Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chřipková epidemie svírá Česko. Jak se bránit virům ve společné kanceláři?

  • Autor: ČTK,ula - 
    5. 2. 2018
    17:45

    Počet nakažených chřipkou prudce stoupá ve většině krajů. Ordinace plní hlavně děti a senioři, v Praze bylo už zaznamenáno 12 případů závažného průběhu. A zaevidované je i jedno úmrtí. Většina nemocnic se zavřela návštěvám, na očkování už je ale pozdě a nezbývá nic jiného, než se virům bránit. Rizikové je hlavně cestování MHD a místa s větším počtem lidí. Včetně velkých společných kanceláří. Jak se bránit chřipce a co může způsobit neléčená chřipka?

  • 1.Zavřené nemocnice na Vysočině

    Kvůli zvyšujícímu se počtu nemocných s akutními respiračními onemocněními už je v kraji pro návštěvy uzavřeno šest nemocnic, 6. února k nim přibude také Psychiatrická nemocnice Jihlava. Nemocnost se za poslední týden zvýšila o 20 procent na 1534 případů na 100 tisíc obyvatel. Dva lidé z Jihlavska museli být v souvislosti s chřipkou hospitalizováni.

    Do odvolání platí zákaz návštěv v pelhřimovské a havlíčkobrodské nemocnici, v Nemocnici sv. Zdislavy Mostiště, ve Vysočinské nemocnici Humpolec, v Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod a Jihlava a v nemocnici následné péče v Ledči nad Sázavou. Uzavřen je také domov důchodců v Proseči u Pošné na Pelhřimovsku.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 2.Nemocnice v Pardubickém kraji bez návštěv

    Od 6. února bude platit zákaz návštěv ve všech pěti nemocnicích Pardubického kraje. Zákaz bude v platnosti až do odvolání, uvedl mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel. „Zákaz návštěv u hospitalizovaných pacientů je jedním z preventivních opatření proti šíření chřipky v prostředí nemocnic,“ uvedl generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald. Přítomnost otce u porodu je možná, nesmí však být infekční.

    Některá zdravotnická zařízení v Pardubickém kraji omezila návštěvy už dříve, například Vysokomýtská nemocnice. Od soboty je uzavřena léčebna dlouhodobě nemocných Aeskulap v Červené Vodě na Orlickoústecku, ode dneška Hamzova odborná léčebna v Luži – Košumberku.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 3.Ústecký kraj reaguje na chřipku

    Nemocnice v Lounech vyhlásila plošný zákaz návštěv kvůli chřipkové epidemii. Stejné omezení platí také v Lužické nemocnici v Rumburku a v dalších zdravotnických zařízeních v Ústeckém kraji. Někde omezili vstup návštěvám na vybraných odděleních.

    Zákaz návštěv platí v ústecké Masarykově nemocnici. V Teplicích, Děčíně, Chomutově a Mostě, což jsou zbývající čtyři nemocnice Krajské zdravotní, platí zákaz na oddělení ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP) a v porodnici včetně novorozeneckého oddělení v Mostě.

    Na doporučení krajských hygieniků zakázala návštěvy také Lužická nemocnice v Rumburku. Litoměřická nemocnice vydala upozornění na omezení návštěv.
    V Podřipské nemocnici v Roudnici nad Labem zatím také není plošný zákaz návštěv. „Platí zákaz vstupu návštěvám pouze na jednotku intenzivní péče a neonatologii,“ řekla mluvčí nemocnice Markéta Smutná.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 4.Moravskoslezský kraj a jeho nemocnice

    Kvůli chřipkové epidemii budou od úterý dočasně zakázány návštěvy na oddělení Anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče Městské nemocnice Ostrava, v Léčebně dlouhodobě nemocných v Ostravě-Radvanicích i v sousedním Domě sociálních služeb. Nařízení bude platné do odvolání, řekla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

    Plošný zákaz návštěv od dnešního dne vyhlásila i nemocnice v Novém Jičíně, řekla její mluvčí Radka Miloševská.

    Už o víkendu začal platit plošný zákaz návštěv Nemocnice v Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku. Zákaz návštěv platí od pondělí například i v ostravském Domově Slunovrat.

    Virus chřipky se rád mění, aby se na něj nemohl náš imunitní systém připravit. Virus chřipky se rád mění, aby se na něj nemohl náš imunitní systém připravit. | Profimedia.cz, archiv

  • 5.Na Olomoucku stoupá počet nemocných pomaleji

    Fakultní nemocnice Olomouc v pátek kvůli rostoucímu počtu nemocných obyvatel zakázala návštěvy na oddělení dětské hematoonkologie a od pondělí zákaz platí pro celou dětskou kliniku.

    V nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku na Olomoucku byl vyhlášen zákaz návštěv na odděleních LDN. Jesenická nemocnice podle Miloševské návštěvy zatím nezakázala.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 6.Zákaz návštěv v nemocnicích v Chebu a Karlových Varech

    „Karlovarská krajská nemocnice vyhlašuje s okamžitou platností zákaz návštěv na všech odděleních nemocnic v Karlových varech i Chebu. Důvodem je nárůstu počtu akutních respiračních onemocnění,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí společnosti Karlovarská krajská nemocnice.

