Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stát zaplatil 130 milionů za zdravotní registry, některé vůbec nefungují, říká NKÚ

Autor: ČTK - 
5. února 2018
10:10

Stát za zdravotnické registry zaplatil za devět let téměř 130 milionů korun, některé se ale nepoužívají, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Odhalil možné porušení rozpočtové kázně za 27 milionů korun, informoval o něm finanční úřad. Problémy podle kontrolorů působilo také opožděné vytvoření strategii elektronizace zdravotnictví. O prověrce ČTK informoval mluvčí NKÚ Václav Kešner. Ministerstvo zdravotnictví kvůli registrům podá trestní oznámení, uvedla jeho mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Za téměř 130 milionů korun vzniklo od roku 2009 do loňska 43 zdravotnických registrů, jejich roční provoz stojí víc než 70 milionů korun. Kvůli chybějící strategii elektronizace byly například vytvořeny dva registry za více než 4,7 milionu korun, které nebyly nasazeny do ostrého provozu nebo nebyly využívány. Z nich Registr intenzivní péče nebyl spuštěn, protože nemocnice do něj nevložily svá data. Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy přitom registr pořídilo bez pověření ministerstva, nenutily ho k tomu ani zákony. NKÚ to vyhodnotil jako porušení rozpočtové kázně za téměř 2,5 milionu korun.

Nedostatky ve výběrových řízeních kontroloři našli například u Registru nelékařských pracovníků a Registru výzkumných a inovativních projektů v jednotné technologické platformě. Koordinační středisko je zadalo vytvořit pomocí rámcové smlouvy, která se ale těchto systémů nijak netýkala. Podle NKÚ tak porušilo zákon o veřejných zakázkách a také rozpočtovou kázeň za více než 24 milionů korun.

Koordinační středisko zdravotnických systémů porušovalo předpisy své i ministerstva, zákon o veřejných zakázkách i rozpočtovou kázeň, ukázaly podle Štěpanyové audity. Středisko podle nich uzavíralo smlouvy na služby a čerpalo je nad schválený rozpočet, některé smlouvy byly nevypověditelné. Ministerstvo zdravotnictví proto podá trestní oznámení na neznámého pachatele, sdělila ČTK mluvčí. Středisko bylo zrušeno k loňskému 1. únoru.

Dozor nad informačními systémy převzal Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který kvůli nápravě vztahů s dodavateli systémů provedl více než sto výběrových řízení. Měsíční náklady na provoz registrů se tak snížily ze zhruba 14 milionů korun téměř na třetinu, uvedla Štěpanyová.

 Registr byl do ostrého provozu uveden v lednu

Komplikace podle NKÚ provázely také vznik Národního registru hrazených zdravotních služeb, který začal předloni vytvářet ÚZIS. Získávat má anonymizované údaje od zdravotních pojišťoven, do ukončení kontroly se ho ale nepodařilo spustit v ostrém provozu. Ministerstvo ale uvedlo, že tento registr byl uveden do ostrého provozu letos v lednu.

Strategii elektronizace zdravotnictví vytvořilo ministerstvo až mnoho let poté, co už elektronizace fakticky začala, uvedl NKÚ. Strategie vznikla po osmi letech od zahájení prací až v roce 2016 a počítala s vybudováním Národního centra elektronického zdravotnictví. „Toto centrum mělo koordinovat již fakticky zahájenou elektronizaci zdravotnictví a související projekty. Centrum ale do konce kontroly nevzniklo,“ doplnil kontrolní úřad.

Ministerstvo připustilo, že příprava koncepce pro sběr a hodnocení zdravotnických dat začala ze strany koordinačního střediska zdravotnických systémů až po zásadních investicích do této oblasti. Resort ale podle Štěpanyové nyní pracuje na třech hlavních částech Národního zdravotnického informačního systému. Spolu s registrem hrazených zdravotních služeb jsou to registr zdravotnických pracovníků a registr poskytovatelů zdravotních služeb.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 5. února 2018 11:21 )

V tomto státě je to Turecké hospodářství běžné. Děje se tak proto, protože do funkcí ministrů jsou jmenování lidé mocichtiví a hloupí. Pak začnou vymýšlet hloupostí, další hlupáci jim tu hloupost schváli a miliony létají vzduchem. Typickým příkladem je Bém. O kolik milionů, nebo možná i miliardu připravil on sám Prahu. Jeho naprosto nefunkční Opencard, lízačka, tunel Blanka a další jeho pomníky. Šíleně předražený tunel naštěstí funguje. Dnes místo vězení chodí po Praze vysmátý a já nic, já za nic nemůžu. Jasně že ne. Vždyť někdo ty jeho hloupé výmysly musel schválit. Podobně připravili o miliardy ministři Kalousek, Parkanová, Stropnický,a řada další "moudrých" ministrů.

sores ( 5. února 2018 10:30 )

V Česku bylo odjakživa turecké hospodářství!!!! Na nemocné děti s rakem se žebrá po lidech a jinde se vyhazují mega z našich daní!!!! Ale ono to je vlastně čechům fuk kam jdou jejich daně,že.

Zobrazit celou diskusi