy se objevují s velkým časovým odstupem. Například u onemocnění kloubů a kyčlí jde o desítky let, u nemocí srdce pak o pět až 10 let. „Obezita zpočátku nebolí a je kosmetickým projevem. Proto spousta lidí léčbu odkládá,“ dodává Šrámková.

Evropští rekordmani

V Evropě jsou Češi velkými tlouštíky. Jen pět dalších států Unie překonává Čechy v obezitě. Nejtlustší jsou lidé na Maltě, naopak nejméně (pod 10 procent) jich je v Rumunsku, vyplývá z mezinárodního průzkumu Eurostat. V Česku má nadváhu každý pátý obyvatel, přičemž nejvíce jich je ve věku nad 45 pět let a potom mezi seniory. Ve všech kategoriích přitom Češi výrazně překračují evropský průměr.

„Většina dospělých Čechů se prakticky nehýbe. Před 150 lety byla naše fyzická aktivita mnohem větší. Používáme auta, městskou dopravu, mobilní telefony, dálkové ovladače, klimatizované prostředí. Přitom k prevenci obezity stačí jedna hodina aktivity nebo chůze denně,“ je přesvědčená Petr Šrámková. A „na paškál“ si bere i tuzemské stravování. „Český jídelníček moc zdravý není,“ dodává.

Detailnější informace se dozvíte v rozhovoru s primářkou Šrámkovou. Pusťte si celý záznam:

Video  Lékařka o obezitě: Tlustí Češi často marodí, hrozí jim cukrovka i rakovina.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sores ( 11. února 2018 12:12 )

Ano češi se přežírají!!! Je to jejich hoby a nedokáží se ovládnout! Hlavně mladí lidé, je to hnus venku na ulici potkává člověk jenom tlusté mladé holky.Ti hodně staří mají na to právo jelikož se věkem zpomaluje metabolismus a nemají pohyb a jsou nemocní ale u mladých je to zločin!!

moiaza ( 11. února 2018 07:35 )

Česko ničí hlavně pohodlnost. USA náš vzor a v tom se vidí i ty prasnice a kobylí zadnice. Stačí se jen více hýbat. Jenže pohodlnější je sledovat notebook, tablet, chytrý telefon a v ruce žmoulat hambáč. A prasnice jsou na světě.

Zobrazit celou diskusi