    Vysoká teplota je nebezpečná. Vysoká teplota je nebezpečná. | Profimedia, Martin Pekárek, Slávka Červená


  • 7.Zavřené nemocice v Praze i v České Lípě

    Zákaz návštěv platí od pondělí v nemocnici v České Lípě. Důvodem je chřipková epidemie, za poslední týden nemocnost na Českolipsku stoupla o 32 procent. V kraji platí zákaz návštěv i v nemocnicích v Liberci, Turnově, Semilech a Jilemnici. Zákaz návštěv platí také v některých domovech důchodců, například v Turnově či Českém Dubu.

    Chřipka se projevuje teplotou i bolestí hlavy. Chřipka se projevuje teplotou i bolestí hlavy. | Shutterstock.com

  • 8.Viry v práci

    Lékaři radí, že během chřipkové epidemie bychom se měli vyhýbat místům, kde je vyšší koncentrace lidí, jako je veřejná doprava, kino nebo divadlo. Problém je, pokud pracujete v hromadné kanceláři, v tzn. open space. Tam se kýchajícím a kašlajícím kolegům, kteří nechtějí chřipku vyležet, jen těžko vyhnete. Přinášíme rady, jak se bránit virům na pracovišti.

    Máte chřipku? Zůstaňte doma. Máte chřipku? Zůstaňte doma. | profimedia.cz

  • 9.Myjte si ruce

    Toto je během chřipkové epidemie zásada č. 1. Pečlivě si myjte ruce pod tekoucí horkou vodou a nejlépe antibakteriálním mýdlem. Ruce byste si měli utírat do jednorázových ubrousků. Pokud nemáte k dispozici zrovna vodu, používejte dezinfekční gely nebo ubrousky na bázi alkoholu. K dostání jsou v každé drogerii. Používat byste je měli hlavně před jídlem a po cestě v MHD.

    Důkladně si myjte ruce. Důkladně si myjte ruce. | Profimedia, Martin Pekárek, Slávka Červená

  • 10.Nemněte si oči

    I když si to člověk málokdy uvědomí, snažte se co nejméně sahat rukama na obličej, ústa nebo si mnout oči. Snížíte tím riziko přenosu viru z kontaminovaných předmětů.

    Používejte antibakteriální gely. Používejte antibakteriální gely. | Shutterstock.com

  • 11.Myš a mobil: největší bacilonosiči

    Mezi největší bacilonosiče patří rozhodně počítač a mobil. Pokud váš počítač nebo notebook používá v práci ještě někdo jiný, mějte po ruce vždy antibakteriální ubrousky, kterými utřete myš i klávesnici.

    Stejně rizikový je i mobil. Pokládáte ho na stůl, odkládáte na záchodě, povaluje se vám v autě. Je to doslova semeniště virů, zvláště když jej držíte blízko u úst. Pravidelně jej tedy také čistěte dezinfekčními kapesníčky.

  • 12.Zrádná mikrovlnka a kopírka

    V práci patří do skupiny rizikových předmětů mikrovlnné trouby, chladničky, kávovary a kopírky. Pokud u vás v práci řádí chřipka, nepůjčujte si od kolegů mobil, sklenice nebo příbory. Stále platí, že byste si měli mýt ruce nebo používat antibakteriální gely. Nejzrádnější jsou ovšem kliky. Můžete si umýt ruce po použití toalety, ale pak stejně sáhnete na kliku. I v tom případě použijte gel na ruce.

    Důkladně si myjte ruce. Důkladně si myjte ruce. | profimedia.cz, www.zloutenky.cz

  • 13.Větrejte

    Chřipka se šíří formou kapének, proto je vhodné z preventivních důvodů větrat. Pokud ovšem tu možnost nemáte, zkuste se držet od pokašlávajících kolegů dál, a to zhruba do jednoho metru.

    Vysoká teplota je nebezpečná. Vysoká teplota je nebezpečná. | iStock

  • 14.Kýchejte do kapesníku

    Pokud onemocníte vy a chodíte i nadále do práce, buďte ohleduplní ke svým kolegům. Při kýchání a posmrkávání používejte papírové kapesníky, které po použití vyhodíte. Nikoho neobjímejte a nepodávejte nikomu ruku. Nekýchejte do dlaní, používejte papírový kapesník, při nouzi kýchejte do paže co nejdál od dlaně, tedy do loketní jamky.

    Video  Počasí s Dagmar Honsovou – Jaké počasí nahrává chřipkové epidemii?  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 15.Co může chřipka způsobit?

    Chřipkový zápal plic

    Jde o nemoc, která může ohrožovat život. Nemocný kašle a dusí se. Je nutná okamžitá hospitalizace v nemocnici a intenzívní léčba. I dnes polovina pacientů s tímto typem zápalu plic umírá.

    Akutní zánět hrtanu

    Onemocnění začíná náhle a projevuje se kašlem, ztrátou hlasu a dušností. Zánět se může rozšířit i na průdušky, v tom případě se objevuje hrubý kašel a vysoké horečky.

    Zánět svalů

    Svalová slabost a bolest, která se objevuje zpravidla až několik dní od začátku chřipky. Bolest je velmi silná, je nutná hospitalizace v nemocnici.

    Zánět srdečního svalu

    Bušení srdce, únava, celková slabost, nevolnost a mohou se objevovat i otoky končetin a střevní problémy nebo dušení. Nemoc vyžaduje nemocniční péči, v případě rychlého postupu i na JIP.

    Jaký je rozdíl mezi chřipkou a nachlazením? Čtete zde >>>

    Pozor na posmrkané kapesníky. Pozor na posmrkané kapesníky. | Profimedia

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi