Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zuzanka a Amélie měly v oku nádor. Jak zjistit, zda jím dítě trpí? Pomůže fotka

Autor: ČTK, ula - 
8. února 2018
14:34

I když jsou dětské nádory vzácné, ročně jimi u nás onemocní 350 dětí. Úspěšnost léčby je až 83 %, ta však závisí hlavně na včasném odhalení onemocnění. Problematický je zejména nitrooční nádor, kterým mohou onemocnět děti do tří let. Přitom k jeho rozpoznání stačí, když svoje dítě vyfotíte fotoaparátem s bleskem. Jeho příznakem je totiž bělavý odraz v oku. Ročně se v Česku odhalí asi šest až osm případů, většinu se daří vyléčit.  To se stalo i malé Zuzance a Amélce.

Všechno to začalo na báječné dovolené na Lipně. Zuzanka se tam batolila v chodítku pod světlem zářivky a jedna kamarádka se její maminky Mirky najednou nahlas zeptala: „Co to má v tom oku?

A pak už před Zuzkou stála fronta lidí a všichni se dívali, jestli uvidí to samé, co to dítě. Nikdo z nich samozřejmě tehdy netušil, že se dívají na efekt, za který je odpovědný nádor,“ popsala Mirka.

Podivný bělavý odlesk

Podobně na tom byla i malá Amélie. Podivného odrazu si u ní všimla sama maminka Lucie a řekla: „Oko postižené retinoblastomem vypadá v šeru s rozšířenou zorničkou pod určitým úhlem dopadajícího světla jako kočičí oko v noci.

Lucie okamžitě vyrazila s dcerkou k pediatričce. Ta při běžném vyšetření nic nezjistila, ale poradila jí, aby v případě, že to uvidí znovu, šla rovnou na oční. „Retinoblastom je dobře vidět také na fotografiích pořízených s bleskem. Netušila jsem, že ten podivný bělavý odlesk, který jsem už předtím na některých snímcích zaznamenala, je nádor,“ dodává Mirka.

Když něco takového objevíte na jedné fotce, nic se neděje, ale když je to třeba na dvanácti, může už být něco špatně. „Jenže my jsme o tom nikdy předtím neslyšely,“ komentují maminky obou holčiček.

Nádor bývá odhalen pozdě

Takzvaným retinoblastomem trpí hlavně děti do pěti let. Příznakem je bělavý odlesk sítnice, často i šilhání. Ročně se v Česku odhalí asi šest až osm případů, většinu se daří vyléčit.

Lékařům se daří nádory odhalovat často až pozdě, kdy je největší riziko ztráty oka. „Každý fotí své batole s bleskem. Je jenom potřeba si toho všimnout, vysvětlil onkolog Karel Švojg z nemocnice Motol. Při fotografování s bleskem se zorničky očí na snímku zbarví červeně, u nemocného jsou bílé. Děti navíc přes nádor nevidí, takže se oko natáčí a dítě začne šilhat. Při objevení těchto příznaků je třeba nechat dítě vyšetřit očním lékařem.

Dítě může přijít o oko

Nádory se léčí buď spálením laserem, nebo zmrazením tekutým dusíkem, na místě vznikne jizva. Používá se také chemoterapie, která umí nádor zmenšit, aby byl lépe léčitelný, a dokáže tak omezit riziko nádorů jinde. Nově se podle Švojgra dají tyto léky oční tepnou vstříknout přímo do místa nádoru, což má větší účinnost a méně často musí být oko odstraněno. I u velkých nádorů se ho tak daří zachránit ve třetině případů.

Dítě dostane při odstranění oka oční protézu na míru, podle Švojgra si na ni díky nízkému věku dobře zvykne. Umělé oko má shodnou barvu duhovky, dokonce se hýbe spolu se zdravým. Musí se ale pravidelně měnit, jak dítě roste.

Retinoblastomy jsou tématem letošního Dne dětské onkologie, který se připomíná každoročně 15. února v 90 zemích světa. Významné budovy budou nasvíceny osvětlením zlaté barvy. V Česku se zapojí deset měst, v Praze bude osvětlený Tančící dům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi